Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
18.9.2020 12:04 - Jerson
Jako dělat modely lodí pro armádu, to je dost dobrý džob.
Nevšiml jsem si měřítka lodí, ale asi bude dost velké (na lodě), ale hlavně nevím, jaký důvod má námořnictvo ke stavbě takových modelů?
A pokud to staví tři lidé po 30 let a mají 2500 modelů, přičemž šest měsíců je "extrémně rychle postavený model", tak mi to úplně nevychází.
18.9.2020 12:36 - sirien
Měřítko se zjevně liší model od modelu - některé tam byly normální, dlouhé pár desítek cm nebo metr dva, ale říkali tam že mají i modely větší než školní autobus.

Důvod je nejspíš historický záznam, jak technologický, tak muzejní a určitě reprezentativní a prezentační (námořnictva bývají hrdá, konzervativní a tradicionalistická). Mimochodem zrovna Ty se asi nebudeš divit, že historická replikace starých lodí je dost problematická a to i když k nim jsou dochované kompletní plány - tohle je nejspíš i o snaze zanechat pro budoucnost co nejvíc zdrojů.

Ty modely nejspíš staví paralelně, ne že by půl roku pracovali celou dobu jen na jednom modelu.
18.9.2020 13:17 - Jerson
V měřítku 1:32 by měla letadlová loď 10 metrů a nejmenší čluny 25 cm, to by celkem mohlo sedět.
A právě jak zmiňují, že jde vlastně o tajné zařízení a mohli se tam podívat jen na speciální povolení to moc na prezentaci a reprezentaci nevypadá. Čekal bych třeba možnost testování lodí v tom bazénu nad dílnou, ale na to zase nepotřebují takové detaily a modely by musely být přizpůsobené.

Tak paralelně to asi stavět můžou, ale stejně je to lodní modelářství ve třech lidech, byť na plný úvazek, a přes dva tisíce dost velkých modelů. To je pořád nějakých 25 modelů na člověka za rok, dva modely měsíčně. To je naprosto brutální rychlost i na běžné lodní modeláře, kteří staví modely třeba v měřítku 1:200 - 1:750.
18.9.2020 14:00 - sirien
Tajné zařízení... musíš brát s rezervou, neni rok 1930 - prověrku na "přísně tajné" má v USA skoro jeden a půl milionu lidí (!!) a status "tajné" má každá druhá vojenská budova a efektivně to znamená "jen pracovníci s kartičkou, návštěvy se musí zapsat u vchodu". "Speciální povolení" nejspíš znamená, že jim někdo řek, že námořnictvo má cool modelářskou dílnu na týhle základně, oni si na Google našli telefon a zavolali přes sekretářku veliteli základny, jestli by se mohli podívat na cool modelařinu a udělat reportáž a velitel řek "jo, jasně, proč ne" a nechal poznámku u sekretářky že má vzkázat vrátnýmu, že ve středu odpoledne přijedou z televize udělat reportáž o modýlcích tak je má pustit a ukázat jim cestu na návštěvnické parkoviště. Což by samozřejmě neznělo tak cool, jako když reportáž uvedeš slovy "dostali jsme speciální povolení podívat se do tajné základny!"

To, že to mají právě tam, je nejspíš nějaká náhoda nebo historická setrvačnost. Asi v tom bude hrát roli že to tam kdysi dělat začali a pořád tam maj dost místa a úložnejch prostor, tak proč to měnit. Co se s těma modelama děje dál tam řečené není - možná je pak vystavují někde v muzeu, možná je mají vystavené přímo na té základně a kdokoliv z námořnictva (architekti, historici, kadeti...) kdo chce si tam může v některé dny nebo na zapsání dojít a prohlídnout si co je libo.

A jako jo, asi to je brutální rychlost, ale a) nebylo řečené, že by tam vždycky pracovali jen tihle tři popř. že by všechny modely co mají vznikly právě tam a b) oni nejsou nadšenci, oni to maj jako fulltime job. Jestli můžeš modelařit 5 hodin každej druhej víkend (práce, rodina, život...) nebo jestli modelaříš 40 hodin tejdně je dost rozdíl. (Ono to pak bude rozdíl i v rychlosti práce, jak řemeslně tak třeba co do shánění věcí, zásob a tak).
18.9.2020 15:02 - Jerson
Myslel jsem modeláře, kteří jsou buď v důchodu, nebo to mají jako full time koníček, tedy každý den po práci a všechny víkendy :-)
Ale i tak je to docela slušný džob a fakt se divím, že by neměli hromadu zájemců o tuhle práci. U nás by po tom skočilo několik tisíc lidí.
18.9.2020 15:08 - sirien
Předpokládám, že to moc nepromovali a spíš hledali někoho z osobní známosti u koho věřili, že u toho zůstane nadosmrti stejně jako oni.
18.9.2020 19:38 - Jerson
No, je to jedno, stejně bych se tam chtěl podívat. A ještě zjistit, zda to samé má i armáda a letectvo.
Každopádně půl miliardy dolarů v modelech, to je fakt něco.
19.9.2020 11:04 - malkav
Sirien: Z tvého příspěvku #1345 by skoro člověk mohl vyčíst, že tajné objekty USArmy jsou nějaký průchoďák :)
Tak pro uvedení na pravou míru pár slov člověka, který se v tom prostředí pohyboval pár let ještě nedávno:

"Oni tam jsou vlastně 3 stupně. Já mám první stupeň a můžu tě ujistit že nikdy by jsme nepozvali televizi filmovat to s čím pracujeme. Ona jedna věc je ta, že by mohla televize filmovat ale ke věcím které jsou tajné by se nikdy nedostali. To znamená že Navy je pozvat může ale ukážou jim jen co můžou. Jestli ovšem se toto poruší, tresty jsou veliké."

S tou definicí vstupu na kartičku a u návštěv proti podpisu ... možná do nějakých veřejnosti přístupných prostor ;)
19.9.2020 11:49 - sirien
malkav: tak já mluvil o formálním statutu ("secret"), ne nutně o faktickým stavu. Samozřejmě, že existují objekty co jsou tajné a myslí se to fakt vážně - ale jak jsou tyto rozlišeny formálně (pokud vůbec nějak) netuším.

Jinak ono to samozřejmě není jen v USA. Technicky vzato je "tajný" i každý druhý dokument v běžné firmě nebo na úřadě (obchodní tajemství, osobní údaje...), jen v USA se tím rádi ohání nahlas a oblíbený záběr na červené razítko TOP SECRET ve filmech vytvořil veřejný dojem že "přísně tajné" je samo o sobě něco hrozně seriózního - což není, má to 1.5M lidí, to je jeden ze sta američanů v produktivním věku. (Škrtni zemědělce atp a si možná na víc jak 2 procentech kancelářských pracovníků, v DC nejspíš i víc jak na 5 procentech.)

Všechno co sem chtěl říct je, že to, že reportáž začne slovy "pustili nás na tajnou základnu" vůbec nemusí znamenat, že je ona základna (nebo její relevantní část) tajnější nebo hůř přístupná bez např neveřejné kancelářské prostory v bance nebo na ministerstvu (aby si lidi hned nepředstavovali že tajné = high tech RnD nebo nukleární sila)
19.9.2020 12:06 - Šaman
malkav, sirien: Takže se vlastně shodujete. Jestli tam byla televize, není to s tím "secret army base" zas tak žhavý…

A modely pěkný, zajímalo by mě co dělají v tom bazénku…
19.9.2020 12:13 - sirien
Nejspíš něco naprosto nesouvisejícího, jen to štábu přišlo jako cool záběr, protože dost pochybuju, že by si ty modýlky šli jen tak máčet.

(výcvik, testování podvodních technologií, nějaký hydro-dynamický simulace... kondiční a rekreační plavání v rámci pracovních benefitů?)
19.9.2020 13:10 - malkav
Sirien: Upřímně taky mi z té reportáže přijde nesmyslné, že by byli v přísně tajné vojenské základně :) To je fakt takový líbivý a chytlavý úvod :)

Jen je dost nesmysl si podle mě představovat, že do vojenského objektu, který má určitý status (secret bych v tomto případě nevykládal jako utajovaný, spíš jako neveřejný), můžeš vstoupit jen proti podpisu do návštěvní knihy, když se nějaký generál zmíní sekretářce, aby vzkázala na vrátnici že přijdou pánové z televize, kteří mu právě volali a požádali ho o reportáž ... A vojenské prostředí bych nepřirovnával ani k bankám a administrativním firmám, úroveň bezpečnostního rizika je dost rozdílná.

Šaman: No, shodneme se na tom, že je to takový "bombastický" úvod toho moderátora a k žádnému zveřejnění tajných informací nebo projektů nedošlo a šlo o reportáž o "cool" aktivitě na vojenské základně. Rozcházíme se nejspíš v pohledu na úroveň bezpečnosti vojenských objektů, kdy sirien naznačuje nějaký úpadek nebo rozvolnění oproti třicátým letům (nevím z čeho vychází).
19.9.2020 13:10 - efram
no bych trochu ubral v tom "seriozním" hodnocení

To co Sirien označuje za "tajné" je dost nepřesné. Stejně jako my má USA jasnou taxaci tajných objektů a budov. Například u nás jsou úředně 4. stupně utajení:
- vyhrazné
- důvěrné
- tajné
- přísně tajné

Omezení vstupu do objektů nebo k dokumentům nemusí být vůbec v návaznosti na tyhle stupně utajení. Do většiny objektů vojenského nebo bezpečnostního účelu se bez předchozího povolení nebo kontroly neobejdete. Už vůbec nelze stupeň utajení míchat s průmyslovým tajemstvím a firemní dokumentací. To je jiná soutěž. Myslím si, že závěr je zcela opačný než, který jste tu vyvodili. Fabulovat tu jakési telefonáty přes sekretářku a následné vpuštění kohokoliv je asi zřejmě nějaká reminiscence na Nečasovu matraci, ale za standartního stavu to tak nefunguje. Standardy jsou pro země Nato +- sladěny do obdobných postupů.

Samozřejmě nelze vyloučit selhání lidského faktoru, ale pokud ti pánové modelují tak dlouho jak zmiňuje video, tak mají jasně dané a stanovené povolení ke vstupu do objektu.


P.S.: pokud označili zakladnu za tajnou tak jde spis o invenci dramaturga pořadu.
22.10.2020 12:10 - sirien
Je to poněkud OT a netušim, pro koho všeho to bude relevantní... ale předevčírem zemřel James Randi :(
22.10.2020 20:07 - Colombo
:(
23.10.2020 07:34 - Corny
Tohle možná někoho zaujme pro tvorbu map: K. M. ALEXANDER - Free Map Brushes
23.10.2020 08:11 - Zarahel
Corny píše:
Tohle možná někoho zaujme


Zaujalo. Díky. Tyhle si proletím.
12.11.2020 07:42 - Nachtrose
Tady ja tweet, ve kterem jsou vystrizky z nejake stare knihy ( The mystery of Love, Coutship and Marriage z roku 1890 ) o tom, jaka byla flirtovaci etiketa ve viktorianskem obdobi. Jak moc je to autenticke a realne nevim, ale mohlo by to doplnit a ozvlastnit socialni interakce postav.
12.11.2020 11:33 - sirien
Friendzoned vějířem je evil :D

Popravdě zní mi to trochu jako fantazie o tom jak by věci fungovat měly nebo mohly spíš než jak fungovaly - představa že celá společnost sdílí takovýhle velmi specializovaný a přitom docela sofistikovaný gestikulační jazyk... Lol, klobouk pod levou rukou = budu před vchodem v 8 večer? To je velmi specifická informace :D

Evelyn Gorfram píše:
I always wonder if these were standardized: what if I’m using Strunk & White fan code & he’s using the Chicago Manual of Style?


Ale uznávám, že ta představa jak tam všichni na večírcích jedou mezi fádní řečí tuhle benegeseritskou znakovku je fakt romantická. Stejně jako nedorozumění vzniklá takovou diskusí mezi lidmi z jiného kulturního centra - Paříž versus Benátky...
12.11.2020 12:43 - Jerson
Poprvé to vidím takhle rozepsané, ale o těchto signálech, které každá dáma a každý gentleman musí znát jsem už v různých zdrojích četl, takže věřím, že je to skutečnou historií přinejmenším inspirované.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11252212524414 secREMOTE_IP: 54.224.124.217