Netvor

Běžel jsem jako smyslů zbavený.
Strach, to ten strach mě poháněl kupředu rychlostí, kterou bych sotva dokázal vyvinout kdykoli předtím. Byl to strach z něho. Netvor se mne snažil zmocnit.

Je moc rychlý, nelze mu uniknout. Ale použiji veškeré své síly k tomu, abych si mohl říct, že jsem se o to alespoň pokusil.

A k tomu to strašné kvílení! Bože, nedá se to vydržet. Nejraději bych se svalil a zůstal ležet se zacpanýma ušima. Ale přesně to ta bestie chce. A proto nemůžu, až moc si cením života. Docházejí mi síly. Ale nesmím se zastavit.
Ještě ne.

Běžel jsem pořád dál ve strašném strachu ze smrti, nebo spíše z přízraku samotného, protože když je nablízku, zdá se, že smrt by byla spíš vysvobozením… Musím běžet dál, ještě je naděje. A mou spásu jsem právě spatřil.


Stromy se rozestoupily, já vběhl na malou mýtinku a na ní jsem uviděl postaršího muže. V bílé robě tam stál a hleděl na mě krásnýma bledýma očima.

Zastavil jsem se.
Jeho bílé vlasy a vousy mu vlály ve větru a on tam čekal s otevřenou náručí.

Je tu jen pro mne. Přišel mne zachránit.

Ten svíjivý pocit na srdci odplul někam daleko, tak daleko že jsem úplně zapomněl na tu hrůzu prožitou před chvílí. Věděl jsem, že to on mě vysvobodí. Už se nemusím ničeho bát. Zachrání mne.
Má mysl to přijímala bez problému, prostě to tak bylo, proč v tom hledat podvod. Ale mé srdce tušilo, že tu něco nesedí. „Tohle není skutečnost“ říkalo mi. A já mu uvěřil. Člověk může mít mysl zaslepenou a může být přesvědčen, že to co vidí je skutečnost, ale jeho srdce vždy vidí pravdu.

A tak jsem, po krátkém vnitřním souboji, mou mysl přesvědčil, že je to pouhý trik, kterým mne chce Netvor získat. Netvor mi už jistě dýchá na záda, musím si pospíšit.

„Zmiz! Nejsi skutečný!“ zařval jsem na muže. Jakoby zmateně se na mne podíval.
„Nech toho! Prokoukl jsem tě! Vypadni odsud!“ Konečně pochopil, že prohrál. Mé oči nakonec prohlédly skrz oponu iluze a už na něm pranic krásného. Jeho pohled byl jiný, obličej ztvrdl do děsivého úšklebku. Chvíli jsem viděl jeho pravé já, ale pak se naštěstí rozplynul v černý dým. Podle hrůzného zavřeštění za mými zády jsem si domyslel, že Netvor už věděl, jak jsem jeho lest prokoukl.
Ale nebylo tak plné zlosti, protože získal čas. A já ho ztratil.

„Alespoň, jsem si odpočinul“ řekl jsem nahlas, abych si dodal alespoň trochu optimismu. Teď jen doufat, že najdu před Netvorem útočiště včas. Jestli jej vůbec najdu.

Ryčení sílilo, a já se dal do běhu. Začala se mi klepat kolena, slzely mi oči nebyl jsem schopen pohybu. Tak moc silný pocit beznaděje a strachu to byl.
Pak jsem si vzpomněl na otce. Byl to moudrý muž. To on mi jednou pověděl: „Strach není špatný, strachu musí člověk využít. Díky němu jsme ostražití, máme lepší reflexy a celkově jsme lépe připraveni na nejhorší. Ale nikdy se mu nesmíš poddat, pak nejsi schopen ničeho. Jsi odsouzen k záhubě. Musíš v sobě najít sílu, strach potlačit.“ Tohle mi vtloukával do hlavy. A já ho poslechnu. Najdu tu sílu odolat tomu nejhoršímu. Odolat strachu.
Slyšel jsem už, jak se blíží. Je už skoro tady.
A já se najednou rozeběhl. Běžel jsem tak rychle, jak to jen šlo.
Musí existovat naděje, že to zvládnu. Musí!

A opravdu. Spatřil jsem před sebou dřevorubecký srub, svítilo se v něm.
„Bohové! Děkuju, děkuju!“ křičel jsem za běhu.
Ale počkat… Zastavil jsem se. Co když je to zase jen pouhý trik, co když je má mysl zase zaslepena?
Z komína se kouří, vevnitř se svítí… Je to moc pravdivé, moc reálné. Ale možná Netvor šetřil svou sílu právě na tuto poslední iluzi? Možná je to přece jen skutečnost… I mé srdce bylo na pochybách. ¨
Přemýšlel jsem moc dlouho. Rozhodni se už! Slyšel jsem už, jak bestie funí.
Je tady.

Čemu má člověk věřit? Vlastnímu úsudku? Dobru ve své duši? Nebo zlu, ať už je v jakékoli formě?

„Já... Já věřím sám sobě“ řekl jsem, a zatáhl jsem za kliku.
Napsal: Magus
Autorská citace #21
29.10.2010 13:33 - Magus
Skew:No, jak myslíš. Mě se to tak líbí víc. Ale tak klidně to můžu spravit eště.
Nene, jen vyprávění a minimálně 300slov..
Pipux:Já jí to odevzdám takhle:D Ale kdyby se jí to nelíbilo, dám jí to s tím starým koncem.
Autorská citace #22
29.10.2010 13:52 - Merlin
konec byl předtím lepší...o něco.
Autorská citace #23
29.10.2010 13:55 - Magus
Tak já nevím teda:D Ale mě se tenhle konec líbí víc...Ale jestli budéte pořád prudit:D NE dělám si srandu jestli se n ten předtím líbí víc tak to klidně předělám.
Autorská citace #24
29.10.2010 14:01 - Spize
Původní konec byl lepší. Netvor zůstával tajemnější. Byl to neviditelný stín v mlze. Tím děsil. A teď tohle!

EDIT: Hele, dělej si s tim co chceš, nám to může bejt jedno, je to tvoje dílo, jesli se to líbí tobě, tak je všechno v cajku.
Autorská citace #25
29.10.2010 14:08 - Magus
To je fakt...Změním to;) Protože to sem přesně chtěl, aby nešel vidět, ale s tím Pipuxovím koncem to jinak nešlo.
Takže už sem byl přemluven a dávam tam starej konec.
Jinak to né sem rád když to pozměním aby to bylo co nejlepší;)
Autorská citace #26
29.10.2010 14:27 - Magus
Starý konec*
Autorská citace #27
29.10.2010 17:04 - pipux
Důvod, proč se některým nelíbil ten krvavý konec se srdcem můžeme hledat také ve stereotypech napínavých příběhů - že klaďas nakonec vyhraje.

Divák/čtenář je zaveden do děje, následuje stereotypní "nápověda" našeptávající, že příjde určitá scéna (např. hudba ve filmech - sami snadno poznáte rozdíl, zda-li má akustický doprovod uvést scénu romantickou, či scénu akční). To stejné se směřováním děje - "viva la hollywoodská klišé". Očekávání je splněno, scéna vykonána dle očekávání, a poté je divák/čtenář spokojen, přesvědčen, že právě přečetl dobrou povídku/ shlédl pěkný film.
V kontrastu s "... a sakra, on mu vytrhl srdce!" - o dost jiný přístup k vyprávění příběhu.
Autorská citace #28
29.10.2010 17:45 - Magus
Pipux: V tom máš možná pravdu...Ale Spize má zas pravdu o tom netvorovi.
Autorská citace #29
29.10.2010 17:47 - Magus
Nebo, bych mohl dát ten krvavej konec a pak dát, že se mu to jen zdálo...ale to by asi bylo spíš ke škodě než k užitku.
Autorská citace #30
29.10.2010 18:22 - akrim
alebo tam daj obidva konce a bude...
i keď by to asi bolo dosť mätúce, hlavne ako by to vyzeralo...
buď by si to napísal dva razy a iba koniec by bol iný alebo by si poviedku roztrhol a napísal tam - a teraz si vyberte koniec a-klasický, koniec b-hororový?
blah blah blah...
ale po pravde to píšem iba preto, že som nedostala príležitosť si ten nový koniec prečítať a tak neviem, ako to je i keď priznávam, že patrím k tým, čo nemajú radi, keď hrdinovia umierajú (i keď to patrí k životu)
Autorská citace #31
29.10.2010 18:27 - Jerson
Mě se tam moc nelíbí, že Netvor může vyráět iluze jak na běžícím pásu, ale hlavně iluzi světla. Podle mě by bylo lepšíé, kdyby si to hrdina v první chvíli neuvědomil, ztratil pár cenných sekund tím, že budee uvažovat, zda srub není další trik a až pak by mu došlo, že světlo netvor nesnáší a tak nedokáže ani vytvořit jeho iluzi.
(i když já bych to asi napsal naopak s tím, že první iluze by byla méně dokonalá a snáze prohlédnutelná, a druhá iluze by byl srub, z komína se kouří - ale až když by hrdina vstoupil, uvědomil by si, že neviděl žádné světlo, ani odlesk ohně ... a tak :-) Nedával bych tam žádný konkrétní konec, jen náznak, že to mohlo dopadnout velmi špatně.

Jinak pro moudrého starce mi moc nesedlo slovo "koukal" - "hleděl" nebo "díval se" by mi do té situace sedělo o něco lépe.

Každopádně ve srovnání s předchozími výtvory vidím posun k lepším dílům.
Autorská citace #32
30.10.2010 15:39 - Merlin
Pipux: jsem rád, že rozumíš tomu co se mi líbí a proč. Nechceš mě ještě poučit?
Autorská citace #33
31.10.2010 03:47 - pipux
Merlin: když už mě chceš seřvat, tak bys mohl uvést, co přesně ti vadí, a co bychom s tím podle tebe měli dělat. Mezi čtyřma očima (mezi dvěmi mailovými schránkami?). Veřejné sarkasmy ne.

Z mé strany padlo pouze pár řečí okolo (teorie filmu?), inspirace, náměty. Prostě jsem naznačil, že kde nejsou žádná očekávání, tam těžko na něčem stavět příběh; kde je až příliš mnoho vyplněných očekávání, pak sledujeme/čteme předpřipravené klišé; kde se očekávání vyplní jinak, dochází na příběhové zvraty. Průběh příběhu s sebou nese určitý motiv, působící na diváka/čtenáře. Horory mají více příběhových zvratů než např. romantika. Komu se co líbí, to záleží na souhře jedincova subjektivního vnímání světa, momentálního naladění, na sdělení samotného díla, a podobně. Naladění díla pak může spouštět určité pocity, oslovat urč. subkultury, bilancovat někde mezi jistotou a nejistotou, pozitivním a negativním naladěním, i jinak. Opravdu každému dle jeho gusta ... což je taky důvod, proč se možná ani nemá cenu obecně bavit o tom, komu se který konec líbil více (v každém takovém argumentu je příliš mnoho osobních pohledů, investovaných "já" a řečí více různých kmenů).
Autorská citace #34
1.11.2010 18:15 - Magus
Jerson: To je dobrý nápad.. Přesněji toto: Jerson píše:
Nedával bych tam žádný konkrétní konec, jen náznak, že to mohlo dopadnout velmi špatně.


Dám tam jen, jak se rozmýšlí jestli to není iluze, a pak, že jen zatáhl za kliku. A konec. Ať si každý domyslí jak to dopadlo. Možná to iluze byla, možná ne. Dík
Autorská citace #35
1.11.2010 20:55 - sirien
Nerhinn píše:
Na školní práci je to prima. Gramatika teda nic moc, ale zas je to takové dramatické... to oceňuju.

Co se gramatické stránky týče, spatřuji u autora velmi pozitivní posun - nejenže jsem text dokázal přečíst bez chuti prskat a nadávat, ale dokonce jsem jej přečetl plynule a co do gramatiky a vzásadě i slohu relativně nerušeně, takže rozhodně plus...
Autorská citace #36
1.11.2010 21:17 - Magus
Sirien: A ten konec je lepší takhle tedy?
Autorská citace #37
1.11.2010 21:20 - Nerhinn
sirien: Ale to jo, to určitě. Já jen, že někde Magus psal, že gramatika je určitě OK a že řeší spíš obsah. Co si naše školství pamatuju já, tak za dobrý obsah tě pochválí, ale za gramatiku, měřitelnou věc, ti strhnou body. Smutné, ale lepší eliminovat tyhle drobnosti.
Autorská citace #38
1.11.2010 21:21 - Dracain
Souhlasím, hned je to o něčem jiném - a nejlepší je, že i obsahově se mi to zdá pokročilejší, než Tvá předchozí díla. Má to svou myšlenku, pointu, možná i důvod k zamyšlení, ale zároveň to neztrácí napínavé tempo. Ve škole jsem si říkal, že by to stálo za prodloužení, ale teď už se mi to tolik nezdá - jako by byl obsah povídky určen právě pro tohle délku. Podle mě skvělá práce, byl bych rád, kdyby se takhle svižně četly i mé výtvory...
Autorská citace #39
1.11.2010 21:30 - sirien
Nerhinn: Ano, dost mě vždycky štvaly holčičky co za totální SR* dostávaly jedničky s kdovíčim jen protože ve svých primitivních jednoduchých větách dokázaly neudělat ani jednu chybu.

Magus: No idea, četl sem to jenom jednou těsně před svym prvnim postem tady, tak nemám srovnání...
Autorská citace #40
1.11.2010 21:34 - Alnag
Jeden by při vzpomínce skoro zamáčkl slzu. Já ze slohu obvykle dostával dvě známky (což nebyla jinak zrovna obvyklá praxe). Jednu ze slohu a jednu za gramatiku...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10837888717651 secREMOTE_IP: 44.192.16.60