9.10.2017 00:28 - sirien
Jerson píše:
Mám silný pocit, že zrovna tenhle vodník nemůže fungovat ve světě bez lidí, když je loví a využívá. To zaprvé.

Asi jakože když mám lidožravého lva, tak lvi nemůžou žít na savaně bez lidí, předpokládám?

Jerson píše:
A zadruhé - neumím si moc dobře představit svět, ve kterém lidé nechají žít relativně zřídka se vyskytujícího tvora, který je loví

Může žít v odlehlejších místech, kam se jen jednou za čas kdosi zatoulá.

Může žít v relativní blízkosti osídlení v místech, kterým se místní lidé vyhýbají (protože vyhýbat se jim není moc problematické a konflikt nestojí za to).

Lidé nemusí vědět, jak si s vodníkem poradit - je to bytost žijící v jiném prostředí, kam se blbě proniká, a o které toho normálně nejspíš nebude nikdo moc vědět - jít proti němu znamená jít proti neznámému nepříteli v jeho prostředí. I když bude lidí dost, může se jim snadno vyhnout. Tohle je hezká ukázka takového toho Sapkowského světa kdy prostě na podobnou mrchu potřebuješ sehnat experta (zaklínače), jenže takový expert není úplně snadno k sehnání.


A hrozně se mi líbí Tvůj přístup "neumím si představit". To je stejné jako to co říkali autoři DnD ve videu k "podivným DnD nestvůrám". Když máš v hlavě pevně zafixovaný svět kam daná věc nezapadne, tak samozřejmě, že neumíš. Zajímavé je přemýšlet o tom jak by vypadal svět, kde taková bytost smysl dává - podporuje to fantazii. Simple version: Sapek do svého světa narval mrtě podobných potvor pomocí toho že se nějakých -set let zpátky událo dimenzionální prolnutí a lidský svět byl zaplaven (a v důsledku tehdejší jeho řád a podoba zničeny) příchodem cizích bytostí, z nichž některé se zvládly adaptovat dostatečně, aby v lidském světě oněch -set let přežily.
9.10.2017 05:39 - Šaman
Vodník divoký mi smysl dává i bez lidí.
Vodník dušičkovitý mi smysl taky nedává. Má total über schopnost, která funguje jen na lidi (když beru křesťanské dogma, že jen lidé mají duši). A ty hrnečky s dušičkama jsou určitě z křestanských dob. Pohané duši neřešili, ti odešli za svými bohy celí.
Takový vodník by se také dostal velmi vysoko na žebříčku církevních nepřátel, takže pokud v tom světě jsou i kněží, půjdou po vodníkách z principu. Zadržet duši je horší zločin, než někoho zabít. Tělo je smrtelné, duše je nesmrtelná.

sirien píše:
Sapek do svého světa narval mrtě podobných potvor pomocí toho že se nějakých -set let zpátky událo dimenzionální prolnutí a lidský svět byl zaplaven (a v důsledku tehdejší jeho řád a podoba zničeny) příchodem cizích bytostí, z nichž některé se zvládly adaptovat dostatečně, aby v lidském světě oněch -set let přežily.

Jo, elfí svět byl opravdu zaplaven agresivními bestiemi, které se adoptoval, postupně dobyli všechna města a přetvořili si ten svět k obrazu svému. Lidé nejsou původní, ti přišli taky během velké konjunkce. :)
9.10.2017 08:54 - LokiB
Tak to nemixujte furt tak násilně na "pozemské reálie" ... jsou tisíce jiných světů, alternativních světů, odlišných světů. nějaké křesťanské reálie do toho snad radši netahejme.
9.10.2017 08:58 - Quentin
Šaman píše:
Vodník dušičkovitý mi smysl taky nedává. Má total über schopnost, která funguje jen na lidi (když beru křesťanské dogma, že jen lidé mají duši). A ty hrnečky s dušičkama jsou určitě z křestanských dob. Pohané duši neřešili, ti odešli za svými bohy celí.

Křesťanské dogma bych do dnd fantasy moc netahal. Defaultně dává větší smysl, aby duši měla i zvířata.

Vůbec celá tahle náboženská smyčka je jen takové akademické cvičení. Vodníkovi je ukradené, co si o existenci duší myslí pohani, křesťani nebo jiná náboženství.

edit: loki mě předběhl
9.10.2017 14:38 - Šaman
Zvířada mají duši? Jestli si tohle přečte náš hlavní záporácký nekromant, tak, slovy klasika: Our world is doomed. DOOOMED.


Prostě mi vodník, který skladuje dušičky v hrnečkách a pod škeblemi (tohle se taky ten nekromant nesmí dovědět, on na to skladování používá speciální předměty a složitý rituál) připadá jako když byli indiáni přesvědčení, že jim foťák krade duše.
A na základě toho by někdo mohl vytvořit pravidla pro krabičku, která ukrade duši, když se do ní podíváš. Jako easter egg dobrý, ale ve svém světě to fakt nechci.

Quentin píše:
Vodníkovi je ukradené, co si o existenci duší myslí pohani, křesťani nebo jiná náboženství.

Tím ale definuješ poměrně dost věcí. Duše reálně existuje, bez ohledu na to co si o ni daný člověk myslí. Dá se s ní pracovat, dá se k něčemu připoutat a nemůže to být nic extrémě složitého, když to nějaká vodní potvora zvládá intuitivně. Každý trochu schopný kouzelník, nebo možná kněz to zvládne taky. Vytvářet pomocí nich nemrtvé? Super. Léčit se? Taky super. U nás se celá tahle zvrácená nekromancie objevila právě když nejmocnější kněz všech dob hledal způsob, jak zabránit stárnutí. Super!

Já jen říkám, že tento vodník je velmi mocná bytost a samotná jeho existence implikuje spoustu, původně asi nezamýšlených, faktů o světě. (A další teorie se nabízejí, jak nademnou někdo psal teorii, že po pozření duše se stává podobnější člověku…)
Zatímco vodní strašidlo, které se s dušema nezaobírá, zapadne bez problémů kamkoliv.
9.10.2017 14:53 - Quentin
Šaman píše:
Já jen říkám, že tento vodník je velmi mocná bytost a samotná jeho existence implikuje spoustu, původně asi nezamýšlených, faktů o světě.

Že vodník odporuje fyzikálním nebo kosmologickým zákonům, je jen další věc, co ho dělá strašidelným.

Píše:
Každý trochu schopný kouzelník, nebo možná kněz to zvládne taky.

Tady jen promítáš hromadu věcí ze svého herního světa. V mém funguje magie jinak. Každý DM to má předpokládám trošku jinak.

Píše:
Zvířada mají duši?

Zase otázka herního světa, ale proč by neměla? Lidé v reálu pravděpodobně taky nemají, ale přiznáváme si jí, asi protože máme vědomí. To mají zvířata taky, tak proč jim (fiktivní) duši odepírat.
9.10.2017 15:05 - sirien
Šaman píše:
tohle se taky ten nekromant nesmí dovědět, on na to skladování používá speciální předměty a složitý rituál

Počkej, až se potápěči který na dýchání pod vodou používaj složitý kyslíkový bomby s aparaturou dozvědí, že ryby mají žábry...

Šaman píše:
Tím ale definuješ poměrně dost věcí.

...které jsou už v běžných fantasy dávno definované nebo předpokládané. Vč. DrD nebo třeba Asterionu.

Šaman píše:
Každý trochu schopný kouzelník, nebo možná kněz to zvládne taky

protože každý trochu schopný potapěč má žábry?

Šaman píše:
Zatímco vodní strašidlo, které se s dušema nezaobírá, zapadne bez problémů kamkoliv.

A vymyslet ho zvládne každej, tak proč se s nim psát.
9.10.2017 15:20 - Log 1=0
Šaman píše:
jako když byli indiáni přesvědčení, že jim foťák krade duše.

Ale to je docela hezká myšlenka. Fotky kradou duši, a když jich je hodně... Mám pocit že FB, instagramové atp. profily některých lidí žijí nějakým záhadným životem. (Můj až tak ne, ale já na něm nemám skoro žádné fotky.)

Jinak jsem chtěl napsat něco podobného jako sirien. To, že nějaký tvor něco umí přirozeně, neznamená, že to je snadné napodobit technologií.
9.10.2017 15:32 - Aegnor
Šaman píše:
Zatímco vodní strašidlo, které se s dušema nezaobírá, zapadne bez problémů kamkoliv.

Ano, máš pravdu ... zapadne. Zapadne tak dokonale, že si na něj po měsíci nikdo nevzpomene. :-)
9.10.2017 16:50 - Šaman
Ook, asi se shodneme, že se neshodne. :)
Resp. můžeme se shodnout na tom, že herní svět a jeho pozadí je věc osobních preferencí. (Třeba proto mi Asterion vyhovuje jen v té "nízké" - fantasy - podobě, dokud se do toho nezačnou tahat návštěvníci z jiných planet, které ale stojí na pozadí celého světa.)
9.10.2017 17:38 - LokiB
To je ovšem úplně v pořádku, že máš svoje preference, to má každý :)
Jen nevím, jestli je třeba je používat při návrhu "herního systému", resp. třeba právě příšer či povolání atd.
10.10.2017 10:05 - Quentin
Sirien píše:
Počkej, až se potápěči který na dýchání pod vodou používaj složitý kyslíkový bomby s aparaturou dozvědí, že ryby mají žábry...

Hezké vysvětlení. Máš bod :D
10.10.2017 10:06 - Quentin
10.10.2017 11:42 - LokiB
Pěkné, opravdu. A přitom vlastně taková blbost, chtělo by se říc.
Přiznám se, že by mě před lety nenapadlo, že budu někdy sledovat video, kde někdo rozebírá postřehy ze sledování jiných lidí při hraní DnD ... jenže ono to bylo opravdu pěkné.
10.10.2017 13:55 - Šaman
sirien píše:
Počkej, až se potápěči který na dýchání pod vodou používaj složitý kyslíkový bomby s aparaturou dozvědí, že ryby mají žábry...

Quentin píše:
Hezké vysvětlení. Máš bod :D

Hezké vysvětlení, ale nectí setting. U nás potápěči používají kouzlo vodní dech.

Opravdu nevím jak bych vysvětloval temnému mágovi, který studuje lidskou mysl a duše, že vodník ty dušičky "dává pod mušle". (To jsou nějaké magické mušle a hrnečky? Jestli ne, tak se tu nebavíme o schopnosti vodníka, ale o možnostech uchování duše. Jestli ji stačí strčit do vody pod hrnek, pak proč by to nemohl použít i nekromant? Nebo je nutné ji nejprve nějak upravit, aby to fungovalo?)

Ale myslím, že tahle diskuze je už za zenitem. Máme tu nové téma…
10.10.2017 13:57 - LokiB
Šaman píše:
Opravdu nevím jak bych vysvětloval temnému mágovi, který studuje lidskou mysl a duše, že vodník ty dušičky "dává pod mušle".


No ... ale to není problem settingu, ale toho, že neumíš vysvětlovat :)
Znovu, kluci ti to popisovali dobře ... to, co jeden druh umí přirozeně, může být pro jiný nedostupné i s pomocí magie/technologie. nebo "velmi obtížně dostupné".
10.10.2017 15:02 - Aegnor
Šaman píše:
Hezké vysvětlení, ale nectí setting. U nás potápěči používají kouzlo vodní dech.

"Počkej, až se potápěči, kteří na dýchání pod vodou používají magii, dozvědí, že ryby mají žábry ..."
Princip je furt stejný.

Šaman píše:
Jestli ji stačí strčit do vody pod hrnek, pak proč by to nemohl použít i nekromant? Nebo je nutné ji nejprve nějak upravit, aby to fungovalo?

Výborně, otázky, které prohlubují svět. Vodníkův zajímavý fluff splnil svůj účel.

"Jestli stačí strčit hlavu pod vodu a dýchat, proč by to nemohl použít i potápěč? Nebo je nutné ji nejprve nějak upravit, aby to fungovalo?"
Ha, právě si klademe otázky, které nás dovedou k evoluci. :-)
10.10.2017 15:19 - sirien
Quentin píše:
aww

MFG ten chlap se fakt rád poslouchá, co?

jakože fakt hodně...
10.10.2017 15:39 - LokiB
Tak to asi platí o většině z těch lidí na youtube :)
10.10.2017 15:47 - sirien
Někteří mluví tak aby něco řekli, ideálně v nějakém rozumném poměru obsah/čas. Nemají potřebu věci nekonečně opakovat a pitvat už propitvané jen aby mluvili...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10455513000488 secREMOTE_IP: 54.210.83.20