Sirienův blogček: Cool souboje

Napadlo mě udělat si sbírku různých videí dobře udělaných soubojů, ze kterých se dá brát inspirace pro RPG scény a popisy. Tj. ne jen věci co jsou zábavné na koukání, ale hlavně takové, které obsahují nějaké hezké techniky, triky, dynamiku atp. Dobře udělaný souboj není nutně realistický, ale takový, co odpovídá žánrové stylizaci. Aby se to nemíchalo, tak to projistotu trochu rozsekám na kategorie - ale berte je spíš orientačně než nějak závazně.

  • "Přízemní" tu jsou ty scény, které se snaží vypadat smysluplně, používají reálné techniky a dá se od nich brát inspirace pro cool popisy v přízemnějších hrách. Jako celek můžou být pořád přestřelené, ale o to až tak moc nejde.
  • "Scénické" tu jsou ty scény, které kašlou na realističnost a jedou rule of cool, přitom ale pořád dávají tak nějak smysl a jsou "technicky funkční".
Když přihodíte něco do diskuse, rád to přiedituji. Nejspíš to tu budu průběžně aktualizovat, když si na něco dalšího zajímavého vzpomenu, najdu nebo mi bude doporučeno.


Historie a šerm

Přízemní

.

Scénické

.

Současnost a bojová umění

Přízemní

.

Scénické

.

Pistole a přestřelky

Přízemní

.

Scénické

.


Magické souboje

.



Ztracené odkazy

  • Ironclad: dobývání hradu - Realistické trebuchety. Masakr. A pár smysluplnejch nepřehnanejch trýčků od několika vytrénovanejch fighterů co se míhaj mezi tuctovejma vojákama. A nádherný naturalismus
  • The Treasure Island - trocha mušket a jedno dělo
Napsal: sirien
Autorská citace #21
14.6.2012 07:48 - hadrian
A úplně bych zapomněl na nejvíc inspirující sci-fi souboj EVER :-DDD "TADÁÁ"
Autorská citace #22
14.6.2012 08:33 - Blaine
Samurai Champloo Souboj dvou hlavnich predstavitelu. Jejich prvni setkani. Dva velmi rozdilne bojove styly, cisty Jin a zbesily breakdancovy Mugen.
Autorská citace #23
14.6.2012 12:30 - DenGrasse
sirien píše:
DenGrasse: Vzpomeneš si aspoň na díl nebo tak něco?

Bohužel, vím jen že tam bylo něco se sanitkou. Ten policajt v ní jel s někým raněným a zablokovali je ti gangsteři autem.
Autorská citace #24
14.6.2012 12:48 - pipux
District B13 je dobrý, ptže tam hraje Cyril Raffaelli.
K vidění je i tady, od 1:20 (Kiss of the Dragon).

Dále, několik dalších soubojových scén - z různých filmů, nahodile, jak si vzpomenu ...
Drunken Master
Undisputed 3
Blood and Bone
Ong Bak 1, 2, 3

A z jiného soudku ...
Nejlepší soubojová scéna všech dob
The Circus vs Team Bigelow
Monster Mash
Autorská citace #25
14.6.2012 13:11 - sirien
doplnim později...
Blaine: Z té angličtiny v SCh mi je skoro špatně od žaludku :)
Autorská citace #26
14.6.2012 13:14 - Deputy
neopomel bych ani indickou kinematografii
Autorská citace #27
14.6.2012 13:44 - hadrian
Undisputed 3 - "I am the most complete warrior in the world!" :-) Akorát nevím jestli ringové souboje jsou inspirující. Ale rozhodně to je hezká ukázka, proč se nenavážet do Boyky.
Autorská citace #28
14.6.2012 15:29 - sirien
Blaine: Zrovna ta animace soubojů je to co mě na SCh docela chytlo. Jedno z mála takovýhle anime, které tu akci skutečně ukazuje.
Našel sem myslim trochu lepší versi toho souboje. S japonštinou místo té angloděsivosti :) Jen sem si nebyl jistej kam to vlastně dát, zatim sem to nechal ve scénickejch :/

Jerson: Líbí se mi ta jistota, že jakmile někdo někde zmíní Equilibrium, žíravá pára jdoucí z Tvých uší začne obratem propalovat strop :)
Už se s tim prostě smiř: gunkata je cool :P

note: do seznamu dávám to co mi přijde nějak hezké, stylové nebo inspirační - to že to podléhá mému subjektivnímu cítění je důvod, proč to tu je hozené jako můj blog a ne jako diskuse. Když tam něco nehodim, tak si to prosím neberte zle - ostatně pořád to pro případné zájemce zůstane v diskusi.
Autorská citace #29
14.6.2012 16:42 - Jerson
Gun kata je jen polovina, druhá polovina je to statistické rozložení nepřátel či jak to říkají. ale když ti připadá házení zásobníků po zemi a šachování s pistolemi cool, už ti stejně není pomoci :-)
Autorská citace #30
14.6.2012 18:31 - Vojtěch
pipux píše:
A z jiného soudku ...
Nejlepší soubojová scéna všech dob
The Circus vs Team Bigelow
Monster Mash



To už tam můžeš rovnou dát tohle :D
Autorská citace #31
14.6.2012 19:07 - pipux
Navzdory všem předpokladům, ony existují i dobré wrestlingové souboje (vše záleží na tom, jaké jsou v souboji příběhové zvraty a jak dobře dokáží hlavní aktéři svůj výkon "prodat" publiku - je to svým způsobem divadlo). Že to je předskriptované, na tom už tolik nezáleží.

Hodně dobrý wrestlingový event byl např. Valentine's Day Massacre 1999 - Stone Cold vs Mr. McMahon. Takové se dnes už opravdu nedělají!
Autorská citace #32
14.6.2012 21:30 - sirien
Eh.
Dobře. Wrestling neni cool. Wrestling je retardace.
Box neni retardace, ale neni ani cool.
Jiné bojové sporty a soutěže možná můžou být cool, ale není to tak úplně to co hledám.

Tím bych tohle s dovolením uzavřel
Autorská citace #33
15.6.2012 00:09 - Gurney
Jerson píše:
když ti připadá házení zásobníků po zemi a šachování s pistolemi cool, už ti stejně není pomoci

Není mi pomoci :)

EDIT:
Jinak když už tu byl Ong Bak (mimochodem to co je v odkazu je taková ochutnávka, všechny tři filmy stojí za shlédnutí - každý z ních je v podstatě taková kompilace bojových scén s Tonym Jaa v hlavní roli a dle mého jsou tam scénicky ještě zajímavejší souboje než ten s capueristou), nemůžu nezmínit legendární závěrečný fight z Way of the Dragon.
Autorská citace #34
15.6.2012 01:13 - sirien
Gurney: Ano, ten kde Chuck Norris dostane po hubě - scéna s nejdražšími speciálními efekty všech dob.
Nicméně popravdě právě těmhle věcem typu "padesátkrát se kopneme full power do hlavy, ale usmíváme se jakobysme neměli těžkej otřes mozku, frakturu lebky a zlomenej vaz a jedeme dál" sem se chtěl spíš vyhnout.

Jinak na tý scéně mě nejvíc vždycky fascinovalo to kotě
Autorská citace #35
15.6.2012 06:37 - hadrian
Co takhle ta bojová scéna v Království nebeském na začátku, jak tam umře ten "viking" v lese? Nebylo to úplně marné, našel jsem to ale v mizerné kvalitě tady.

Co bys říkal na něco z "300"? (mezi scénické)
Autorská citace #36
15.6.2012 06:50 - Vojtěch
Jo, nijak dlouhý, nijak extra namachrovaný,ale pořád Hrabě Monte Christo.

Tady je část Ironclad, ale nedaří se mi najít finální boj sekery proti meči na konci.
Autorská citace #37
15.6.2012 06:52 - Jerson
jeden z nejlepších soubojů bez zbrani je v Já, robot, kde proti sobě bojuji Sanni a dva strážci. Žádné emoce, přesné pohyby, a robotům bez problémů věřím, že mají i skoky přesně vypočtené. Hlavně je to skvěle efektivní boj. něco podobného je i souboj na pěsti v Terminátorovi 2, když Arnie zdržuje T 1000 v chodbě herny. Jen není tak efektivní, terminátoři mají zjevně moc hp a malý damage proti sobě.
Autorská citace #38
15.6.2012 15:49 - sirien
hadrian 300 je cool, což mi připomnělo úvodní bitku v Gladiátorovi... to Království vypadá taky slušně, ale to video je fakt děs :/

vojtěch: Christo vypadal zpočátku nudně, ale pak teda mile překvapil :)
A Ironclad brutalita, snad poprvé co vidim hezky vykreslené trebuchety. A fakt stylově brutální - přesně to po čem se shánim :)
Ten film samotnej stojí za zkouknutí?
Autorská citace #39
15.6.2012 20:42 - Vojtěch
ROZ-HOD-NĚ ano. Dánské žoldnéře tam vede ten maník, co ve Vikinzích (13th Warrior, Pojídači mrtvích) hrál Bulvaje/Buliwifa a ve finále má s křižákem rubanici v hradní kapli - pomalovaný polonahý barbar se sekerou proti meči a je to taky hustá scénka. Jé! Tady to je!

Jinak tohle provedení Monte Christa můžu doporučit celého. Není to taková rozcáplost jako ta verze s Depardieuem. Celkem to odsýpá a msta je lahůdková věc.
Autorská citace #40
15.6.2012 21:41 - Vojtěch
Když už jsme byli u těch klasik a pirátů, tak trochu přízemnější a dvacet let starý Ostrov Pokladů...
Hospodská výměna názorů
Šturm na srub
A znova srub
Krádež lodi s trochou deus-ex-machina

Na podobné akce nebýval úplně marný Hornblower, ale nikdy to nebyla pořádná řezničina.

A hodilo by se sem určitě hodit také Posledního Mohykána

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11637616157532 secREMOTE_IP: 54.160.133.33