Sirienův blogček: O komunitách

Na začátek mi dovolte nastínit situaci, která v době psaní tohoto textu probíhá na RPG Fóru ohledně Sleziny RPG Fóra. Přede dvěma lety se založila akce - sraz lidí z Fóra. Tahle akce se konala každého půl roku střídavě na místě A a na místě B. Teď se jedna skupinka lidí rozhodla, že jí místo A, kde Slezina původně začínala, nesedí, a že by ho chtěli příští rok změnit.

To ale narazilo na silný odpor: lidé co na místo A jezdí od začátku, i další, kteří na něj nejezdí od začátku, ale zalíbilo se jim, se místa A nechtěli vzdát. Strhla se kolem toho pěkná hádka, přičemž v průběhu pár lidí prohlásilo, že mají místo A natolik rádi, že tam pojedou stejně, a pokud si budou muset vybrat mezi místem A a podzimní Slezinou samotnou, pak pojedou na místo A.

Uf. Doufám že sem to nastínil jasně a neutrálně zároveň. Co je pointou - já jsem byl mezi těmi co řekli že raději pojedou na místo A než na podzimní Slezinu jinde, pokud si budou muset vybrat. Na to mi Jonka odepsal tohle:

to že oznámíš "ok, tak si to udělejte jak chcete, my si to stejně uděláme na Dálavě" je buď vydírání (pokud chceš aby komunita vydržela celá) nebo to je rozdělování komunity.

A já se teď musím ptát - skutečně? Opravdu rozděluji komunitu?

Co to vlastně je, taková komunita?

Komunita je skupina vzájemně interagujících lidí, která se od zbytku světa specifikuje určitým, obvykle jen jedním a výrazným, rysem. Může to být "místní" komunita, definovaná místem, které máte na mysli - vlastně skupina sousedů. Může to být "internetová" komunita, což je skupina lidí chodící na určitý web/weby. "Nyxová" komunita pak bude skupina lidí, kteří chodí na diskusní server Nyx, zatímco "modelářská komunita" nebo "RPG komunita" je skupina lidí, kteří mají společný koníček.

Jak se dá snadno odpozorovat, tak rozhodně neplatí, že by se všichni členové komunity museli znát mezi sebou, nebo spolu přímo komunikovat. Jde spíše o to, že mají možnost v rámci komunity interagovat, než že by tak museli činit (čímž se nám vyprofilují aktivní a pasivní členové).

Když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že ani není zdaleka potřeba, aby byla komunita vázána nějakými zvláště přátelskými vztahy. Bohatě stačí, když v ní nebude příliš mnoho vztahů nepřátelských (i když rozhodně nechci tvrdit, že by v komunitě přátelské vztahy neexistovaly nebo nemohly vznikat).

Komunitu ve skutečnosti tedy opravdu pojí jen onen jeden rys, ta jedna věc, kterou mají všichni její členové společnou - oblíbený televizní seriál, oblíbené hobby, školní třída. Jenže se nedá říct, že by každý, kdo tento rys sdílí, do komunity nutně náležel - existuje spousta lidí, co sledují StarGate/Star trek/whatewer, ale přitom je nezajímají ostatní lidé, kteří také jejich seriál sledují. Stejně tak existuje skupina lidí hrajících RPG s pár přáteli, kteří se o komunitu RPG hráčů nestarají a možná o ní zavadí, když budou hledat nějaké rozšíření, ale hned co jej naleznou z ní zase zmizí.

Lidé jsou skupinová stvoření, počet těch, kteří mohou žít bez jiných je menší, než statistická chyba (čistě sociálně, nějaké diskuse o tom, kde berou jídlo a tak jsou pro téma irelevantní) a tudíž mají ve zvyku různé skupiny vytvářet. Například bylo experimentálně zjištěno, že když vezmete naprosto náhodnou skupinu lidí a náhodným losem je rozdělíte mezi skupiny A a B, tak dotyční jedinci začnou prakticky okamžitě (a podvědomě) vytvářet jakousi soutěživsot vůči druhé skupině.

Výsledkem je, že lidé mají tendenci komunity budovat, podílet se na nich, nějak v nich interagovat a - přisuzovat jim význam, který třeba samy o sobě nemají. Například si mohou představovat komunitu jako něco pevného, něco, co mezi jednotlivci, kteří ji tvoří, buduje vazby silnější, než skutečně jsou.

Co je tedy komunita, když to není skupina lidí kteří spolu komunikují (protože pasivní členové se do komunikace nijak zapojovat nemusí), ani skupina přátel?

Komunita je ve skutečnosti platforma, na jejímž základě vznikají další vztahy, je to sociální prostor, v němž můžete jiné lidi pozorovat, seznámit se s nimi, spřátelit se nebo vybudovat nějaký jiný, pevnější vztah, ať už přátelský, milostný nebo pracovní.

Komunitu může narušit vlastně jen málo věcí, protože ona sama je natolik éterická, že je jen málo věcí, které by ji nějak narušit mohly. Koncem komunity je zcela určitě konec spojovacího prvku - zboření sídliště a rozstěhování lidí zboří místní komunitu, zhroucení nebo zabanování serveru (např. ilegální herní server) zničí internetovou komunitu. Další věc, která může komunitu zničit, jsou rozepře, ať už věcné nebo osobní. A to když vytvoří v komunitě tolik nesnášenlivých vztahů, že už síla pojícího prvku není dostatečná, aby je převážila.


Co jsem chtěl říct,

je to, že komunita není žádná posvátná kráva. Není to nic, s čím by rostl a padal svět, každý z nás je členem mnoha komunit, jen v některých je aktivní. Samozřejmě - může se stát, že se do činnosti nějaké komunity zapojíme natolik, že to pro nás získá osobní význam, můžeme v komunitě navázat tolik přátelských vztahů, že je pro nás komunita komunikační platformou s velkou částí lidí, na nichž nám záleží. Ale to už se nebavíme ani tak o komunitě, jako spíš o vztazích na ní vzniklých.

Komunita se nerozpadne tím, že skončí nějaká její akce, nezbortí se ani tím, že se v ní pohádají lidé. Oboje ke komunitě prostě patří.

Komunita není zaklínadlem, kterým by se mohl kdokoliv ohánět a křičet při tom nějakou variaci o "vyšších cílech" (jako například citát v úvodu, kde je komunita a její jakási soudržnost použita jako argument, aby někdo protlačil svůj názor).

Komunita je jen komunita, prostor, ve kterém se pohybujeme. Není důležitá sama o sobě. Důležité je to, co vystavíme na možnostech, které nám nabídne.
Napsal: sirien
Autorská citace #21
2.10.2008 10:10 - pipux
Zato jsou i tací, kterým mimo Velkých slov nic nezbývá :)
Autorská citace #22
2.10.2008 13:02 - Fritzs
Lotrando: TERORIE...? kde, kde já tady žádnou TERORII, kromě Sirienovy sociologické teorie nevidím...
Pipux: K těm mantinelům pro komunitu... kdo by je měl stanovit...? Ten nejhlučnější s nejostřejšíma loktama...?
Autorská citace #23
2.10.2008 15:00 - Lotrando
Fritz píše:
... nepostřehli, tak ta zlá svině, co nám to ....
ergo kladívko, Teorie :), protože tou sviní myslíš tzv. Svini Teoretickou, /peace
Autorská citace #24
2.10.2008 15:44 - sirien
Notak děti, jeden troll post a hned si ho všichni začnou všímat a dosáhnout tím cíleného zabití původního tématu :)
Z toho výlevu bych si dovolil vypíchnout nejspíš jedinou smysluplnou věc která se v něm možná omylem možná ne vyskytla, a to:
Fritzs píše:
K těm mantinelům pro komunitu... kdo by je měl stanovit...? Ten nejhlučnější s nejostřejšíma loktama...?
Každý skupina lidí se polarizuje mezi aktivní a pasivní členy (a další různé pozice, nebudu rozepisovat, zkuste wiki nebo sociologické publikace pokud chcete víc - nebo Alnaga či Invicta, u mě sociální psychologie (aspoň zatím) není ve středu zájmu). Pravidla tak nějak obvykle vykrystalizují sama, hlavně přičiněním těch aktivnějších lidí (se nerovná těm nejhlasitějším nebo nejagresivnějším), pokud je jsou ostatní ochotni přijmout - je to takový společný konsenzus o něčem nevysloveně navrhnutém menší skupinkou těch aktivních.
I pokud na začátku někdo nastaví pevná pravidla, tak ta se časem obvykle změní v reflexi toho jak to té skupině víc nebo míň vyhovuje, takže to je víceméně totéž ať už na začáku pevná pravidla jsou nebo jestli se začíná v anarchii (anarchii - samozřejmě si do skupiny všichni přinší nějaké kulturně dané předpoklady ohledně toho co je přípustné a co ne)
Pak samozřejmě, pokud je komunita rozpolcená, případně pokud, jak psal Alnag, jde o více spojených komunit, mohou vyvstat spory ohledně toho jak by měly věci fungovat. V tom případě mohou pravidla vyvstat z iniciativy těch neaktivních lidí (když už mají plné zuby toho co dělají ti aktivní, případně ti s "ostrými lokty") nebo zeshora (od admina/vedoucího skupiny...). Tu první variantu obvykle provází ostré diskuse a nějakou dobu trvá a některé lidi to mže znechutit (ať už protože se jim nová pravidla nelíbí, nebo protože se jim nelíbí co se kolem toho děje), ta druhá varianta je razantnější, rychlejší, jasnější, ale myslím že může znechutit lidí ještě víc - tomu se ale dá při sporech vyhnout jen těžko.
Hm. Tolik můj názor... ne že bych ho měl něčím zvlášť podepřený.
Autorská citace #25
2.10.2008 18:07 - Fritzs
Lotrando: Ty už tu teorii vidíš vážně všude... ale to je pro tebe jenom dobře, měj se stále na pozoru, nepřítel naslouchá a schovává se za každou cihlou. Fakt sem tady nemluvil o GNS teorii, ale to je včil jedno, protože ty seš proti něčemu tak zaujatej, že to vidíš i tam, kde to není.
Sirien: Vidíš, co umím udělat jedinným trollpostem, tys potřeboval na zabití jiného tématu, který s tímhle souvisí, aspoň pět. Jináč tvůj postoj v daném, tématu přesně odpovídal popisu tomu "nejhlučnější s nejostřejšíma loktama". A apariori odmítání libovolné alternativy taky moc nenapomáhá nalezení kompromisu.
Autorská citace #26
2.10.2008 18:22 - sirien
Fritzs: Ty si fakt neskutečnej. ad1: Gratuluju, jsi efektivnější troll(/tl), můžeš být hrdý. ad2: První kdo prohlásil že radši zabije Slezinu aby moh na Dálavu sem nebyl já, ale Qualdezar. První kdo se ke Qualovi v tomhle názoru přidal byl Vlasák, a po něm pět dalších. Jsi velmi laskav že mi přičítáš tolik záskuh, ale má vrozená skromnost mě přiměla poukázat na to že jde hlavně o práci jiných.
Kompromis se hledá ve chvíli kdy chceš najít kompromis. Pokud existuje skupina, a to docela velká skupina, které věci vyhovují a změnit je nechce, tak proč by měla nějaký kompromis příjimat? Obzvláště v situaci, kdy neexistuje páka na to aby jej přijali, protože si to po svém mohou udělat z principu věci. A nemyslím že by to byl nátlak - ostatní to nijak neomezuje.
Tu teorii si prosím skutečně řešte tady, díky
Autorská citace #27
3.10.2008 10:00 - Fritzs
sirien: Však já jim to neberu... de jenom o to, žes to byl ty, kdo nejvíc křičel a IMHO oddělal tu diskuzi.
Důvodů, proč by měla ta docela velká skupina, co jí to vyhovuje přijímast nějaký kompromis je víc.
1.) Můžete se na Dálavě sejít sami, bez toho aby se to menovalo "Slezina RPGF", takže pro vás neexistuje žádný objektivní důvod, snad vyjma snahy přitáhnout si tam další lidi, keří by tam jinak nejeli, proč trvat na tom, aby se slezina konala na Dálavě. Pokud tedy z nějakého mě nepochopitelného důvodu trváte na jméně "Slezina RPGF", tak by se ta "obecně přístupná akce mohla menovat třeba "RPGcon", koneckonců, co zváno růží zváno jinak vonělo by stejně.
2.) Existuje velké množství lidí, kteří od Sleziny očekávají opravdu něco jiného a kteří tam nejedou jenom kvůli lidem. Podle mě by nebylo od věci, jim to umožnit, obzvláště na hromadné akci, která by IMHO měly vyhovovat co možná největžšímu množství lidí.
3.) Snažší dostupnost by mohla umožnit většímu množství lidí, kteří by jinak na Slezinu nejeli vůbec. Tj. možná by se tam objevili nové tváře ve větším množství.
Autorská citace #28
3.10.2008 12:02 - sirien
Všechny ty tři body jsou nesmysl a všechny byly už vysvětleny v původní diskusi. A ne, nechci aby se to tu řešilo znovu protože má někdo komplexy. (zato by mě zajímalo co si kdo myslí o tom nastavování pravidel komunity)
Autorská citace #29
3.10.2008 14:09 - pipux
Tak o nastavování pravidel komunitě, tedy :)
Podtrhnu dva body:
1) Různá společenstva jsou stavěna na různých podílech mezi řádem a chaosem. Můžeme říci, že řádovitější splečnost je trvanlivější? Můžeme o ní, na druhou stranu, tvrdit, že přetažená nám leze na hlavu a vytváří paranoie? Můžeme o společnosti chaosu říci, že v její koncepci ale vůbec nic nebudeme schopní udělat? Samé otázky, žádné odpovědi ... :)
2) Inspirace. Velitelé, vůdci, šampionové, o kterých se bude předpokládat odhodlání k "pronesení první pochodně temným dnem"; jsou nám přínosní? Dle mého ano ... protože bez nich by jsme se stále plácali na bahníčku a stavěli hrady z písku, nic neudělali. V určitý čas, za určitých okolností vždy platí, že jeden má dispozice vésti a inspirovati ostatní. Kdo nesouhlasí, obhajuje rovnost všech lidí (nene, takto se věci, alespoň v námi vymezeném kontextu, nemají). Nevidím tedy nic špatného, když člověk oprávněný komunitě nastaví pravdla, a na čas tak uvede její další vývoj, její osud (ovšem, nějakého kroku je třeba, nechceme ustrnout).
Už vidím ty prostesty o hledání "správnosti" -- kdo je povolaným vůdcem, inspirátorem, kdo nikoliv (zvláště když se "dva psi pokoušou o jednu kost"). No ale, nemusím to také načrtnout sám (zvlášt když se mi těžko hledá odpovědi) ... další pane, zkuste to, prosím :)
Autorská citace #30
3.10.2008 14:14 - sirien
Osobně si myslím že jakákoliv diskuse o tom kdo má být vůdce a jak se má vybírat jsou irelavantní - Lidé kteří mají chuť a talent vést ostatní se ukáží sami a nikoho se nebudou ptát, jestli si myslí že oni jsou ti správní. Když je tokových víc, tak se poměřej vzájemně mezi sebou a nějak vyrovnaj... nebo vytvoří protichůdné tábory svých příznivců. Možná jsem moc skeptický, ale myslím si že bez ohledu na všechny ty řeči o demokracii a volbě idelního vůdce... jsou lidé trochu jak ovce - mluví o vlastní volbe, ale ve skutečnosti čekají až kolem projde ovčáckej pes a toho pak následujou bez ohledu na řeči který měli
Autorská citace #31
3.10.2008 15:31 - pipux
... no protože následovat, to je jednoduché, pořád stejné ... bezmozková záležitost :P
Zato vést, to je zapeklitý oříšek. Někdy je původně se zdající schůdná cesta zatarasena, proto musíme hledat strategicky položený obchvat; obchvat, který se navíc sám o sobě ne vždy ukáže jako ten pravý, vedoucí k cíli. A pak je ultimátním testem všech našich zbývajících schopností ještě opření se do odhodlání zatnout zuby (při ústavném kraválu kvílení ovcí), hledání v tom drsně spleteném, v postupujícím čase ještě dodatečně pletoucím se bludišti boční stezky jiné -- té jediné stezky, na jejíž konci čeká med, ne jed. :)
Autorská citace #32
3.10.2008 15:56 - sirien
Jak poeticky vyjádřená skutečnost, že většina lidí je pitomých a nepřemýšlí nad tím co dělá :)
Autorská citace #33
3.10.2008 16:41 - Fritzs
pipux píše:
(při ústavném kraválu kvílení ovcí)
To, že někdo není vůdce neznamená, že nemůže mít pravdu/že enchce pomoct a jenom si stěžuje...
Autorská citace #34
3.10.2008 17:32 - pipux
Zmiňované Ovčáctvo nahánějící ovce, myšleno německé ovčáctvo s huňatým kožíškem, nemusí být pouze o smutném, samotářském počtu jednoho kusu. Smečka psí roztomilosti je po všech ohledech důvtipnější i mocnější, vítanější. Pak navícero i v oné bezmezné psí moudrosti bývá vnořena hierarchie s pejsánkem (či snad přímo vlkem?) vůdcovských rysů, zasazeným hrdě v čele této báječné společnosti.
Autorská citace #35
3.10.2008 17:38 - sirien
píše:
To, že někdo není vůdce neznamená, že nemůže mít pravdu/že enchce pomoct a jenom si stěžuje...
Pravda. Ale pokud není vůdce, pak své názory obvykle neprosadí (leda by nějakého vůdce jeho názory zaujaly a převzal je) a tedy si je bude mumlat někde v koutku.
Autorská citace #36
3.10.2008 19:10 - Fritzs
sirien: No a rozumnýho vůdce od... toho nerozumnýho poznáš podle toho, že si to poslechne a popřemýšlí o tom... A přístup, tak to rači budu mlčet, stejně to nikoho nezajímá, ještě nikoho nespasil... leda za určitéch okolností prodloužil život.
pipux: Nejsem si jistý jestli tě správně chápu, můžeš to prosímtě napsat ještě jednou bez potenciálně matoucích přirovnání.
Autorská citace #37
3.10.2008 20:46 - pipux
Smečka sibiřských psíků drží pospolu, protože již od minulých generací vstřebala, jak ostatně dlouhá staletí psích soužití prověřily, význam nutnosti svazků a závazků, smysl držet pospolu - v lovu, při obraně proti zvířátkům jiným, při procházkách zasněženou krajinou ... tedy v nejlepším, i v tom temně nejhorším. Jako odstaršující případ v jejich kruzích koluje ono vyprávění o rodové linií huňáče, která dávno vyhynula, protože to on se postavil packami od ostatních, neposlouchal potřeby jiných; jednoho dne to zavlekl tak daleko, že zatímco se jeho štěnata svíjela ve smrtelných křečích z hladu, on si z čistého, zaslepeného potěšení plnil svůj nenasytný břuch.
Autorská citace #38
3.10.2008 21:22 - Fritzs
pipux: Výrazné zlepšení co do srozumitelnosti, ale odfiltroval bych ty metafory úplně. Prostě je IMO lepší (i když přiznám, to, ne dycky se mi to povede dodržet) to napsat co nejjednodušeji a nejpříměji, jelikož pak dost eliminuješ možnost, že to někomu nedojde, nebo,ž e to pochopí jinak, než to myslíš ty.
Autorská citace #39
3.10.2008 21:43 - pipux
To pravíš správně! Pořád můžeme v písmenkách najít neporozumění (akademici, pašáci jedni, snaživše se nezahrnovat pocity do psaní, užívají jen ustálená fakta), nicméně bez metafor zeje text strohostí.
Dneska si hraju, než abych riskoval být nudný :)
Otázkou jest, co chceme sdělit, kde to chceme sdělit. Teď se nacházíme na diskuzi nad blogovým zamyšlením o komunitách, vznášíme nad myšlenkou jednoho nadějného autora. Jenže, teď všechny slušnosti stranou, původní text nebyl zdaleka tak dobrý, jaký býti mohl (z konkrétního soudku: byl zatížen a zaslepen zapálením pro vykřičení se nad problémem, jehož kontext se nás tu netýká). Pokud si zakládáme na tomto jádře ke stavění diskuze, pak tvrdím, že naše navazující sdělení shnijí -> pramálo se udrží, nezáleží na nich (copak si je někdo bude za čtvrt roku vybavovat?).
Vážení, vytáhněte s metaforami do ulic, ať tomu nikdo nerozumí! :)
Autorská citace #40
3.10.2008 21:57 - Fritzs
pipux: Chlape, co děláš (dělals) za školu...? Nějaké literární vědy, nebo snad filosofii...?
pipux píše:
...nicméně bez metafor je text strohý.
Preferuji strohost nad košatostí. Už jenom proto, že se to pak rychleji čte.
pipux píše:
...pak tvrdím, že naše navazující sdělení shnijí...
Kdybych chtěl, aby moje sdělení bylo věčné a pevné, tak ho neposílám na net, ale "tesám do kamene".
pipux píše:
...pramálo se udrží, nezáleží na nich...
To je otázka, to že se pramálo udrží je dáno médiem, které prostě plno lidí nebere vážně (tím trpím taky), ale prostě existuje spoustu lidí se kerejma se budu IRL rači bavit o jiných tématech, nebo plno lidí se kerýma se IRL vidím málokdy/vůbec.
Nezáleží na nich mi připadá... no, když už se někdo obtěžuje odpovídat, tak mu na tom asi záleží, ne...? To, že si to za čvtrrok nikdo nepřečte není z tohoto hlediska zajímavé.
pipux píše:
Vážení, vytáhněte s metaforami do ulic, ať tomu nikdo nerozumí!
Ale já chci, aby mi lidé rozumněli... pokud zrovna nechci opak.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083745956420898 secREMOTE_IP: 3.145.59.187