Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
11.1.2019 01:34 - Gurney
Ty odkázaný články jsou docela zajímavý, ale ten blog sám o sobě je docela síla.
11.1.2019 10:43 - sirien
Jo, čínský social skóre je kvalitní matroš a ten Shadowrun se tam začíná dobře formovat :) (když si vezmu že mi kdysi jako vrchol dystopické populační buzerace přišel Americkej credit rating...)
12.1.2019 20:58 - ShadoWWW
Koukáme s manželkou na Teorii velkého třesku a najednou tam vidím toho týpka, co hrál s Mattem Mercerem Storm King's Thunder. A všiml jsem si, že v několika záběrech jsou i příručky DnD 4E, zástěna PJ a deskovka Castle Ravenloft. :-)

12.1.2019 22:14 - Jarik
Castle Ravenloft je podle mne prostě nedoceněná hra.
Furt se někde mluví o Descentu s podporou aplikací, apod. A přitom, to samé má C.R. už v základu.
Já, když nevím coby, tak si vytáhnu C.R. a zahraji si misi pro jednoho nebo Hon na čarodějnici (zahraji 2 charaktery), a... mohu jít za hodinu s klidem spát :D
19.1.2019 09:35 - malkav
Možná už to tu bylo, ale moc pěkná práce :)
herní TV-stůl
19.1.2019 17:17 - efram
malkav. k tomuhle bych měl dotaz na celu komunitu.

1. máte s takovou hrou někdo zkušenost?
2. co si myslíte o vývoji hraní RPG tímto směrem?
19.1.2019 17:26 - Šaman
Zkušenost s tímhle nemám.
Podle mě je to dobrý jen na takově ty klasické dungy, kde DM nechce aby hráči viděli celý koplex, ale nechce je zatěžovat kreslením (a tady když pak odhalí místnost, může tam mít různé podrobnosti jako nábytek a tak). Ale obecně mi to přijde spíš pumprdentlich (doslova: "krásný, ale na hovno").

Možná spíš na wargaming (kde se využije možnost mít připravené detaily), než na dračák.
19.1.2019 17:42 - LokiB
Za mě jsou s tím dvě možnosti ...

1. Používat to místo battlematu. Když je máš v obrázcích, proč ne. Kreslit na to můžeš taky celkem rychle, když si to třeba propojíš s Yogou a jejím kreslící plochou.

2. Budeš mít nějaký sofistikovaný program (Roll20 obávám se na tohle moc není, ale Fantasy Grounds by mohlo, + různé pokusy o virtuální stůl, který budeš umět dobře a rychle ovládat, a tak budeš geekovským způsobem hráčům dodávat sadu informací, které pro ně budou užitečné při hře.

Chtělo by to i povrch, na kterém můžeš házet kostky :)
19.1.2019 17:58 - sirien
efram píše:
2. co si myslíte o vývoji hraní RPG tímto směrem?

vývoj to moc neni - tyhle stoly existují už poměrně (!) dlouho a mají ten drobný problém, že i home-made sou kurevsky drahý a pro většinu lidí nepraktický. Tzn. je to pro fajnšmekry co to fakt využijou, ale plošně se to IMO šířit nijak moc nebude - minimálně do doby dokud se smart-tables nestanou běžnou(-ější) součástí domácností.

Pokud se smart-tables fakt rozšíří, tak na to naopak vznikne mrtě aplikací. Problém je že a) smart-tables se nezdají mít žádný brzký nástup a b) existují pochybnosti o tom zda jsou vlastně natolik praktické aby se vůbec používaly - ta technologie je k dispozici už velmi dlouho (pokud se nepletu tak Microsoft udělal funkční prototypy se senzory přes tvrzené krycí sklo už minimálně deset let zpátky) a všechny související technologie (displaye, dotykové senzory, wii-like pohybové senzory...) se neustále zlepšují a zlevňují, přesto po smart-tables zdá se (až na nějaké fakt okrajové případy jako je tenhle) nikdo moc netouží.

Jinak obecně mi nepřijde že by to byl nějaký "game-changer" - znám lidi co běžně používají pro hraní projektory atp. a technicky to je trochu víc fancy a pro některé (mnohé) účely víc praktické, ale není to o moc víc než obrázková battlemap.


Šaman: mýlíš se - odehrávání soubojů na battlegrid s "minies" má v USA v DnD komunitě velmi dlouhou tradici a oblibu.


Loki: to překreješ deskou z plastu nebo tvrzenýho skla, np.
19.1.2019 18:24 - Šaman
Já to jen zběžně proklikal, takže jsem přehlédl že je to smart. Myslel jsem že je to jen monitor pod sklem. Takže dynamický battleplan (+ možná nějaká další multimédia pro navození atmosféry).

Sirien: Jo, nepopírám, že někomu se to hodí. Ale prakticky všechny skupiny se kterými jsem i krátkodobě hrál by musely hodně změnit přístup k "dračáku", aby to využily. A myslím, že by to sebou neslo méně rp a více šachy.
19.1.2019 18:26 - efram
vím, že ty obrazovky se objevují už delší dobu, ale přišlo mi, tak nějak subjektivně, že to teď vídám na síti častěji.

Já jsem pro minimalismus, takže tužka papír....blok.
19.1.2019 18:47 - sirien
Šaman: to co je odkázané je televize (pod sklem?), "smart" to není, je to prostě připojené (nejspíš přes HDMI) na DMův laptop.

Co sem chtěl říct je že tahle řešení jsou cool, ale obecně spíš nepraktická (využijí jen hardcore gameři co hrají tímhle stylem s gridy a minies... ostatní lidé, ani větišna RPGčkařů, moc ne).

Praktické by mohly být smart-tables - ty momentálně ale neexistují. Resp. existují ve formě nějakých proof of concepts, prototypů a pár wanna-be věcí které co vím nijak moc neprorazily mezi širší spektrum zájemců (používají se občas v nějakých muzeích a prý i v některých výukových centrech - prý, v těch muzeích sem už pár takových věcí potkal (nicméně "sériově" na mě moc nepůsobily), výuková centra netušim) a samozřejmě máme všechny potřebné technologie k tomu abysme takové chrlili ve velkym a relativně lacino (ty technologie sou už dávno vymakané pro jiné prodkty, je to jen přeskládání věcí co už dávno máme do trochu jiné ergonomie)... ale přesto se to prostě ne a ne rozmáchnout.

IMO to je koncepčně mrtvá záležitost minimálně na další generaci - dokud nebudou fungovat technologie pro gesta v prostoru a dokud tyto nebudou mít dostatečně rozvinuté a odbugované UI a dokud nebude dotykové rozhranní schopné rozlišit cílený dotyk ruky od odloženého hrnku s kafem a dokud neklesnou (výrazně) ceny ochranných tvrzených skel a dalších věcí tak tohle prostě nemá moc budoucnost... je to jedna z těch cool věcí které dokáže efektivně využít geek nebo nějakej fanda podobnejch věcí (mě by to třeba asi vyhovovalo... kdyby to mělo odladěné UI), ale běžnej konzument spíš ne, tudíž pokud to vůbec někdy přijde tak to přijde o hodně pozdějc než by mohlo.


Efram: ceny komponent klesaj, YouTuberů naopak přibývá, návody na stavbu podobné věci které zvládne zpracovat i ne-úplně-super-kutil se množí, lidi si víc a víc zvykaj na technologii okolo sebe... jako jo, trochu se to množí, ale nepřijde mi že nějak zásadně moc. (Jinak osobně sem taky v tomhle spíš tradicionalista - i když tužku a papír sem svého času spokojeně doplnil reversible battlegridem a fixama...)
19.1.2019 19:19 - efram
Píše:
battlegridem a fixama.


používám též, dobrý a smysluplný pomocník. mě se na RPG hlavně líbí, že tohomoc nepotřebuješ a tyhle moderní věci mi tak nějak tuhle vizi narušují.
19.1.2019 19:34 - ShadoWWW
Souhlasím se Sirienovým #931.

Doma na to potřebujete hernu, což není úplně běžnou součástí českých domácností. A v čajovně nebo hospě na to zapomeňte. Pak je tam ještě ten faktor, se kterým bojoval i microsoft surface. Jednak cena, ale druhak výměna technologií. Dnes letí OLED, předtím LCD, předtím plazma, za pár let mikroLED. Všechny ty technologie jsou drahé, poměrně rychle se mění a navíc dlouhodobě špatně udržitelné. Zatímco CRT televize vydržela klidně dvacet let, LCD nevydrží (špatná svítivost, chybové pixely), ani plazma (vypalování), ani OLED (špatná modrá, vypalování). Měnit stůl nebo televizi v něm každých pár let je opruz.

Dalším faktorem je ústup od gridu. Boje a herní plán byl nejvíc "in" v době DnD 4E, tak před deseti lety. Ale i v době 3E a 3.5, zkrátka v době slávy, kdy hodně hráčů přecházelo k D&D z Diabla nebo WoW a hledali v něm podobnou akci. (A v sedmdesátkách zase obdobu figurkových wargames.) Dnes bych spíš řekl, že jsme v době "fatové", tedy ústupu od těchto věcí a větším důrazu k vyprávění a "theater of mind".
19.1.2019 20:35 - Jarik
Něco podobného bych si asi (ale jen jako obrazovku) vyrobil doma do konferenčního stolku, kdybych dostal druhou 80" televizi (větší se mi do obýváku nevejde).
Ale víc než na RPG, které hraji v terénu, bych to používal na deskovky.
20.1.2019 11:40 - York
ShadoWWW píše:
šechny ty technologie jsou drahé, poměrně rychle se mění a navíc dlouhodobě špatně udržitelné. Zatímco CRT televize vydržela klidně dvacet let, LCD nevydrží (špatná svítivost, chybové pixely), ani plazma (vypalování), ani OLED (špatná modrá, vypalování).


IPS displej je na tohle už imho úplně v pohodě. Vadný pixely u něj nehrozej a má dostatečně dobrý pozorovací úhly. Kdyby ta obrazovka byla navíc dotyková, tak by to bylo super cool.
20.1.2019 15:28 - Dukolm
Mě to vždycky přišlo cool stejně jako promítání na stůl projektorem (u toho mám alespoň osobní zkušenost to není to co jsem čekal a práce okolo nevyváží efekt který z toho je).

Mě se vždycky líbilo propojení s nějakými dalšími prvky třeba to že to zvládne identifikovat figurku na její pozici, kartičky co jsou na stole, ... Ale to zatím nikdo zatím nedělal.
20.1.2019 15:32 - LokiB
Dukolm ... ale na možnostech se pracuje, co jsem tak viděl. Ať už na úrovni hracích stolů, nebo zařízení pro rozšířenou realitu.
22.1.2019 12:17 - Gurney
Bizarní dokumenty z archivu CIA, některé by vydaly rovnou za zápletku pro různá konspiračně-okultní dobrodružství.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12916302680969 secREMOTE_IP: 54.211.203.45