Chronomancer

Nedávno jsem čirou náhodou objevil, jak se zdá, zajímavou příručku The Complete Book of Chronomancer, o které jsem doteď neměl ani tušení. Zatím jsem to nečetl, takže nevím ještě jestli stojí za to nebo ne. Zajímalo by mě, jestli s ní někdo z vás už přišel do činění a jestli jste takovouhle postavu použili ve hře.

Doplněno:
Jen tak zběžně jsem si prolítnul očima tu knížku. Je to záležitost 12 let stará a jmenuje se to pouze "Chronomancer" (tedy česky asi chronomant).

Jedná se o specializaci kouzelníka, která se ještě větví na další čtyři kity - jakéhosi časoskauta, který cestuje časem aby mohl měnit události; dále historika, který jak už samotný název napovídá se zaměřuje pouze na události minulé a studium historie a různých dějinných vazeb, které mohou ovlivňovat současnost; potom na vidce, který se naopak zaměřuje na budoucnost, čili věštění a například odhadování šancí při událostech, které mohou nastat; a nakonec ještě poutníka časem, který se vlastně ani nechce studovat minulost ani budoucnost, nechce ani ovlivňovat běh událostí v čase, ale prostě jen cestuje časem, aby viděl co a jak. Poutníci jsou narozdíl od ostatních spíše běžní kouzelníci, kteří si cestování časem spíše rozšiřují svůj obecný rozhled.




Kromě dělení do kitů existují u chronomanta ještě určité podtřídy, například "šampion času", což je vlastně kombinace válečníka s chronomantem - osoba jaksi posedlá dějinným posláním, která cestuje časem, aby se účastnila bitev a soubojů hledá svůj osudový střet a podobná podtřída časozloděj - tedy týpek (kombinace chronomanta a rouga), který cestuje časem, aby získal/ukradl určité důležité předměty.



Cestování časem má svoje zákoutí a pravidla, přednosti i nevýhody (turbulence, časové zkraty, kotvy nebo časové smyčky, bouře, víry...), jak se asi dá očekávat. Drtivá většina chronomantů se snaží skrývat své schopnosti a valná část z nich ani navenek neprojevuje, že jsou to vlastně kouzelníci. Výjimkou je, jak jsem už uvedl, poutník, který naopak dává na odiv, že je kouzelník, přesto ale chronomantskou specializaci skrývá.


Chronomanti vlastně operují ve Sféře Času, což je jedna z mnoha existujících sfér (základní materiální, negativní a pozitvní sféry, sféry stínu, astrální atd...), ale zároveň je tato sféra jedním ze základních stavebních kamenů reality. Tím pádem neopatrné zásahy chronomantů (hlavně časoskautů mohou vyvolávat Paradoxy a ty mohou vyvolávat dalekosáhlé dějinné následky (i pro samotného původce).



Časová sféra však skrývá kromě už zmíněných úskalí i jiná nebezpečí. Má totiž i své obyvatele, jestli se to tak dá nazvat, kteří mohou pro chronomanty představovat ohrožení (případně i pomoc) různého rozsahu (Časoroztoči, chronovoidi, víroví pavouci apod.)



Podlé mého je hraní chronomanta záležitost pro hráče fajnšmekry a pro zkušenější DM, kteří by si v případě nutnosti byli schopní poradit i se zásadnějšími dějovými zvraty. Samotná volba této třídy potavy ale není samo sebou. Postava Chronomanta má vysoké nároky a pokud se používají běžná pravidla pro tvorbu postav, tak se jen zřídkakdy někomu podaří takovou postavu získat (samozřejmě pokud jí DM umožní - je to jen volitelná třída postavy). To odráží také skutečnost, že se chronomanti v běžném fantasy světě moc nevyskytují. Dalším omezením je i množství XP potřebných k postupu na další úrovně, které je srovnatelně vyšší, než u standardních kouzelníků.

Závěr téhle příručky pak zmiňuje možnou (ne)použitelnost postavy chronomanta ve všech herních prostředích vytvořených pro DnD a uvádí popisy některých časosférických nestvůr.
Napsal: Vannax
Autorská citace #1
9.5.2007 12:43 - Alnag
Bohužel nemohu sloužit, neviděl jsem. Ale z rychlého pohledu na pár recenzí to vypadá jako zajímavá příručka. Někomu ovšem mohou hrát s časem přijít ve fantasy nepatřičné (je to spíš SF prvek) na druhou stranu já je ve hře použil víc než jednou.
Autorská citace #2
9.5.2007 12:56 - Rytíř
Taky neznám.. a hlásím se k těm, kterým to připadá velmi nepatřičné! :) Čas je jediná věc, na kterou se dá ve světě iluzí, magie a bohů spolehnout... když ani to nebude, tak vznikne jeden velký Chaos :) Fakt jsi to Alnagu použil ve hře? Cestovaly postavy časem, napravovaly své vlastní skutky??
Autorská citace #3
9.5.2007 13:01 - Vannax
Asi bys měl, Rytíři, přehodnotit svůj pohled na svět iluzí, magie a bohů... :)
Autorská citace #4
9.5.2007 13:04 - Rytíř
Mě připadá, že přehodnocuju furt a všechno, zvlášť poslední dobou :D
Tak mě navnaď, povídej, jak tam pojali ty cesty v čase?
Autorská citace #5
9.5.2007 13:11 - Vannax
Fakt zatím nevím. Nejdřív se tím musím probrat. Zatím jsem to nečetl. Jen mě to zaujalo. Mimochodem cestování časem (nevím jak u tebe na Ardě) se dá prakticky i pomocí kouzel a teoreticky i pomocí psioniky.
Autorská citace #6
9.5.2007 13:41 - Alnag
Použil jsem to ve hře, kdy se jedna postava "A-old" (velmi stará) vrátila časem, aby zabila v mládí jinou postavu "B-young", dřív než způsobí něco, co se nemá stát. Bohužel ona postava, jež by měla být zabita měla na scéně již delší dobu své starší já "B-old", které dohlíželo na to, aby se jí nic nestalo...
Autorská citace #7
9.5.2007 23:05 - Vannax
Právě jsem si prohlídnul příručku Chronomancer a pár poznatků jsem doplnil ke své původní otázce. Tak si můžete počíst.
Autorská citace #8
10.5.2007 11:19 - Vannax
To Alnag: Možná bude lepší když to, co jsem doplnil, nějak převedeš do recenzí na 2e (teda jestli to jde).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.081673860549927 secREMOTE_IP: 44.204.34.64