Dračák podle staré školy

Pokud vás moje tlachání nezajímá nebo dokonce obtěžuje, snažně prosím, nepište mi to. Místo toho si v pravym horním rohu v záhlaví diskuse klikněte na zelenou RSS ikonku. Nový příspěvky z tohohle vlákna vám pak přestanou vyskakovat v novinkách.

Pravidla (pdf)
Souhrn pravidel (pdf).
Bestiář (pdf).

Discord
Webové stránky

Přednáška na Gameconu 2022: Jak vzniká Dračák
Napsal: York
7.1.2022 08:51 - Slaan3sh
Jerson píše:
"Tehdy" by lidé rozhodně neměli vědět, že netopýři se orientují sluchem a že hadi vnímají teplo. Se znalostmi na úrovni středověku, nebo novověku, by to tak žádný jedinec z daného světa nepojmenoval :-)


Nemůže magie a alchymie v rámci fantasy settingu prostě přinášet nějaké ty vědomost navíc?
7.1.2022 09:19 - sirien
Jo no, zvlášť když si můžeš kouzlem vypůjčit smysly daného tvora. Nebo se do něj proměnit. Nebo si s ním promluvit.
7.1.2022 10:06 - Jerson
Slaan3sh píše:
Nemůže magie a alchymie v rámci fantasy settingu prostě přinášet nějaké ty vědomost navíc?

Může. Ale dokud nebude podstatná část důležitých trpaslíků mágy nebo alchymisty, tak dost pochybuju o tom, že svůj zrak pojmenují po zvířeti.

A hlavně, to jak vnímají hadi nebo netopýři ví menšina lidí i dnes, v době popularizačních pořadů v TV a článků na FB. Ve fantasy středověku to budou vědět lidé (a další rasy), kteří to zažili, pár lidí, kteří se zvířaty zabývají, a lovci, kterým to přijde užitečné pro práci. Jinak nikdo.
7.1.2022 10:31 - LokiB
Jerson: to je chybná úvaha, že záleží na tom, jak to vnímá většina. stačí, aby to věděl jeden s dostatečnou autoritou, ten to pojmenoval a další už to převezmou, aniž by o tom pojmenování přemýšleli.

Viz v našem světě, kde máme v Americe Indiány ... i když to nedává smysl. Stačil někdo s autoritou, ostatní po významu vůbec nepátrali a zažilo se to.
7.1.2022 10:59 - Šaman
Jerson píše:
Ale dokud nebude podstatná část důležitých trpaslíků mágy nebo alchymisty, tak dost pochybuju o tom, že svůj zrak pojmenují po zvířeti.

O trpaslíky ale nejde. Ti prostě vidí.
To ostatní rasy překvapuje, že trpoši nějak vidí i ve tmě.

Nicméně většina o tom asi ani neví, protože
- nikdy nebyli s trpaslíkem v podzemí
- a když už, tak ten trpoš měl stejně lucernu (bo infravize je dobrá ke zpozorování skřeta, ale už ne k tomu kudy vede šachta), případně ji měl někdo jiný
- a ti co ví, že trpaslíci vidí něco víc, tomu stejně nebudou nijak říkat; leda občas "tyjo, ty máš oči jako trpaslík, já to vůbec neviděl"


Takže vlastně jde stejně jen o to, jak té schopnosti budou říkat hráči.
7.1.2022 11:17 - Corny
Připadá mi, že aplikovat naše zkušenosti z reálného světa se získáváním znalostí o fungování zvířecích smyslů a ostatně získáváním téměř jakýchkoliv fyzikálních či jiných vědeckých poznatků, do světa kde je magie či nadpřirozená alchymie (a vědec se tak například může proměnit v hada, zeptat se astrálů, magického zrcadla, magicky rozkouskovat mrtvolu netopýra, zakouzlit Mluv se zvířaty či asi stovky jiných způsobů, který mě ani zatím nenapadají), je extrémně nesmyslné.

Stejně tak je pravda co říká Loki a je naivní si myslet, že pojmenovávání pojmů musí vždycky probíhat nějak logicky, viz X míst, které pojmenovali angličtí mořeplavci, spoustu názvů různých vesmírných těles, zvířecích druhů atd. Nebo například různé kopce, řeky atd., které se jmenují "Řeka Řeka", "Kopec Kopec Kopec" nebo "Jezero Jezero".
7.1.2022 12:43 - Jerson
Šaman píše:
Takže vlastně jde stejně jen o to, jak té schopnosti budou říkat hráči.

"Trpasličí vidění". Nebo "nightvision". Nebo jinak

... ale vlastně je mi to jedno.
7.1.2022 13:15 - York
Probíral jsem to ještě se spoluhráčema. Trpaslické vidění je nešikovný, protože infravizi mají i některý potvory. "Bazilišek má trpaslické vidění" zní fakt divně.

U vidění tepla jsem teď narazil ještě na jeden háček - spousta potvor má u sebe uvedeno "není vidět pomocí infravidění". Když to změním na "Není vidět pomocí vidění tepla", bude to dlouhý a kostrbatý. Asi bych místo toho musel zavést tag ve stylu studenokrevný tvor - což je ale zase divný říct třeba o oživlý soše, která žádnou krev nemá.


Prostorový sluch i netopýří sluch přišly hráčům ok (teda aspoň myslim, občas je problém se domýšlet, co vlastně odpovídaj ;-)). Netopýří sluch není problém u potvor, takže v tomhle ok. Zase by ale byla u některejch potvor formulace "není vidět pomocí netopýřího sluchu" nebo "není vidět netopýřím sluchem" - asi se taky dá.

Pořád se mi ale víc líbí prostorový sluch, jen jsem si u něj pod sebou tak trochu podřízl větev - v settingu pro plánovanej sandbox jsou nadhození krollové jako alchymisticky vytvořená kombinace barbara a obřího netopýra (podobně jako jsou vytvoření kentauři, harpyje a podobně) - a pro tohle pojetí by byl asi netopýří sluch lepší.
7.1.2022 13:27 - LokiB
prostorový sluch mají lidé normálně, to se do toho s lidmi, kteří to aspoň tuší, dost zamotáš
13.1.2022 00:41 - York
Svýho času jsme testovali koncept druida a hráči si ze mě dělali srandu, že jsem ho nerfoval tak důsledně, až jsem ho dotáhnul k ideálu naprostý nepoužitelnosti. Dneska pro tohohle "druida" vymejšleli schopnosti, například:

Mrak mírného nepohodlí
Přivolej ranní rosu
Přivolej červánky
Přivolej mírné mrholení
Zmenši počet stromů
Rituál přivolání listopadu (účinkuje, jen když je proveden poslední den v říjnu)
13.1.2022 11:30 - sirien
Nerfni takhle i všechny ostatní, dostaneš krásně realistické fantasy :)
13.1.2022 12:50 - Necromancer
Ale tak jako, kdybys TY neudělal takhle malou štěrbinu, mohli by do ní hráči protlačit i něco většího.
13.1.2022 13:10 - York
Všechna tvrzení mých spoluhráčů jsou samozřejmě naprosto nepodložená - zkušenej kombič by určitě dokázal najít alespoň jedno užitečný použití druidských schopností, který jsem při nerfování přehlídnul!
13.1.2022 13:48 - sirien
York: jistě - přivolání listopadu + ranní rosa = mírná možnost lokálního náledí.
13.1.2022 14:14 - York
sirien píše:
přivolání listopadu + ranní rosa = mírná možnost lokálního náledí


Ha, vidíš!

Takže listopad půjde přivolávat jen v červnu. I když, to by taky mohlo bejt užitečný. Aaaargh!


Těžkej život designéra druida...
13.1.2022 14:49 - sirien
ale vem si ty settingové implikace. Co by se třeba stalo, kdyby daný rok žádný druid nikde na světě nepřivolal listopad?
13.1.2022 14:52 - York
sirien píše:
Co by se třeba stalo, kdyby daný rok žádný druid nikde na světě nepřivolal listopad?


Další rok by byly dva, samozřejmě.


Taky je otázka, jestli je jen jeden listopad - pak by si ho mohli druidi mezi sebou přetahovat - výsledkem by byl asi solidní apríl :-)
13.1.2022 16:21 - Necromancer
Well, už chápu, proč jsem přešel na D&D...
13.1.2022 16:35 - York
Necromancer:

York píše:
hráči si ze mě dělali srandu


Druid ve hře vůbec není :p
13.1.2022 17:05 - Necromancer
Tím spíš... :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092751026153564 secREMOTE_IP: 44.192.107.255