Zajímavosti

Debata je lehce moderovaná (opravení nefunkčních odkazů). Zkuste nespamovat... moc. Díky.
Napsal: Nerhinn
1.7.2020 12:16 - Nachtrose
A ani to neni nijak extra drahy.
1.7.2020 12:21 - LokiB
A nevíte, jestli pak jde výsledek z programu vyexportovat? :) jsem to v popisech nenašel.
Jako, vypadá to mile.
1.7.2020 13:53 - Corny
Mě by přišlo hodně fajn, kdyby se tam třeba dalo nějak pohrát s texturama. Každopádně byť to vypadá hrozně pěkně, tak si nejsem moc jist, jak by se to dalo nějak rozumně prakticky využít třeba pro 'naše' potřeby.
1.7.2020 14:05 - LokiB
kdyby z toho byl možný export, pohledu shora, resp. z někde umístění kamery očima "návštěvníka", tak by si s tím někdo mohl pohrát u městských dobrodružství. vizualizace, pohlednice pro úvodní popis, některé zajímavé pohledy a třeba "průchod městem" pro ukázky, když se někudy s někým honí, nebo něco plánují.
jako pro lidi, kteří preferují čistě popis v představách, to není.
1.7.2020 14:59 - Gurney
Na tak trochu podobný způsob vytváření realistické krajinky třeba i pro potřeby battleplánů pro DnD vypadá zajímavě FlowScape.
17.7.2020 12:54 - Ugy
Dost povedená středověká předělávka Pumped up kicks od Foster the people. Nejde jen o ztvárnění na dobové nástroje, ale i předělání textu do "staroangličtiny"
video youtube
17.7.2020 13:02 - Quentin
Ten originál bez zpěvu je taky super
https://www.youtube.com/watch?v=Kl40J5YMmcI
18.7.2020 15:40 - PetrH
Quentine tahle mapka si do budouciho sandboxu povedla.
1.8.2020 19:09 - malkav
Není to úplně k fantasy nebo RPG, ale pro někoho, kdo se zajímá o historii a hraje v pseudohistorických "kulisách", by to mohlo být zajímavé.
Co zaujalo mě, je odhad velikosti čínské armády v období dynastie Chan, tedy cca. 200 př. n. l. až 200 n. l. na základě nalezeného množství mečů ve zbrojnici - 100 000 + 150 000 ks! To je obrovské číslo.
Video na YouTube ... povídání o jednom konkrétním kousku a nějaké to sekání do petek :)
2.8.2020 01:41 - Colombo
Čína měla dost odlišný způsob stavění Armád než... v podstatě kdokoliv jiný.

Ze středověku máme představu, že přišel šlechtic, naverboval nějaké farmáře, v lepším případě jim dal výstroj (v horším si ji museli zajistit sami) a s tím šel do války.

Tak to nikdy nebylo. Armáda ve středověku byla v podstatě profesionální nebo polo-profesionální. Do boje šel jen ten, kdo skutečně uměl bojovat. To z čistě logistického důvodu. Než mít 10 lidí co bude jen jíst jídlo, pít vodu, ale jeden knecht je všechny rozseká, to raději toho jednoho knechta. To je jeden z důvodů, proč byly ve středověku armády malé, oproti třeba Římské říši (ačkoliv se to později narovnalo).

V Číně pokud vím... byl ten vztah naprosto jiný. Císařský palác nevěřil generálům a tak jim neplatil (v Evropě byla šlechta součástí válečnické třídy, v Číně spíše součástí byrokratického aparátu). To znamenalo, že Generálové nebyly zrovna loyaální vůči říši a museli si obstarat zásobování za sebe. Což vedlo k častému rozpadu Číny na jednotlivé válčící frakce, kdy jednotliví generálové ovládli část území a vzájemně si to vyříkali, zatímco císařský palác se jen smutně díval.

Kvůli tomuto přístupu nebyla armáda zrovna šetrná k místnímu obyvatelstvu a sebrala, co šlo. To mělo často za následek, že takovým rolníkům často nezbylo nic jiného, než se přidat k oné armádě.

Some info:
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/79svdl/reading_the_three_kingdoms_one_gets_the_obviously/


https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/219bm8/how_were_chinese_soldiers_armed_how_did_the/


https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/94eumm/in_the_movie_mulan_mulans_dad_is_supposed_to_be/
2.8.2020 11:36 - malkav
Colombo: Díky za doplnění, historii Číny jsem nijak nestudoval a porovnávám to čistě pocitově na základě nějaké základní znalosti Evropské historie :)
Jsem rád, že jsi zmínil ten Řím, protože porovnávat Čínu za dynastie Chan se středověkem opravdu nejde (jak v počtech, tak ve výzbroji, kdy i přes mnohem menší počty nebyli běžní pěšáci na evropských bojištích vyzbrojováni meči).

Jen poznámka ke zdrojům, které uvádíš ... popisují Čínské prostředí o pár set let později (v celkem velikém časovém rozpětí), než které popisuje Mattovo video.
4.8.2020 08:13 - Corny
Pěkný a nijak zvlášť dlouhé 'článeček' k hráčským volbám: Pull Your Weight: Player Agency and GM’s Responsibilities
12.8.2020 09:43 - Corny
Pro ty, kteří pro to mají využití, připomínám tenhle webový nástroj: Medieval Fantasy City Generator (nyní ve verzi 0.7.7)

Mimochodem tam má i plno jiných srandiček, které by někomu mohly přijít užitečné.
16.8.2020 14:17 - jann
Ad "obrovská velikost chanské armády": jistě že měla řádově statisíce mužů, ostatně soudobá římská říše měla také cca 300-400 tisíc.

Nechápu co je na tom k divení. Česká přemyslovská knížata s jedním, nejvýše jedenapůl, milionem obyvatel dala bez problémů dohromady několikatisícové armády, Chanové měli obyvatel cca 15-20 milionů při založení říše (po desetiletí bojů) a hodně přes 60 milionů na maximu. Když dokázali uživit milionové hlavní město, včetně jeho stotisícové posádky, nebyl už takový problém vyzbrojit a uživit i několik desetisícových armád v pohraničí.

Ad "Čína měla dost odlišný způsob stavění Armád než... v podstatě kdokoliv jiný."

Ale houby. Předně to čemu se v prostomluvě říká "Čína" byla řada států následujících po sobě i současně, z nichž některé ani nebyly čínské a/nebo se za čínské nepovažovaly (dvě ze Tří říší zmiňovaných výše v odkazech).

Za druhé tyto státy vyzkoušely nejrůznější způsoby kompletace a organizace armády. Prakticky v každém století přišla nějaké inovace (a po pár stoletích protočili kolečko variant a začali ho točit podruhé). Zdaleka nejčastější byl nábor žoldáků za mzdu. Zejména jízdu na severní hranici obvykle tvořili mongolští/turkičzí kočovníci najímaní po celých plucích. Jiný oblíbený způsob byla organizace profesionální vojenské vrstvy, kdy rodina dostala půdu a daňové úlevy za což byla povinna dodat vycvičeného vojáka (obvykle to fungovalo cca tři-čtyři generace než systém zdegeneroval a byl nahrazen klasickými žoldnéři - k tomu došlo za Tchangů i za Mingů). Odvody rolníků bylo spíš zoufalé opatření v době krize.

V obdobích rozvratu a občanských válek samozřejmě nabírali kdekoho..

Co se týče placení, tak generálové samozřejmě byli placeni a z vojenské služby nezchudli. A jejich armády byly také placeny (tu pravidelně tu hůře, no, jako v římské říši to záleželo na stavu státu a jeho financí), a stejně jako ve zbytku světa, výdaje na armádu tvořily zdaleka největší položku státních výdajů.

Čili byly doby, kdy v Číně armáda fungovala plusmínus jako česká za Přemysla Otakara II., byly doby kdy fungovala jako římská za Césara, za Diokleciána, za Aetia... a byly doby, kdy fungovala jako francouzská za Ludvíka XIV.

PS: ad "Což vedlo k častému rozpadu Číny", rozpad nebyl častější než rozpad mimo Čínu, třeba v Evropě. Čili mluvit o čínské armádě v situaci rozpadu jistě lze, ale typická situace to nebyla. To co napsal Colombo je jako by na dotaz "jak fungovaly římské legie" začal popisovat organizaci armád v Hispánii, Gallii, a Británii kolem roku 480.
16.8.2020 15:11 - malkav
Jann: Vyvstává mi u čtení tvého příspěvku otázka - kde jsi vzal odhad velikosti Římské armády? Řím měl tuším v době své největší vojenské síly 25 legií, každá legie při maximálním stavu mohla mít přes pět tisíc mužů (nedělám si iluze o početním stavu legií v provinciích). Zároveň ta čísla českých knížecích armád - při válce Anglie s Francií se odhaduje, že Francouzský král měl něco kolem 25 tisíc mužů, což bych si troufl označit v té době za možná největší "profi" vojenskou sílu.
Nicméně historii nijak hluboce nestuduji a tu Čínskou už vůbec ne, tak ber mé poznámky s určitou rezervou samozřejmě ;)
16.8.2020 17:15 - Gurney
Corny píše:
Pěkný a nijak zvlášť dlouhé 'článeček' k hráčským volbám: Pull Your Weight: Player Agency and GM’s Responsibilities

Bezvýhradně souhlasím
16.8.2020 17:37 - sirien
...tak ho někdo přeložte ;)
16.8.2020 18:23 - Jerson
Až budu mít chvilku, přeložím.
17.8.2020 00:01 - LokiB
Snad nebude nekdo zas prskat, kdyz z toho dobreho clanku vypichnu toto: Let them make choices, then serve them consequences

A preju kazdemu GMovi, aby mel hrace ochotne a schopne ty konsekvence prijmout.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078528165817261 secREMOTE_IP: 3.86.235.207