7.10.2017 09:38 - Šaman
Jste oškliví druhisti.
Když se potká hrdina s princeznou, tak se to… asi milují. Když vodník s rusalkou, tak hned obcují.

(Ale jinak mi při zmínce rusalka = vodnice se mi zježily i chlupy na chodidlech. To jsou opravdu původně dost odlišné bytosti.)
7.10.2017 10:49 - A15
Vodnice je dýmka.
Tudíž ji kouříš.
Zatímco rusalka ...
7.10.2017 11:12 - Šaman
… je zmrzlina?
7.10.2017 11:14 - Log 1=0
chrochta píše:
Hranice asi nebude dvakrát ostrá, páč staří Slované na nějaké filosoficko-esoterické klasifikace, navíc po několika staletích promýšlení kněžími těžce ujíždějícími na filosofii, dlabali.

Těžko zpochybnitelný fakt, nicméně:
1) V některých systémech by to dělalo bordel.
2) Narušilo by to tu na lidech nezávislou ekologii.
3) Obcovat může kdeco s kdečím, takže bych to nebral jako indikátor toho, že jde o dvě pohlaví téhož. To by lidi byli druhé pohlaví skoro všeho.
7.10.2017 11:16 - Šaman
Co se týče té ekologie nezávislé na lidech, tak se tu nabízí filosoficko náboženská disputace. Mají zvířata duši?
Jestli ne, tak jeho ultimátní schopnost je velmi závislá na lidech…
7.10.2017 11:28 - LokiB
Log 1=0 píše:
2) Narušilo by to tu na lidech nezávislou ekologii.


A ta je potřeba proč? Některé druhy parazitů (třeba tasemnic) jsou taky vysazené na člověka jako hostitele v určitém stádiu ... naopak, není třeba mít všechny druhy "stejně fungující"

Osobně se kloním ke světu bez vodnic. Proč na každý, byť fantaskní, druh pohlížet optikou lidského druhu a jeho vlastností.
7.10.2017 11:48 - Log 1=0
Šaman:
To je jako že většina lidských ultimátních schopností je závislá na existenci kovových rud. Je, ale lidi přežijí i na větším atolu. tohle bych viděl podobně.
Navíc, když se vrátíme ke Qentinovu blogu (trochu nefér, protože jsme se mu dost vzdálili), tak tam je podmínka lidské duše uvedena zvlášť.
LokiB:
Protože tím přijdeš o koncept "těch, co tu byli před námi" a to je silný motiv.

Koncept např. elementálů povstávajících z živlů, co se s včeličkami a kytičkami nezatěžuje, není špatný, ale co si budeme povídat, staré potvory jsou silně antropomorfizované, včetně roviny sexuální.
7.10.2017 12:08 - LokiB
Log 1=0 píše:
Protože tím přijdeš o koncept "těch, co tu byli před námi" a to je silný motiv.


že ty budeš evoluční biolog :)

Tak jednak o ten koncept nepřijdeš, protože i "ti, co tu byli před námi" se mohli dále vyvinou a přizpůsobit ... to spojení prostě postupně vzniklo. A kdyby lidé zmizeli, třeba by se zase přizpůsobili, nebo vyhynuli, tak to prostě v přírodě chodí.

A druhak - i kdyby ... nemusí být ekologie všech druhů stejná. No tak třeba u jednoho druhu o tento koncept přijdeš. A co? Máš stovky dalších, kde funguje. Jeden druh, i kdyby byl přímo závislý na člověku (resp. dalších humanoidních rasách), svět spíše ozvláštňuje, než by ho kazil.
7.10.2017 12:22 - sirien
LokiB píše:
A ta je potřeba proč?

#756
7.10.2017 12:23 - LokiB
sirien: jo, to je jedna možnost. ale ne jediná. vždycky je to tradeoff
7.10.2017 12:46 - Log 1=0
LokiB:
Jednak vnášet znalosti biologie na vědecké bázi do mytologie, a to způsobem, který je s vědeckou biologií v rozporu je takové znásilňování jednoho i druhého, že se něčím takovým odmítám více zabývat.

Druhak přímo na člověku závislých nestvůr máš všude plno (především různí nemrtví), takže se nekoná ozvláštnění. Jednak duch živlu je ztělesnění něčeho, co je na člověku zcela nezávislé, takže propojit s ním esenciálně toto ztělesnění ten svět opravdu kazí.
7.10.2017 13:00 - LokiB
Nevšiml jsem si, že je v Quentinově pojetí vodník "duchem živlu" ... humanoidní predátor, spíše zvíře než člověk.
7.10.2017 14:23 - Log 1=0
Tak bavit se o světě bez vodnic ryze v kontextu toho blogu je nonsens, v tom je jasně napsáno, že lákají družku/druha.
8.10.2017 11:22 - Jerson
sirien píše:
Jinak mě se docela líbí představa toho že bys měl popsanou ekologii světa s vodníky a rusalkami atp. kde by lidé vlastně nebyli až tak moc potřeba, resp. ne víc, než jako občasná kořist. Vyvolává to krásnou představu toho divokého světa který se nachází za hranicí lidského osídlení a funguje sám o sobě i bez lidí - ekosystém hlubin středověkých hvozdů, které leží mezi jednotlivými lidskými osídleními a hrady, takové dva světy, které se střetávají na svých hranicích.

Mám silný pocit, že zrovna tenhle vodník nemůže fungovat ve světě bez lidí, když je loví a využívá. To zaprvé.
A zadruhé - neumím si moc dobře představit svět, ve kterém lidé nechají žít relativně zřídka se vyskytujícího tvora, který je loví - zejména když ti lidé mají k dispozici magické prostředky.
Z toho mi tedy plyne, že vodník by tak jako tak měl fungovat i bez lidí, a ve chvíli, kdy na sebe narazí lidská civilizace a vodníci, tak dojde ke střetu. A jeden vodník proti něčemu takovému nemůže moc dlouho vydržet.
8.10.2017 12:05 - Maelik
Jerson píše:
A zadruhé - neumím si moc dobře představit svět, ve kterém lidé nechají žít relativně zřídka se vyskytujícího tvora, který je loví - zejména když ti lidé mají k dispozici magické prostředky.


V tom případě je nasnadě, že přítomnost vodníka má nějaký pro lidi užitečný efekt, ne? Např. řeka ve které vodník přebývá má o něco lepší vodu/ víc ryb než řeka neobsazená. Ano, čas od času do ní někdo zahučí, ale suma sumárum to může být oboustranně výhodná symbióza. A pokud to oboustranně výhodná spolupráce není...tak tam asi dlouho nevydrží.

Jerson píše:
Z toho mi tedy plyne, že vodník by tak jako tak měl fungovat i bez lidí


Mno, já měl vždycky dojem, že vodníci v mýtech, pověstech i pohádkách jsou, řečí DnD, obyvatelé jiné sféry, jen mají přirozenou schopnost vytvořit z určitého množství sladké vody (rybník, kus řeky, nebo potoka) portál do Materiální sféry a zpět. Takže jejich přirozený zdroj obživy může být v jejich domovské sféře.
8.10.2017 12:06 - Quentin
Já jsem si představoval, že to bude normální divoká bestie a manipuluje i s dušemi zvířat a jiných netvorů. Jen čas od času si některý (schválně nebo náhodou) udělá sídlo blízko lidské civilizace, což mu vynese mocnější duše, takže je najednou top badass mezi vodníkama, ale taky pozornost lovců monster, takže jeho hody mají expiration date.

Pokud ovšem nenarazíte na nějakého vychytralejšího (třeba absorboval tolik lidských duší, že mu nějaká inteligence zůstala), který obhobspodařuje velké území, duše pečlivě střádá, zametá za sebou stopy a obecně se chová jako poctivý záporák :D
8.10.2017 13:55 - Jerson
A proč divokou bestii napadne udělat si sídlo poblíž lidí, aby dostal mocnější duše?
Hlavně mi ale přijde, že až příliš podceňuješ inteligenci zvířat, tedy činíš ji odlišnou od lidské inteligence.
Ale ta námitka nebyla mířená na tebe, tvůj vodník je prostě predátor, který se živí lidmi - nebo tedy podle toho co teď dodáváš kromě jiné i lidmi. Spíše by to ale chtělo rozvinout jeho popis v tom smyslu, jak se tedy rozmnožuje, zda se samci vodníka chovají jinak než samice, atd. A taky to jak se dá týrat duše bez těla, to vyžaduje celý systém metafyziky.
8.10.2017 14:54 - Log 1=0
Já to chápal tak, že používáním schopnosti "splynutí duší" se učí a získává stále větší propojení s danými tvory. A pokud se propojí s lidmi, nebo hlavně s lidmi, tak se začne pomalu měnit ze zvířecí bestie v něco se stále víc lidským (alespoň některých ohledech) myšlením, takže trochu strategického a ekonomického myšlení dává dokonalý smysl.
Nebál bych se umění výroby nemrtvých (utopenců, eventuálně rusalek) vyhradit těm více "lidským". Už trochu "technologie".

Samozřejmě, nemuselo by to skončit Česílkem, co je jen takový zelený človíček co žije v rybníce a má lidi rád. I když, pokud by cesta k tomu vedla přes lidské duše, takže ten v současnosti hodný a humánní vodník byl kdysi právě tou nejnebezpečnější obludou, co utopila nejvíc lidí, tak potenciál takového vodníka výrazně vzroste (kdo ví o jeho minulosti? jak se s ní vyrovnal on sám?)
8.10.2017 14:59 - LokiB
prosím, systém metafyziky ne ...

otázka, proč si divoká bestie udělá sídlo poblíž lidí ... no, protože lidé rozšiřují svoje sídla. Často lidé narazí na bestie, tím, že si k nim posunou svoje domovy, ne naopak.
8.10.2017 15:16 - PetrH
Mimochodem na ksichtoknize to ma fakn obrazek...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09766697883606 secREMOTE_IP: 54.173.221.132