Sirienův blogček: O psaní

Proč o psaní?

Protože jsem lehký grafomaniak, a protože mě poslední dobou trápí několik věcí, které s psaním souvisí, tak jsem si řekl, že se s vámi trochu podělím.

Protože tím, že problém zformulujete, si ho ujasníte a snáz se dostanete k řešení. Ano, mohl bych si o tom popovídat jen s pár podobně postiženými nad pivkem (nebo, abych byl tematický, na ICQ), ale říkal jsem si, že i vás možná na psaní něco trápí, takže proč nezkusit pomoct i vám.

Protože víc hlav víc ví a můžem o tom rovnou pokecat.

Rozhodl jsem se tenhle blogček rozdělit do několika kapitol, ve kterých se budu věnovat vždy problémům s nějakým společným základem... možná se nebudou všechny kapitolky týkat všech, možná některé nebudou někoho zajímat, ale to asi ani moc nevadí.



Pamatuju si dobu, kdy jsem na počítači ovládnul Exel a strašně jsem se nesnášel s Wordem. PCčko mi tehdy sloužilo víceméně jen jako herní konzole.

Ale jak čas plynul, věci se změnily, Word se stal můj kamarád, až jsem jednoho dne zjistil, že píšu aniž bych se díval na klávesnici, skoro stejně rychle jako mi jdou hlavou myšlenky. To byl počátek mého osobního zla. Když jsem se usídlil na netových fórech, tak jsem se rychle skamarádil s novým rozhraním a několik fór brzy pocítilo dalšího maniaka, který s oblibou ničí diskusní oponenty trikem "atack: wall of text". Vzhledem k tomu, že se brzy našli mě podobní jedinci, kteří si to se mnou šli vyříkat stejným způsobem (doteď pamatuji mnoho podobných bitev s Alnagem v počátcích, ale i s jinými později. Pozdrav Argonantovi), tak jsem se brzy naučil i poměrně rychle číst a filtrovat informace.

Člověk by si řekl, že to je super. Jenže velice brzy zjistí, že to s sebou nese spoustu negativ.

Prvním z nich je, že si zvykne na to, že jsou ostatní schopni wall of text vzít, přebrat, a vrátit zpátky stejným způsobem. Jenže oplá - jak bolestné je vystřízlivění zjištěním, že většina lidí toho schopná/ochotná není. Najednou je hrozně těžké se toho zlozvyku zbavit, když to je zapotřebí. Zvláště ve chvílích, kdy potřebujete předat hodně informací, ale i při maximální komprimaci to je spousta textu (například organizační maily), takže najednou musíte vyškrtat věci, které považujete i tak za důležité...

Brzy vás napadne, že si můžete pomoct vhodným formátováním. Seznam na úvod, nadpisy a podnadpisy do textu, tučné zvýraznění důležitých bodů. Ale nakonec zjistíte, že lidé, co mají problém přečíst Wall of text, stejně nepřelouskají ani tohle.

Samozřejmě - stále dokážete psát stručně a v krátkosti. Jenže abyste to zvládli, tak se musíte pořád hlídat, sem tam to po sobě přečíst, proškrtat...

Druhý problém možná není ani tak problém, ale proč to nezmínit. Protože hodně píšete a čtete na fórech, tak se s nimi sblížíte, přirostou vám k srdci a stanou se tak nějak součástí vašeho života. Pominu-li problémy, které nastanou, když se tam s někým pohádáte, tak se vám třeba může stát (mě se to dlouhou dobu dělo, a vím, že nejsem sám) že třeba sedíte na netu, procházíte několik fór i když na nich není nic nového, jen protože by tam něco nového být mohlo. Taková lehká závislost, která stojí strašně času. Mohli byste si přečíst 10 stránek knížky, tři články v časopise, pustit jeden díl seriálu... a pak se podívat, co vám kdo odepsal. Ale ne, vy prostě doslova čekáte na odpověď, protože už už chcete psát znovu něco dalšího.

Narovinu - to je přesně ta chvíle na to vypnout comp, dát si sprchu a jít na rande/si číst/si něco pustit.

Třetím problémem se stane to, že spousta textu se pro vás stane běžným vyjádřením myšlenky, běžným způsobem komunikace. Bohužel v tomto případě, když si nedáte pozor, tak s kvantitou klesne kvalita. To je vlastně důvod, proč tenhle díl blogčku píšu. Četl jsem si tu po sobě v poslední době nějaké články a musím říct, že jsem sám se sebou velmi, velmi nespokojený. Ne že by mi vadily myšlenky, které jsem do těch článků dával, ale vadí mi jejich forma - jsou nepřehledné, mnohdy zamotané, nevyjadřují přesně to, co jsem vyjádřit chtěl.

Časem jsem si příliš zvykl na komfort Kostky, tedy na to, že něco napíšu, odešlu, Rytíř to nějak přebere a zahladí a zveřejní. Zezačátku to šlo - sem tam mi rozetnul moc rozvětvené souvětí, sem tam přepsal nějakou opakující se předložku, ale poslední dobou to jde docela dolů - ani Rytíř, ač suprový korektor, není schopný zcela zahladit skutečnost, že jsem po sobě většinu posledních věcí ani nečetl, natož abych je pak opravoval.

Nejspíš si budu muset po sobě znovu projít všechno, co tu je, a případně to předělat, i kdyby to mělo znamenat, že toho půlku přepíšu. Ale holt - life sux, so what.



Ač to mnohým přijde neuvěřitelné, i tohle je problém, se kterým se občas setkávám. Prostě potřebujete nebo chcete občas něco napsat, ať už něco konkrétního (to je horší) nebo ne (to je depresivnější), a prostě... jste dokonale bez inspirace. Civíte do bíle zářící obrazovky, máte prsty na klávesnici a v hlavě dokonalé prázdno.

Časem jsem se to naučil trochu řešit, i když ne vždycky to jde. U prací do školy atp. mi sem tam pomůže, když o tom začnu chatovat s někým po ICQ. Diskuse plodí asociace, z asociací vznikají nápady... někdy.

Občas je prostě načase dát si pauzu. Zvednout se a jít si dát kafe, cígo, něco k jídlu, vyvenčit psa, nakrmit kočku, utopit rybičky. Zjistil jsem, že minimálně mě v tomhle směru moc nepomáhá, když si něco pustim nebo začnu číst. Abych se nastartoval, potřebuju spíš restartovat - vypnout a zapnout, dělat něco, co nestojí pozornost ani moc intelektuální námahy.

Někdy pomůže vrátit se k něčemu jinému, už rozdělanému, a dokončit to, nebo na tom aspoň zase trochu zapracovat.

Musím ale bohužel říct, že mít zrovna kreativní blok je dost protivná záležitost. Ještě že mám přes ulici celkem fajn podnik...



Tohle je jedna z věcí, které naprosto brnkají na nervy. Chcete něco napsat. A nemáte zrovna zásek... ale taky nemáte zrovna kreativní náladu. Začnete tvořit... a začnete se do toho děsně, ale děsně zamotávat. Buď se zaseknete a pětkrát zkusíte něco vyjádřit, abyste to obratem celé smazali. Nebo se vrátíte v textu a něco přepíšete, nebo zjistíte, že jste se vydali tematicky jinam, tak to začnete zahlazovat... a přepisovat a znovu a znovu... až je z toho totální guláš.

Nejčastějc se mi tohle stává, když píšu něco, na čem mi záleží. Jeden takový můj článek tu visí a je to na něm sakra znát (hm, už ho mám v hledáčku jako jednoho z prvních adeptů na přepsání). Jednou se mi stalo že jsem odeslal takhle pomrvenej článek, načež se mi ozval Rytíř na ICQ a začali jsme to nějak řešit, co tam mám změnit a co jsem jak myslel... nakonec mi ruply nervy, řek jsme mu, aby ho odeznačil jako hotový, otevřel jsem si ho, chvíli jsem na něj koukal, třikrát jsem zkusil něco změnit, pak mi došla trpělivost a vyřešil jsem celý tři dny psaný článek pomocí ctrl+A, DEL, uložit, vypnout tab, vypnout Operu, zapnout Operu (to abych neměl tendenci se k tomu textu vracet pomocí funkce Zpět) a napsal jsem ho celý znovu. Dopadl docela dobře a je jedním z těch, se kterými jsem spokojený.

Když se dostanete do takovéhleho stavu, kdy vám to jde/nejde, přepisujete a motáte se v tom, tak vám osobně doporučuju se na to vybodnout a prostě jít dělat něco jiného. Nebo psát něco jiného, mnohdy se stane, že tenhle druh záseku máte jen pro to jedno téma.



No... doufám, že vy ostatní trpíte jen minimem těhle problémů. Pokud se vás některé z nich týkají, tak doufám, že ne moc často. A pokud se vám (třeba při psaní článku sem na Kostku (: ) stane, že se do některého z těhle špatných stavů dostanete, tak si vzpomeňte na tenhle blogček a utěšte se tím, že v tom nejste sami... nebo si ho znovu přečtěte, protože jak jsem psal, formulace problému často velmi pomůže tomu jej vyřešit.

Pokud vás napadá něco, co jsem vynechal, tak se klidně podělte. A to jak pokud jde o problémy, tak - zvláště - pokud jde o způsob, kterým je lze překonávat.

Obrázek
Napsal: sirien
Autorská citace #21
27.4.2009 13:56 - Magus
Moderní kletba jo to zní dobre....
Autorská citace #22
2.5.2009 17:05 - Milamber
Zánět šlah to zní nepříjemně, vlastně vše ze šlachami je nepříjemné. Měl jsem je přetrhaný na ruce a nikomu to nepřeju =)a to prej sportem ku zdraví.
Autorská citace #23
4.5.2009 12:53 - sirien
ku zdraví a trvalé invaliditě. Táta by mohl vyprávět...
Autorská citace #24
9.11.2010 03:38 - sirien
strana = normostrana

Okamžik, kdy povídka, která měla mít původně max. 20 stránek, dorůstá k šedesáti a já žertuji se Sathel, jejíž povídka je zde nejdelší (95 normostran; průběžně psané zápisy ze hry nepočítám, není to jedna celistvá práce), o tom, že bych jí mohl trumfnout, byl zábavný.

Okamžik, kdy jsem se dostal k sedmdesáti a už jsem viděl blížící se závěr byl tak trochu zklamání, ale nijak velké, spíš takové žertovné. Spíš mě začalo trápit jak jí publikovat, aby byla pro místní publikum stravitelná (nejspíše to nakonec bude po částech)

Chvíle, kdy jsem rozepsal na osmdesáté stránce závěr, ale zjistil jsem, že nepíšu závěr, ale jen jeden z gradačních vrcholů, byl poněkud deprimující.

Chvíle, kdy jsem dnes skutečně dopsal poslední vyvrcholení děje a NEPROSTO NEÚMYSLNĚ JSEM SATHEL V DÉLCE TRUMFNUL na čistý i hrubý (s tagy atp.) text a přitom mi chybí ještě tak pět až deset stránek závěru byla dost zarážející a popravdě i trochu děsivá.

Když jsem si uvědomil, že tuhle povídku píšu už jeden a půl měsíce... od chvíle, kdy to byly celé dva roky, co jsem jí psát začal, nemluvě o tom, že myšlenka samotná se zrodila ještě o něco dřív, bylo to docela zvláštní.


Musím také říct, že je sakra velký rozdíl mezi tím napsat 125 stran aplikací pravidel WoD pro SW (nebo kolik to má, taky nějaké na pohled úděsné číslo, ale spousta toho jsou nepodstatné poznámky, postřehy fluff texty v první kapitole atp.) a 100 stran povídky, která je odstavec za odstavcem řádku za řádkou a větu za větou neustálá kreativní tvorba, závislá nejen na obsahu, ale i na formě, stylu, slohu...


Uklidňuje mě, že jí píšu z části sám pro sebe, takže ten čas nad ní strávený nebude nikdy zahozený. Přesto se mi honí hlavou, že už jí brzo, tenhle týden, ten další nebo možná až ten po něm, dokončím - něco, k čemu jsem se dva roky vůbec neblížil. Stále si říkám, jak asi bude přijata. Kolik lidí jí bude číst. Kolik lidí se k ní vyjádří. Kolika se bude líbit. Jestli si na ní najdou čas Sathel, Filip, Vlasák a Quasit, kteří se mnou kdysi při jeden a půl ročním hraní stvořili svět, ve kterém se odehrává. Popravdě - i když vím, že bych negativní přijetí nebo nezájem přežil, prostě protože jsem měl radost jen z toho psaní a pak budu mít z toho, že jsem ji opravdu dokončil... přesto se mi trochu napínají nervy a možná mám i trochu strach z toho, jak to nakonec dopadne.

Brzy jí dopíšu, hned na to jí zahladím... na což se obzvlášť těším, protože se přiznám, že celou v celku jsem ji ještě ani já sám nečetl... a pak jí budu pouštět ven po stravitelně dlouhých kapitolách.
jak to dopadne uvidíme. Doufám, že se bude líbit.


_________________________________________

(oživení starého blogčku => přidán obrázek. Tentokrát má dvě výjimky: 1. není z devartu, už nevím kde jsem k němu přišel, prostě sem si ho uložil do bookmark složky "blogčky", 2. na sobě nemá jeany, nicméně říkal jsem si že téhle to odpustím, snad vy taky)
Autorská citace #25
9.11.2010 09:33 - Argonantus
Šťastný den, kdy mne nic nenapadne, takže nemusím nic psát.
Šťastný okamžik, kdy se zarazím, a tři čtvrtiny textu vymažu; případně to smažu všechno.
Vidím to podobně. Wall of text má smysl jen pro zaujaté; pokud není nikdo, kdo by ti ho vracel, je to mrtvý text. A i ten se vyplatí proškrtat; svět je zavalen písmenky, a akvarijní rybičky se soustředí jen 10 sekund.
Autorská citace #26
9.11.2010 09:42 - Quentin
Argo: Zas nás tak nepodceňuj :) Já bych to viděl tak na minutu, což vydá i na delší příspěvek na fóru. Všechno ostatní je wall of text a neodvážim se to číst, pokud to není přímo nějaké atraktivní téma a/nebo to nemá nějakou formu (formátování, nadpisy, obrázek, souhrn na začátku).
Nevim, jak je to u 13tiletejch akvarijních rybiček, ale já jsem si tohle vypěstoval tím, že chodím na fórum i v práci, kde není času nazbyt.

BTW
faskal píše:
We encourage you all to grab a copy and give it a good read, but as a service for the fast fact junkies, we've produced a few bullet points of our own.
Autorská citace #27
9.11.2010 14:02 - Ebon Hand
Přiznám se, že příspěvky delší než na minutu čtení rovnou přeskakuji.
Času je málo a když vidím přímo wall of text, tak mi hlavou jen prolítne, že pokud dotyčný není schopne svou myšlenku zformulovat do krátkého příspěvku, je zbytečné s ním diskutovat, protože to bude dost podobné s celou jeho ideou..
Autorská citace #28
9.11.2010 16:13 - Argonantus
Což je depresivní; složité myšlenky nemá cenu sdělovat, a ty jednoduché jsou nezajímavé.
Pročež je otázka, proč vůbec něco psát. Navíc dobrovolně a ve volném čase.
Autorská citace #29
9.11.2010 16:35 - Jerson
Pak je důležité na začátku sdělit něco, co člověka přitáhne a přečte si i ten zbytek, aniž by měl dojem, že se musí textem prokousávat. Na druhou stranu v poslední době mám dojem, že se v novinách (ale i jinde) objevují dlouhé články, které si přečtu a přitom nevím, co chtěl autor říct, jaký má názor a jaký udělal závěr. Fakt ztracený čas.
Autorská citace #30
9.11.2010 17:26 - Ebon Hand
Jerson odpověděl za mě..to neplatí jen o novinách, ale zvlášť výrazně o internetu.
A jsou čestné vyjímky, kde dlouhé posty respektuji, sám jsem se o nějaké pokusil, ale žádné z těch témat není zde. Doufám, že mi Argo rozumíš.
Ale to nejsou charakteristká témata pro net a už vůbec ne common diskuze.
Tam má i mé čtení naprosto odlišný charakter. Většinou si to přečtu a pak třeba týden medituji nad odpovědí.
Autorská citace #31
9.11.2010 20:36 - Alnag
Argo píše:
Což je depresivní; složité myšlenky nemá cenu sdělovat, a ty jednoduché jsou nezajímavé.


Trik spočívá v tom, sdělovat složité myšlenky v malých jednoduchých kouscích...
Autorská citace #32
10.11.2010 09:44 - Ebon Hand
Ještě bych to rozvedl, že důležité je složité myšlenky předkládat v rozumných dávkách, aby byly pochopeny ostatními čtenáři.
Protože jako největší problém všech internetových diskuzí vnímám nepochopení, co chtěl druhý říci.
Autorská citace #33
10.11.2010 12:33 - Argonantus
Ebon Hand:
To jsi došel tam, co mi mistr Krabat prozradil někdy před čtyřmi roky; a je to opravdu zásadní poznání; přirozeným stavem mezi lidmi je nedorozumění.

Teď v létě odpálil další takovou věc; z netových diskusí se vytrácí zaujetí.
Nevím, jestli se to dá říci obecně, ale z RPGF a zejména ze sebe samotného to cítím úplně hmatatelně; řekl jsem to, co jsem chtěl; ti, co mne chtěli sledovat, mne sledovali, kam až to šlo.
Předposlední modrou poznámku jsem hodně dlouho a složitě formuloval; tu úplně poslední jsem ani veřejně nenapsal, a už to asi ani neudělám. A dál zbývá mlčení.

Hledám nějakou důmyslnější formu komunikace.
Pokud vůbec budu tady někde okolo pokračovat, tak to nejspíš nebude z mojí iniciativy.
Autorská citace #34
10.11.2010 12:52 - Ebon Hand
Argo:
To vidím podobně, co jsem chtěl říci, jsem už řekl. Ti co byli u toho to ví, ty ostatní mají smůlu, není energie to opakovat.
Myslím, že jediná dobrá komunikace je osobní.
Pokud budeš mít náladu, pošli mi poslední modrou poznámku mailem.
Díky
Autorská citace #35
10.11.2010 20:16 - Alnag
Argo píše:
Hledám nějakou důmyslnější formu komunikace.


Nejdůmyslnější forma komunikace je pochopitelně diskuze v malém kroužku. To jen technologie nám dává pocit, že to stihneme rychleji a více, často na úkor kvality a toho zaujetí.
Autorská citace #36
10.11.2010 20:26 - Colombo
Oba se pletete. Nejdůmyslnější forma komunikace je skrz feromony!
Autorská citace #37
10.11.2010 21:48 - sirien
Colombo: Ta je ve skutečnosti evolučně relativně primitivní, sice velmi účiná, nicméně po kvalitativní a kvantitativní stránce velmi nedostačující. Neumím si dost dobře představit, jak bych ve feromonech sdělil myšlenku Platónovy jeskyně nebo matematickou formuli
Autorská citace #38
10.11.2010 22:36 - Shako
Pekny clanek i nektere komentar stali za precteni. Treba jsem vubec netusil, ze tu nekdo dela korekturu clanku.
Autorská citace #39
10.11.2010 23:01 - Colombo
Sirien: jn, proto je to jen jeden z nejvzácnějších způsobů komunikace, který nevyužívají téměř všecky vyšší organismy a hmyz jako takový, který téměř výhradně používá tento způsob komunikace, je téměř vyhuben. Protože sdělování platónovy jeskyně a matematických formulí jsou evolučně velmi významné myšlenky, které prostě každý druh musí umět předávat, jinak je odsouzen k záhubě.

Ale o tom moje poznámka nebyla.
Autorská citace #40
11.11.2010 02:00 - sirien
Colombo: Jak se to vezme. Vzhledem k tomu že pro dlouhodobé přežití druhu (jakože hodně dlouhodobé) je expanze do vesmíru nebo alespoň schopnost s vesmírem manipulovat (minimálně odstřelit sem tam nějaký ten asteroid) poměrně klíčová záležitost (protože jedna planeta je příliš nejistá záležitost), stejně jako ovládnutí nějaké té biochemie zabraňující pandemiím a tak, tak si dovolím tvrdit že schopnost sdělit matematickou formuli nebo koncept fyzikální myšlenky (...komunikačně adekvátní problém té jeskyni) se dá považovat za evolučně poměrně důležitou schopnost, jejíž neznalost vede k záhubě druhu. Dinosauři by Ti... nemohli vyprávět a můžeš hádat proč

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.076244115829468 secREMOTE_IP: 18.191.234.62