Sirienův blogček: Kreativní pískoviště I

Inspirace je zvláštní věc.
Někdy se jí nedostává.
Jindy si sednete a napíšete článek/blog/povídku/vytvoříte příběh pro RPG
A někdy... přijde a odejde. Není to tak vzácné. Někdy prostě dostanu nápad, začnu na něm pracovat... a pak musím přestat a když se vrátím, tak už ten nápad nemám. Nebo třeba v půlce práce zjistím, že najednou vůbec nevím jak dál.
Přesto si ty nápady nechávám. Mnohdy se mi stalo, že jsem se k nim vrátil po delší době a něco z toho bylo. Někdy jsem se k nim vrátil a zhodnotil jsem, že valstně za moc nestojí, nebo že jim už vůbec nerozumím.

Tohle je něco, co mě napadlo někdy v půlce ledna. Náhlá inspirace která mi proletěla hlavou a tak jsem se dal do psaní. Měla to být povídka, nejspíš, ale stejně tak to mohlo být RPGčko. Už nevím, jestli mi došla inspirace hned, nebo jestli jsem se musel jít věnovat něčemu jinému. Prostě jsem to nedopsal. Za těch děvět měsíců jsem se k tomu několikrát vrátil, zkusil navázat, ale prostě to už nějak nešlo. Na druhou stranu mi přišlo, že je škoda to zahodit.

Takže tady to máte. Moje malé pískoviště vám všem napospas. Hrajte si, pokud chcete. Pište co vás napadne. Další podobné úryvky (třeba tak vytvoříme celý svět...). Nebo třeba osnovy příběhu který na to bude navazovat. Nebo třeba zpracování settingu ke hře. Nebo pokračování filmového scénáře. Na tom nezáleží.
Lhal bych, kdybych tvrdil, že nemám vlastní představu. Mám. Ale nebudu vám ji tu říkat. Ne hned. Dávám vám to co jsem skutečně napsal, a co z toho vytvoříte je prostě na vás.

Tak... doufám že se alespoň někteří zapojíte. Tenhle kousek prostě nechci nechat úplně vypařit do ztracena.


Tma...

Přelom dvaadvacátého a třiadvacátého století byl historií označen za jedno z nejlepších období lidské historie

...se mění ve vesmír plný hvězd.

Byla ukončena většina globálních konfliktů, vědecké poznání dosáhlo ohromného pokroku, byla započata kolonizace Sluneční soustavy. I toto období mělo své problémy, jako každé jiné, přesto se nezdály být fatální

Jedna z hvězd se přibližuje, postupně se rozrůstá v něco většího.

Byl potvrzen a objeven princip mimosmyslových schopností a tím byl otevřen prostor pro nový vývoj lidského poznání. Ten se však ukázal být zrádnějším, než se předpokládalo. Byla otevřena cesta magii...

Rostoucí hvězda se mění ve spirálovou galaxii, pohled se stáčí k jednomu z jejích ramen.

...síle prakticky nevědecké, ale především velice zrádné. Její adepti se brzy obrátili proti lidstvu.

Galaxie pozorovatele zcela obklopí, okolo začnou prolétávat hvězdy, pohled se místy stáčí sem a zase zpátky, aby se nakonec zpomalil a zaměřil se k jedné z hvězd.

Novodobí mágové začali objevovat prastará tajemství, aby nalezli tajemství nová. Nikdo nikdy nezjistil, co přesně objevili. Ví se však, že to většinu z nich obrátilo proti ostatním lidem. Ti, co odmítli, byli zničeni. Čarodějové použili svou sílu k tomu, aby ovládli svět.

Hvězda se začíná přibližovat, ze strany skrz zorný úhel náhle proletí planeta.

Spojeným úsilím armád a tajných organizací byli nakonec zastaveni a takřka zničeni, přesto už nikdy zcela nezmizeli. I když jejich síla nebyla už nikdy tak výrazná, jejich činy měly v budoucnu zcela změnit lidský svět.

Skrz zorný úhel proletí další planeta, mnohem větší než ta předchozí, krátce po ní protne pohled její prstenec. Hvězda, už zářící jasně bíložlutou barvou, se začne zvětšovat. Pohled proletí okolo ní, aby se stočil k blížící se planetě.

V pětadvacátém století přišel čas jejich odvety. Země byla na kolizní dráze s kometou, která měla být odstraněna Úřadem pro vesmírné zabezpečení.

Po levé straně se vynoří planoucí objekt, který se pohybuje podobným směrem jako pozorovatel. Blížící se planeta postupně získává jasně modrou barvu.

Mágové tento pokus sabotovali. Země, domov dvanácti miliard lidí, srdce lidské existence, byla zdevastována způsobem, který si nikdo nedokázal představit.

Planoucí těleso se spolu s pohledem společně řítí přímo proti Zemi. Pohled se na poslední chvíli prudce uhne, ale obtočí se kolem planety, aby ji stále sledoval. Náraz komety způsobí výbuch, jenž vymrští do vesmíru kus atmosféry. Z epicentra se skrz celou vzdalující se planetu řítí planoucí čára následovaná tmou.

Mágové samozřejmě stihli opustit Zemi včas. Tak začala druhá válka s čaroději, odehrávající se v lidských koloniích, které se náhle staly domovem naší rasy. Útok byl pečlivě naplánován, největší kolonie na Marsu se dostala pod kontrolu mágů takřka okamžitě.

Pohled opustí stále modrou, přesto však zčernalou Zemi a stočí se zpět do vesmíru. V dálce se objevuje rudozelená planeta. Avšak ještě před tím, než jí pohled dosáhne, se před ní objeví stín, který se rozroste ve flotilu vesmírných lodí - dlouhých kolosů, jejichž prostřední třetina je v průřezu kulatá, tvořená válcem rotujícím kolem lodní osy.

Jejich plán měl však nedostatky. Ačkoliv se armádní velení brzy sklonilo před jejich mocí, samotní velitelé většiny válečných lodí dezertovali pod velení odporu, zformovaného kolem Úřadu pro Bezpečnost a Obranu Soustavy.

Flotila sestupuje na orbitu Marsu, kolem jehož rovníku se nachází pruhy zeleně. Z lodí postupně vylétají střely, následované stihači.

Válka trvala dohromady třicet let. Mágové byli nakonec vytlačeni z Marsu i ostatních kolonií. Na první pohled se zdálo, že byli konečně zcela zničeni. ÚBOS přesto vytvořil speciální oddělení pro sledování, vyhledávání a ničení magických aktivit. Toto oddělení nebylo nikdy zrušeno ani přehlíženo. Lidstvo nikdy nezapomnělo na zničení Země. V průběhu času se přetrvávající existence čarodějů skutečně potvrdila.

Lodě postupně zmizí. Pruhy zeleně na Marsu se začnou rozšiřovat, objevují se modré plochy, planeta se postupně zbarvuje do tyrkysové.

Ztráta Země a následná válka způsobily ohromný úpadek vědy, kultury i civilizace. Nedocenitelné množství informací bylo ztraceno a muselo být znovuobjeveno. Postupně teraformovaný Mars se stal novým centrem lidské rasy, i když další kolonie existovaly na měsících nebo orbitech dalších planet. V osmadvacátém století se podařilo dokončit re-teraformaci Země do takové míry, aby mohla být znovu osídlena.

Pohled se stočí od Marsu do prostoru, ve kterém se záhy objeví vesmírná stanice - ne zcela pravidelný, rotující kruh, zdánlivě vytvořený z kvádrů poskládaných do sebe, tvořících po obvodu pravidelné zuby. Kruh je třemi rameny připojený k nehybné středové ose, která je tubusy spojena se dvěma raketoplány a vesmírnou válečnou lodí skoro stejně velkou, jako je samotná stanice.

Píše se rok dva tisíce devět set osmdesát čtyři, lidská populace dosahuje po celé Sluneční soustavě takřka čtyř miliard, z čehož skoro dvě miliardy obývají Mars a zhruba čtyři sta milionů nově osidlovanou Zemi. Aktivity čarodějů posledních sto let opět narůstají.

Pohled proletí nad horní částí prstence, stočí se doprava, zamíří k jednomu z oken, proletí skrz restauraci, uhne do první chodby, projde výtahovou šachtou, stočí se do chodby vpravo a skončí za mužem a ženou, kteří společně došli před dveře. Vypadají jako dřevěné. Žena za stolem napravo zvedne hlavu a podívá se na ně.
"Agenti Grey a Astin?" Oslovení přikývnou. "Můžete vstoupit, ředitel vás očekává."


málem bych zapomněl. Pro fanoušky
Napsal: sirien
Autorská citace #1
8.10.2009 22:14 - kin
Mě to přijde docela hustý tak jak to je...líbí se mi ta atmosféra a jak je to psaný...fakt jsem z toho cítil super nádech nějakýho rpg settingu...sem dostal chuť něco takovýho zahrát .)
Autorská citace #2
9.10.2009 02:16 - sirien
Právě že mě se to vcelku líbí taky. Jenom jsem z toho prostě vůbec nedokázal nic dalšího celistvého vytvořit.
(překvapuje mě že tu je takové ticho, dokonce ani nikdo nehodnotí tu holku... i když tady bych zrovna u blogčku výjimečně ocenil spíš téma než holku :) )
Autorská citace #3
9.10.2009 08:10 - Jerson
Kdybys tam dal chlapa, dočkáš se reakce, ale holku? Navíc nesouvisející s tématem, kterou jsi tam mrsknul jen proto aby si někdo ten článek přečetl? Siriene, ty nás podceňuješ (: )

Nicméně když jsem to četl, silně mi to připomínalo zápletku světa Warzone a tedy nic originálního. Popravdě styl "do světa se vrátila magie a tím i nové druhy zla" byl zajímavý v Shadowrunu, ale když to člověk slyší během deseti let dvacetkrát, někdy přímo, někdy v náznacích, už to začíná být ohrané.

Navíc používáš planety stejným způsobem jako kdejaký autor sci-fi bez představivosti - prostě je bereš jako jeden typ nedělené společnosti, kterou je možno "vyčistit" od nějakého druhu lidí. Cesty mazi planetami vypadají jako procházka parkem ... po článcích o technologii ve sci-fi jsem od tebe čekal víc.

(A ty "kamerové záběry" by asi vypadaly dobře, kdyby byly zfilmované, ale jako popisy se mi taky moc nelíbí.)
Autorská citace #4
9.10.2009 11:03 - sirien
Mňo, holka tam je spíš tak jako protože sem si řek že proč ne. V minulých vzbudily nemalé reakce samy o sobě.
Každopádně co se té technologie týče - jak si to tak prohlížim tak jsou tam docela rozumný časový mezery. A zničená tam je jedna planeta jako celek, nějaké čištění jednoho druhu lidí jsem tam nezmínil. Pětisetletá teraformace Marsu mi nepřijde jako taková brutalita.
A cesty mezi planetami v rámci jedné soustavy nejsou zase tak příšerné - je to asi jako v devatenáctém století mezi kontinenty. Nakonec jsem tam napsal že ta válka trvala třicet let, myslím že kdyby ty cesty nebyly tak problematické, tak by byla významně kratší...
Autorská citace #5
9.10.2009 11:58 - Ebon Hand
Mě se to líbí a docela dost. Na úvod mi to přijde jako dobrý nástřel, nejen pro herní kampaň, ale i pro setting. Začínám být alergický na touhou po originalitě za každou cenu (nic proti tobě Jersone). Mě se to líbí právě tím, že je to takový normální a běžný, není to úchylárna za každou cenu. Téma mágů jako vyvrhelu tu již bylo a taky tu ještě mnhokrát bude, nijak to nesnižuje můj zájem. Dokonce mě napadlo, že by šlo udělat z toho trailer.
Plánuješ to ještě nějak rozvádět?
Ten obrázek pokérovaný kočky, co rádoby umělecky pozuje se sem vůbec nehodí. Netuším, co jsi tím chtěl říci.
Autorská citace #6
9.10.2009 12:12 - Jerson
Kdyby to bylo smrsknuté jen na několik kolinií na Marsu a na dobu pokrývající tři nebo čtyři generace, líbilo by se mi to víc.

Přeci jen když vezmu jen Euroasii za posledních 300 let, zahrnuje to takové množství událostí, že je nelze nijak jednoduše zapsat. Když přidám obě Ameriky a Afriku, už mi Země přijde nacpaná událostmi, a na mnoho z nich lidstvo sice nezapomnělo, ale lidé ano, protože mají krátkou paměť.
Autorská citace #7
9.10.2009 14:57 - sirien
Ebon Hand píše:
Ten obrázek pokérovaný kočky, co rádoby umělecky pozuje se sem vůbec nehodí. Netuším, co jsi tím chtěl říci.

Předminulej blogček jsem nevěděl co dát za obrázek a na vývoji pro testování blogů jsem používal jednu podobnou a Jakub jí nějak ocenil, tak sem mu jí tam dal jako dárek.
Vzhledem k tomu že druhý blogček měl podobné téma a zase sem moc nevěděl co tam dát, dal jsem tam další.
No... a sem jsem prostě dal třetí. Říct to nic nemělo.

Ebon Hand píše:
Plánuješ to ještě nějak rozvádět?

No, mám v hlavě pár nástřelů kterými tu můžu pokračovat. Jak jsem psal, není to nic uceleného, jsou to jen další podobné úseky děje nebo popisné scény. Ale chtěl jsem nejdřív zkusit jestli se s něčím - čímkoliv (!) nechytí někdo jiný. Z brainstormů občas vznikají zajímavé věci.

Jerson píše:
Kdyby to bylo smrsknuté jen na několik kolinií na Marsu a na dobu pokrývající tři nebo čtyři generace, líbilo by se mi to víc.

No, teraformace Marsu během několika generací se, hádám, zase moc nelíbila mě. Naoapak roztříštěnost po soustavě v menších koloniích a až následný rozvoj několika z nich má spoustu výhod, kromě toho že vytváří v RPG například možnost různorodých relativně samostatných herních prostředí (Firefly anyone? Také byla jedna hvězdná soustava, její teraformované planety a jejich měsíce). Navíc umožňuje ospravedlnit dlouhý časový úsek během kterého probíhají různé procesy (politické, společenské, teraformační) aniž by docházelo k příliš velkým posunům v technologii.
Autorská citace #8
9.10.2009 15:53 - Jerson
Nemyslel jsem tak rychlou terraformaci Marsu, ale události jako útok mágů, boje proti nim, kometa mířící k Zemi a tak dál.
Autorská citace #9
9.10.2009 15:56 - Ebon Hand
Přemýšlel si co vlastně mágové ovládají? Zda to jsou psionici, co zmocňují kontroly na lidmi, nebo nějací energetici, v jejichž blízkosti se všechno zkratuje a disponují obdobou elektriky, nebo telekinetici, co hýbají věcmi? Mě by se moc nelíbili klasický fantasy kouzelníci, co vytvoří prakticky cokoliv z ničeho.
A jak probýhal boj lidí proti magicky nadaným? Armády proti čemu?
Autorská citace #10
9.10.2009 16:30 - sirien
Jerson píše:
ale události jako útok mágů, boje proti nim, kometa mířící k Zemi a tak dál.

Co to tak po sobě čtu tak ty události se odehrávaly relativně krátce, ve větších časových rozestupech...

Ebon Hand píše:
Přemýšlel si co vlastně mágové ovládají?

:)
Co by se Ti líbilo aby ovládali? :)
Přiznám se že pokud jsem nějakou představu měl, tak jsem jí už zapomněl... z toho textu je vidět že vychází z nějaké vzásadě vědecké psioniky, odkud se pak odrazili kamsi dál do čehosi nevědeckého, těžko říct do čeho, zda do nějaké specifické disciplýny nebo do nějaké nevědecky rozšířené psioniky...
Autorská citace #11
9.10.2009 17:26 - Ebon Hand
Líbilo by se mi to, co jsem napsal.. :-)

Docela bych si zahrál nějaký koflikt mágů s agenty a ozbrojenými složkami.
Ulice plné lidí, nějaká oslava, třeba Silvestr na Time square.
Všude ohlušující jásot, hlasitá hudba, výbuchy rachejtlí, obrazu davu mizí ve tmě, aby se v příštím okamžiku rozsvítili tisíce obličejů barevnými záblesky pyrotechniky. Malá skupinka lidí neurčitého věku v mikinách s kapucemi se systematicky prodírá pod podium. V postraních ulicích se objevují první auta s policejními majáky.
Z černé dodávky vyběhlo pár mužů v oblecích a chvatně se derou do středu naměstí.
Reflektor bezcílně kroužící po temné oblouze na okamžik zachytil v kuželu světla tmavý vrtulník.
Postavy s kapucemi se pravidelně rozestoupili čelem k okraji náměstí.
Rytmus hudby se freneticky zrychluje, dav se pravidelně vlní jako obrovský oceán.
První muž v černém obleku rozrazil lidi v cestě a řítil se na drobnou postavu s kapucí. Srazil v tranzu tančícího muže, zastavil na čtyři metry daleko a z náprsní kapsy tahá pistoli.
Postava zvedá hlavu, muž hledí do obličeje hezké mladé černovlásky, ale její oči jsou bezedně černé. Zapotácel se a třepáním hlavy zkouší obnovit jasnou mysl. Pozvedl pistoli, přivřel oko a nacvičeným pohybem namířil na její hlavu.
Na okamžik zaváhal.
Zahalila ho tma a ucítil ďábelskou bolest v oku, vedle stojící čtyřicátnice mu znenadání zaryla prsty s pečlivě pěstovanými nechty do oka a zkouší mu vytrhnout zbytek oční bulvy. Zapotácel se bolestí a ženu taktak srazil úderem pistole do spánku.
Zamžoural zdravým okem, které zalévala krev ze zranění.
Dívka se jemně usmívala. Zamrazilo ho. Zkusil ještě pozvednout pistoli, ale vrhla se na něj skupinka statných dělníků, kteří se doposavad pohupovali do rytmu..

To jen tak z práce od stolu, k čemu mě inspirovala tvoje otevřená inspirace.. :-)
Autorská citace #12
11.10.2009 18:29 - Felouen
Jéé, pískoviště, deme si hrát!! *vytáhne lopatičku*

Omluvte můj pozdní příchod na hřiště, ten začátek toho fragmentu byl tak nabitý nádechem něčeho nového a imaginativního, že jsem si chtěla nechat ten zbytek na přečtení na později, protože jsem věděla, že nejspíše ten první dojem nebude přetrvávat v celém úryvku pro mě.

Takže. *začne dloubat do písku a stavět hrad*

Dalo by se z toho udělat klasický příběh, kde mágové se opět pokusí zničit nově osidlovanou Zemi, a hlavní dvojka je nějak zastaví - ať už v rámci velení (armády...) nebo sólo (uvěřitelnější je ale spíše to první).

A nebo obměna, kde mágové se snaží něco na Zemi zjistit/docílit ohledně toho, co je učinilo takovými, jaký jsou (ty prastará tajemství). Docílit ve smyslu, že pokud tam třeba byla nějaká zařízení nebo bytosti, tak se je snaží aktivovat/kontaktovat.

A další obměna, kde naopak dvojka je vyslána na Zem se svým týmem, aby zjistila, co to tehdy byla za ta tajemství, jenž tak pokroutila ty Mágy.

Jiná příběhová linie : další válka mezi mágy, a lá Rebelové a Impérium, kde mágové jsou ty Rebelové. :D A ta dvojka má v tom nějakou důležitou funkci, ať už je to diplomatická katalyzační fuknce, či vedení boje....blah blah. :D

No a do toho by se mohlo hodit, že buď oba by byli tajní agenti mágů (v případě některých dějových linií, do všech se to nehodí) a snaží se sabotovat lidi. Avšak trik je v tom, že buď je příběh psán obskurním způsobem, že to čtenář zjišťuje postupem času, a nebo že je to sort of look inside their minds, takže se vlastně dovídáme co se kdysi stalo a proč (dávno, retrospektivní flashbacks).

-> k tomu by se klidně také hodilo, že by se mohla měnit minulost, ale ne cestováním časem, ale činy postav a manipulace s různými předměty, eventy, by měnila přítomnost, a protagonisté by se s tím museli vyrovnávat a zjišťovat, co se to vlastně děje. Ehm. Tohle si radši znovu promyslím, vyznívá to divně.

No, a pak, jeden z hlavních hrdinů by mohl být mág, ale na lidské straně a musel by to tajit (plus se třeba vnitřně vyrovnávat s něčím, například s inner struggle, aby se neproměnil v ničivého mága, nebo morálními pohnutky - alias "I'm a oh so bad guy, coz of what the other mages did" type of cry baby. Nebo s rostoucí mocí.:D) Nebo by teprve začal zjišťovat, že má mágovské schopnosti, a byly by tam ty elementy paniky co má dělat (jestli se přidat k těm druhým) a podobně.

Tak, prozatím je to všechno.

*obdivně se podívá na svůj podivný ...něco jako hrad... z písku*

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078667879104614 secREMOTE_IP: 3.144.233.150