Jámy-the Holes

JÁMY-PnP RPG
„Jámy“ je PnP RPG, které jsem vymyslel pro 'jednoduché' hry s bráchou… Možná ve hře naleznete prvky z jiných RPG a za to se předem omlouvám. Jinak tato hra se hraje v „mém“ světě, který Vám přiblížím níže; dá se ale hrát v prakticky ve všech.

Svět devíti „Jam“ 20.11.2017 v 9:15 v noci ze Země zmizelo 9 významných měst – Berlín i s okolím, Moskva, Peking, Johannesburg, New York, Washington, Buenos Aires, Otawa a São Paulo. Místo nich tam zůstalo 9 Jam velkých jako města, na kterých stojí… Z těchto Jam přicházejí „permoníci“ (jak se jim říká), tvorové podobní člověku, kteří pustoší okolí. Armády vojáků a žoldáků se snaží zastavit „permoníky“, ale marně. „Permoníci“ totiž mají regeneraci, jakou zatím nikdo u žádného živočicha neobjevil… Později ovšem objevili jed, výtažek ze zelených rostlin, který zabraňuje „permoníkům“ v regeneraci, a tak se stávají normálně smrtelnými. Po týdnu „vyhlazování permoníků“ (ono vojáků zemřelo více než permoníků) prošla Země největší katastrofou v dějinách lidstva. Obrovský výbuch, který vycházel ze všech Jam, zničil vše živé v okruhu 10 000km čtverečních…
Marně se později pokoušelo lidstvo Jámy zneškodnit…
Tak se nakonec přeživší sdružují v malých obrněných městech a bojí se vytáhnout paty z města… Někteří ovšem ne…
Vítejte ve světě devíti Jam.

…PRAVIDLA…
CO POTŘEBUJETE…? K této hře potřebujete k6 (asi pět, ale počet není důležitý) papír, tužku a popřípadě gumu. A minimálně 2 hráče.
ÚVOD – Ve hře má postava hráče dva druhy údajů o postavě… Vlastnosti (Síla, Rychlost, Inteligence, Boj, Odolnost, Všímavost) a Dovednosti Vlastností (Síla - atletika, akrobacie, jiné; Rychlost - reflexy, rychlost činností, jiné; Inteligence - teorie, nápady, jiné; Boj - na blízko, na dálku, jiný; Odolnost - proti tupým zraněním, střelným zraněním, jiným zraněním; Všímání - zrakem, sluchem, jiným).
Vlastnosti znázorňují, kolikrát musím hodit k6. Dovednosti pak, kolik musím přehodit, aby se mi daná činnost povedla, viz níže…

TVORBA POSTAVY
-na začátku máte 14 bodů, které si můžete libovolně rozmístit do všech Vlastností: Síla, Rychlost, Inteligence, Boj, Odolnost, Všímavost; ale žádný by neměl mít méně než 1 bod. Podle toho, kolik si do které Vlastnosti dáte bodů, se budou odvíjet Vaše Dovednosti… Je těžké to vysvětlit normálně, tak Vám dám příklad:

Šimon si dal do Síly 3 body, takže má Sílu 3. Teď si chce určit první Dovednost Síly a udělá toto: protože má Sílu 3, tak hodí 3k6… Takto hodí 4x a jeden hod, kde součet čísel byl největší, si škrtne a teď se počítá jeho největší součet čísel a ten součet bude hodnota jeho první Dovednosti… Tak třeba Šimon, který má sílu 3, si hodí 4x 3k6. Padne 13-12-8-4… Škrtne si 13ku, protože je největší, a potom je jeho největší číslo 12. Jeho první Dovednost Síly je tedy 12.
Toto udělá se všemi Dovednostmi Síly a vyjde mu toto: atletika-9, akrobacie-12, jiné-8.
Teď ještě může s těmito Dovednostmi pracovat dál… Řekne si, že víc než 'jiné' se mu bude hodit akrobacie. A tak si může odečíst od akrobacie např. 2, ale k 'jiným' si musí přidat 2… Takže má akrobacii 10 , ale jiné 10.
Pak má ještě 3 body u každé Vlastnosti, se kterými může odčítat body u libovolné Dovednosti dané Vlastnosti. A toto jsou jeho konečné Dovednosti Síly (můžete si libovolně odečítat nebo přičítat od Dovedností, ale nesmí se zvětšit/zmenšit o víc, než je polovina počáteční Dovednosti).
Až bude určovat Dovednosti Inteligence, u které má dva body, tak bude házet jen 2k6 a ne 4x, ale 3x…


HODY
-Počet bodů u Vlastností ve hře značí, kolika kostkami se bude házet… číslo u Dovednosti se musí přehodit (opak podhazování). Nebo hodit stejně, aby se činnost povedla a o kolik víc nebo míň hodíte, tak bude PJ vymýšlet, jaké výhody/nevýhody Vám to přinese.

Příklad: Šimon chce přelézt zídku, Pán Hry řekne, že aby ji Šimon přelezl, musí na to použít Sílu 3-akrobacii 10…)…Šimon hodí třemi kostkami (Síla 3), ale aby se mu činnost povedla musí být součet kostek 10+…Hodí 3-4-5 tj. 12 a když má akrobacii 10 - je to o 2 víc neboli +2. Minimum je vždy 0 a když má +2, může PH vymyslet výhodu; např. přelezl ji rychleji…

POSTUP NA NOVOU ÚROVEŇ
Na nové úrovně se postupuje pomocí zkušeností; kolik je jich potřeba na novou úroveň, je na PH… Když postoupíte na novou úroveň, musíte si zvýšit jednu Vlastnost a Dovednosti dané Vlastnosti tak, že hodíte zase (2x,3x,4x…), ale jen jednou kostkou, ale zase musíte hodit např. 4x (pokud je Vaše Vlastnost 3, po jeho zvýšení) a největší vyškrtnout atd.

PŘEDMĚTY +- A PŘEDMĚTY obyč.
Předměty se rozlišují na dva druhy 1. Na ty, které mají nějaké výhody , ale i nevýhody (viz níže) a 2. Které mají jen příběhový význam (např. nějaká listina)
1.
Výhody mají dva druhy: a) odečtou se body od nějaké Dovednosti (Glock 9mm= -1 bod k Boji na dálku, takže větší pravděpodobnost, že zraním)
b) přidá se hod kostkou k jedné Dovednosti, takže i když mám Sílu 3, ale protože mám např. steroidy tak hážu čtyřmi kostkami

Nevýhody mají taky dva druhy: a) přičtou se body k nějaké Dovednosti (pouta= +2 k akrobacii, protože s pouty se hůř skáče, že…)
b) odečte se jeden hod kostkou k jedné Dovednosti, takže i když mám Sílu 3, ale protože mám např. drogy, tak hážu jen dvěma kostkami.

2. Předměty bez výhod (-) a i bez postihů (+)
To jsou předměty jako třeba čepice, to mi rozhodně nepřidá nic.

-budu tyto pravidla obohacovat, ale toto je takový základ... Kritice jsem otevřen=)-
Napsal: Magus
Autorská citace #1
27.3.2010 17:48 - Nachtrose
Magus: tohle vypada na ten system, co se resil v jine diskuzi, ze? Ale ted to ma uz nejakou tu hlavu a patu. Btw. mas tam drobnou chybu pri nahazovani: pokud skrtas nejvyssi cislo, coz je v prikladu 12, tak nemuze mit Simonova postava akrobacii 12 ;-) A dale tak uplne nechapu odvozovani poctu hodu k dovednostem. Ty jsou vzdy 3, ale pokud budu mit hodnotu atributu 1, hazu 1d6 2x? Jakou hodnotu pak ma posledni dovednost?
Autorská citace #2
27.3.2010 18:06 - Magus
Nachtrose: ne je to úplně nový systém...Commando jsem dělal s Dracainem tohle jsem dělal sám...Však se podívej na Commando že je jiný...:)
Aha jejda ta Akrobacie...
No Hází se vždy o jedno víc než je ta Atributa...takže pokud je síla 3 hází se o jedno víc tj. 4x...:)
Autorská citace #3
27.3.2010 22:54 - Nachtrose
Magus: Tak nejdriv jazykove okenko: kdyz uz, tak je ten atribut, nikoli ta atributa. Proc ale nepouzijes normalne "vlastnost"? Mimochodem: to co oznacujes ty jako vlastnost je spise schopnost ci dovednost.

A ted zase k hazeni. Kdyz uz jsme u sily, tak rekneme, ze ma postava ma silu 1. Hodi si 2x 1d6 a vyjde ji 3 a 5. Pokud stale plati pravidlo o skrtani nejvyssiho, zbyde mi 3. Zvolim si teda Atletika 3, ale stale nemam hodnoty pro akrobacii a sila-jine.
Autorská citace #4
28.3.2010 08:27 - Magus
Nachtrose píše:
Proc ale nepouzijes normalne "vlastnost"? Mimochodem: to co oznacujes ty jako vlastnost je spise schopnost ci dovednost.

To je pravda no...Tak já to asi změním, protože to dává větší smysl.

Musíš si hodit stejně jako na atletiku. Takže hodíš zase 2x 1d6 na akrobacii(padne třeba 6 a 4, škrtnu 6ku takže mám akrobacii 4) a stejně i na síle-jiné (padne 3 a 4 takže jiné mám 3).
ALE, jak píšu níže, můžu si s tímto ještě trochu pohrát. Třeba si řeknu, že akrobacii chci mít "nejlepší" a na jiné mi tak nezáleží, tak si odečtu 2 body od akrobacie, ALE musím ty dva body přičíst zase jinam, v tomto případě do jíné. Takž výsledná Síla i s DOVEDNOSTMI (vážně je to lepší=)) je atletika 3, akrobacie 2 a jiné 5. A pokud to nechceš ještě pozměnit tak si to zapíšeš do osobního deníku a sílu si vyřešil. A stejně to uděláš u Inteligence, Boje atd.)
Autorská citace #5
28.3.2010 10:06 - Jerson
Varování, obsahuje větší než malou dávku kritiky.

Píše:
Obrovský výbuch, který vycházel ze všech Jam, zničil vše živé v okruhu 10 000km čtverečních…

Zvládšní formulace - mohl jsi napsat buď "zničil vše živé na ploše o rozloze 10 000 km čtverečních" nebo "zničil vše živé v okruhu 56 km" (pak má zasažená plocha 10 000 km čtverečních).
Tak jako tak bych předpokládal, že okolí bylo už dávno zpustošeno.

Píše:
Marně se později pokoušelo lidstvo Jámy zneškodnit…

Jak se dá zneškodnit jáma o průměru třeba 20 km? A proč se přeživší sdružují do malých obrněných měst, když je to jen devět problémových míst na světě o poměrně malém rozsahu? Nakresli si na glóbus kroužky v měřítku a zjistíš, že pro taková opatření není důvod.

Píše:
…PRAVIDLA…
ÚVOD – Ve hře má postava hráče dva druhy údajů o postavě… Atributy (síla, rychlost, inteligence, boj, odolnost, všímavost) a Vlastnosti k Atributům (síla - atletika, akrobacie, jiné...;
Protože se "jiné" objevuje ve všech kategoriích, obávám se, že časem přerostou původní záměr "sem odložíme vše, co se nehodí do předchozích". Kromě toho, některé "vlastnosti k atributům" (dále budu používat "schopnosti") se navzájem přesahují (reflexy a všímání), některé jsou přiřazeny dost podivně (akrobacie pod silou?), a hlavně není moc jasné, kdy se která používá. Předpokládám, že dojde na DÚPJ.

Píše:
TVORBA POSTAVY
-na začátku máte 14 bodů, které si můžete libovolně rozmístit do všech Atributů: síla, rychlost, inteligence, boj, odolnost, všímavost; ale žádný by neměl mít méně než 1 bod. Podle toho, kolik si do kterého Atributu dáte bodů, se budou odvíjet Vaše Vlastnosti… Je těžké to vysvětlit normálně, tak Vám dám příklad: ...

Když to srhnu - rozdělíš body podle vlastní vůle. Pak si nahážeš hodnocení schopností, které ovlivnit nemůžeš. A pak si zase na základě vlastní vůle přerozdělíš body - jenže když nějaká vlastnost vyjde malá (třeba si nahodíš boj 3), tak ho stejně nezvedneš o více než 1. Složité, zbytečné, nesmyslné. Buď chceš postavu podle představ hráče, nebo náhodně nahozenou, nebo náhodně nahozenou s tím, že hodnoty přiřadí hráč sám. Všechny tři varianty se dají řešit mnohem jednodušeji. Tahle varianta vyprodukuje nejvíc nesmyslů a nejvíc nespokojenosti. Nicméně viz dál.

Píše:
HODY
-Počet bodů u Atributů ve hře značí, kolika kostkami se bude házet… číslo u Vlastnosti se musí přehodit... (opak podhazování)

Velmi nepraktické, i když to nepostrádá zajímavost. Nicméně u vlastností platí, že čím vyšší, tím lepší, tak u dovedností je to přesně naopak.

Píše:
Příklad: Šimon chce přelézt zídku, Pán Hry řekne, že aby ji Šimon přelezl, musí na to použít Sílu 3-Akrobacii 10…Potom si v duchu řekne, že minimum na přelezení bude 1 (viz níže)…

Takže došlo na DÚPJ - všechna pravidla dodeď použitá prakticky ztrácí smysl, protože PJ si může navymýšlet cokoliv. Sice lze předpokládat, že se bude držet určitých zákonitostí, ale protože může libovolně a tajně manipulovat s čísly, je to stejně jedno. Když by Šimon chtěl mít vysokou atletiku na základě předpokladu, že šplh přes překážku do ní patří, v tomto případě má smůlu.

Navíc celý systém je postavený prakticky na tom, že hráč si na začátku hodem nastaví cílové číslo pro danou schopnost, se kterým bude danou schopnost už pokaždé porovnávat. Jinak řečeno jeden náhodný hod určí pravděpodobnost úspěchu všech dalších náhodných hodů v dané kategorii. Na jednu stranu to vyrovnává různou sílu jednotlivých vlastností, takže není moc výhodné nastavit si třeba boj na maximum a zbytek na 1, ale na druhou stranu nevidím žádný důvod, proč si vůbec dát vyšší schopnost - když si dám boj 5, v prvních hodech budu mít smůlu a padnou mi samá vysoká čísla, tak se po zbytek hry budu pokoušet stejným počtem kostek překonat prvnotně nahozená čísla, což se mi velmi pravděpodobně nepodaří. Naopak když budu mít štěstí a padnou mi výsledky 5, 6, 15, tak první dám na boj na dálku, druhý na boj na blízko a třetí na "jiný boj". Případně boj na blízko a na dálku ještě o dva nebo tři body snížím s tím, že "jiný boj" si stejně tak jako tak nehodím, takže čert ho vem.

U nižších vlastností (atributů) se jen snižuje míra náhody, ale princip zůstává - když mi u atributu 1 padnou tři šesty a pětka, tak po zbytek hry budu mít šanci 1:6 u jedné a nulovou u zbylých dvou, že uspěju, protože šestku na jedné kostce nepřehodím nikdy.

Píše:
POSTUP NA NOVOU ÚROVEŇ
Na nové úrovně se postupuje pomocí experiencí, kolik je jich potřeba na novou úroveň je na PH…Když postoupíte na novou úroveň musíte si zvýšit jeden Atribut a Vlastnosti dané Atributy tak, že hodíte zase (2x,3x,4x…) , ale jen jednou kostkou, ale zase musíte hodit např. 4x (pokud je Vaše Atributa 3, po jeho zvýšení) a největší vyškrtnout atd.

"Experiencím" se česky říká "zkušenosti" - opět je posílen vliv PH, který říká:
1) kolik zkušeností postava dostane (nikde není vodítko)
2) kolik zkušensotí postřebuje postava na přestup (nikde není vodítko)

a samozřejmě zvýšit si vlastnost je výhodné pouze tehdy, když si v následujícím hodu na zvýšení schonosti hodím 3 a méně, jinak jsem si zhoršil šanci na překonání cílového čísla.

Píše:
PŘEDMĚTY - A PŘEDMĚTY obyč.
Předměty se rozlišují na dva druhy 1. Na ty, které mají nějaké výhody , ale i nevýhody(viz. Níže) a 2. Které mají jen příběhový význam (např. nějaká listina)
1.
Výhody mají dva druhy…a) odečtou se body od nějaké Vlastnosti (Glock 9mm= -1 bod k Boji na dálku, takže větší pravděpodobnost, že zraním)
b) přidá se hod kostkou k jedné Vlastnosti, takže i když mám Sílu 3 ,ale protože mám např. steroidy tak hážu 4mi kostkami

Tohle má Shadowrun a vytváří to neprůhledný odhad pravděpodobnosti. V těchto pravidlech se naštěstí hody sčítají, ale i tak zjisti, o kolik je lepší mít kostu navíc nebo mít bonus -1 (všimáš si neintuitivnosti?) či obráceně ... a opět žádné vodítko pro PJ, aby se měl čeho držet. I když by se dalo říct, že přidat jednu kostku je lepší než dát bonus -3 a menší - ale závisí na tom, kolika kostkama daná postava háže a proti jakému číslu.

Jinak z náznaků vyplývá, že PJ popisuje výsledek akcí.

Shrnutí:
Naprosto zbytečný systém, kde si hráč na začátku hry nastaví rozdělení pravděpodobnosti, jejíž vliv následně převáží veškerá jeho rozhodnutí. To však nevadí, protože všechno přebíjí zjevný i skytý vliv PJ. Hráč v těchto pravidlech nemá prakticky žádné pravomoci, kterými by mohl něco zásadnějšího ovlivnit. Pokud šlo o to dát hráči iluzi, že něco ovlivnit může, ale přitom ho zcela podřídit vlivu náhody a PJ, pak Jámy plní svůj úkol.
V jiných případech se jedná o naprosto zbytečný a nedodělaný systém, který velmi pravděpodobně způsobí mnohem více neshod a frustrací, než kolika předejde.

Při předpokladu, že ty budeš PJ a bratr bude mít postavu mi tynhle systém přijde jako herní šikana bratra podle pravidel, která ho přiměješ přijmout (i když je s tímto záměrem asi netvoříš - alespoň doufám). Je to jen odhad, nicméně hra bez pravidel bude stejně dobrá a mnohem jednodušší než Jámy.
Autorská citace #6
28.3.2010 10:14 - Jerson
Magus píše:
No co kdyby se úspěch počítal prostě pokud je to 0+ tak se to povede a PJ prostě bude přidávat výhody (0+) nebo nevýhody (0-) tak by nemohlo nastat, že si PJ dělá co chce...
K Tvorbě posavy...Napadlo mne ještě, že co kdyby si hráč určil vše tak jak je to v pravidlech a po tom by dostal ještě 3 body na odečtení...tak že kdyby měl
2 vlastnosti dobré (je tam změna názvu) a jednu špatnou mohl by si ji těmi body spravit, nebo si udělat už úplně super jinou vlastnost a také by si tímpádem mohl ovlivnit víc tvorbu jeho postavy.
Což o všem neřeší těch dalších X věcí co jsou tam špatné že?
A BTW příběh vymyslel brácha takže...


Ne, to opravdu neřeší, podle mě špatně celý koncept. Opět další pravidla, kde je hráč nucen počítat různá čísla, která PJ může přebíjet čísly vycucanými z prstu a navíc popisuje všechny výsledky podle vlastního uvážení. Kosmetická úprava čísel nemá žádný vliv na podstatu a nic neřeší.
Pokud jde o tvorbu postavy, tak buď chceš náhodu, nebo vliv hráče. Pro náhodné nahození a následné opravy nevidím žádný rozumný důvod, je to jen zbytečná buzerace. Když hráči přistoupí na náhodně nahozené postavy, dá se s nimi hrát - a pravidla na to můžou být přizpůsobena.
Když si hráči mají udělat postavy podle svých představ, tak potom není důvod žádného náhodného rozhazování. Ostatně řekni mi, proč se vůbec hodnoty schopností nahazují? Jaký to má mít smysl? Až na základě odpovědi má smysl vyjadřovat se dál. A saozřejmě by sis měl napřed odpovědět na otázku, co všechno má ve hře ovlivňovat hráč a co PJ.
Autorská citace #7
28.3.2010 10:14 - Magus
Upravil jsem tam některé věci... 1. při tvorbě postavy dostane Hráč 3 body u každé vlastnosti (dříve atributy) aby mohl odečíst body od nějaké dovednosti.
Hráči se činnost MUSÍ povést když má 0+...
Je to jinak všechno v textu lépe vysvětleno.
Autorská citace #8
28.3.2010 10:20 - Magus
Kdyby se podhazovalo tak se nedá postava vyvíjet do "nekonečna"...Chce to něco co by dělalo aby když hráč postoupí na novou úroveň měl větší šanci na úspěch u toho cosi zlepšil, takže mě napadlo, že by dostal +3 ke každé Dovednosti dané Vlastnosti, kterou si zlepšil.
Autorská citace #9
28.3.2010 10:24 - Magus
Jerson píše:
Opět další pravidla, kde je hráč nucen počítat různá čísla, která PJ může přebíjet čísly vycucanými z prstu a navíc popisuje všechny výsledky podle vlastního uvážení. Kosmetická úprava čísel nemá žádný vliv na podstatu a nic neřeší

Nepopisuje, když padne 0 tak se hráči povede přesně to co chtěl, až potom vymýšlí jaké plusy dostane...
A řeší to to, že nezáleží tak moc na náhodě.
Autorská citace #10
28.3.2010 11:12 - Jerson
Vzhledem k tomu, že PJ dává k akci tajné bonusy a postihy, tak moc nechápu, v čem je rozdíl.

Ptal jsem se, proč se hodnoty schopností určijí hodem kostkou, ne na podhazování a nadhazování/přehazování - tedy proč při tvorbě postavy hraje roli náhoda, navíc v takovém měřítku?
Autorská citace #11
28.3.2010 12:31 - Magus
No v podstatě jsem chtěl aby hra byla co nejreálnější. , takže jsem si řekl, že když se narodí člověk neví co s ním bude ado vínlu se mu dá né podle toho co si řekl že chce.(proto házení kostkou)
Potom se ale může zdokonalovat v čem chce on sám(odčítání) , ale zase může flákat něco jinýho (přičítání)...a bude mít i něco v čem naprosto viniká protože se tomu hodně věnuje (-3 body)...Píše:
Autorská citace #12
28.3.2010 13:40 - Jerson
Hm, to je téměř klasické, ale dost nelogické zdůvodnění. Necháš hráče zvolit si vlastnosti, ale pak nemá kontrolu nad tím, co se naučí lépe a co hůře? To s realitou nemá vůbec nic společného (navíc kdyby byla realita pro lidi tak zajímavá, nechtěli by hrát RPG.)
Co takhle řešit tvorbu postavy z nějakého lepšího pohledu, třeba zábavnosti a zajímavost pro hráče?
Autorská citace #13
28.3.2010 14:18 - Magus
Mohl bych to taky změnit tak že když mám sílu 2 tak maximum co muzu hodit je 12 všechny Vlastnosti jsou 3/4 tj. 9...A nějaké si můžu upravit na 6 tj. 1/2...Nebo jak mám určit Dovednosti postav?
Autorská citace #14
28.3.2010 14:19 - Shako
Nachtrose píše:
A ted zase k hazeni. Kdyz uz jsme u sily, tak rekneme, ze ma postava ma silu 1. Hodi si 2x 1d6 a vyjde ji 3 a 5. Pokud stale plati pravidlo o skrtani nejvyssiho, zbyde mi 3. Zvolim si teda Atletika 3, ale stale nemam hodnoty pro akrobacii a sila-jine.


Treba to davas vsechno jen do "jine".

A proc se skrta nejvetsi cislo? Kdyby nejmenesi tak se to da jeste pochopit - postavy budou silnejsi. Ale proc se tedy hazi o 1 kostku vic, aby se pak to nejvetsi skrtlo?
A proc se vubec hazi, kdyz se to pak stejne da pricitat a odecitat? Nebylo by jednodussi rovnou dat treba pocet bodu = 7 x atribut a ty rozdelim mezi dovednosti?
Autorská citace #15
28.3.2010 14:21 - Nachtrose
Shako píše:
A proc se skrta nejvetsi cislo?


Protoze se cilove cislo prehazuje. Cili nejvetsi je nejobtiznejsi.
Autorská citace #16
28.3.2010 14:26 - Shako
Tak to uz mi vubec nedava smysl...

Cili cim vetsi mam cislo na atributu, tak tim lip danou vlastnost umim, ale zaroven tim mam horsi hody na prekonavani prekazek (protoze si na zacatku hazim vetsim poctem kostek)?
Autorská citace #17
28.3.2010 14:29 - Nachtrose
Shako: no, asi tak nejak. Taky tomu moc nerozumim. Jen co jsem pochopil, tak chce Magus nejak pracovat s "cistymi uspechy", takze pri vetsim poctu kostek a vyssim DC mas porad moznost hodit vic cistych uspechu.
Autorská citace #18
28.3.2010 19:57 - Magus
Shako: to s rozdělováním je dobrý, ale budu muset vymýšlet počet bodů který dám k dovednostem pro každou hodnotu vlastnosti (jmenovalo se to Atributy)...Třeba když je Vlastnost/nebo-li atribut 1 tak máte 10bodů k rozdělování do dovedností, když 2 tak třeba 15 atd.
Ale pořád to dává větší smysl.

Nachtrose a Shako: koukejte dám vám příklad: Hráč má Sílu 2(takže hází 2x což je dobré), ale Atletiku 10 což je horší, než kdyby měl třeba 8, PROTOŽE hází dvěma kostkama a aby uspěl musí hodit stejně, nebo víc než je daná Dovednost a je větší pravděpodobnost, že přehodí je u menšího čísla.
Z toho vyplývá, že čím větší Vlastnost a Čín menší Dovednost tím líp.
Autorská citace #19
28.3.2010 20:04 - Nachtrose
Magus: asi se budu opakovat, ale proc nevzit neco funkniho, treba Storyteller system ( WoD ) a jen si ho prefluffovat? Nebo SR4e? Ten je vlastne to samy, jen se misto d10 pouzivaji d6. Jamy jeste vic nez Commando mi ho totiz zatracene pripominaji.
Autorská citace #20
29.3.2010 08:00 - Magus
Já hraju Fate a WoD, takže je možný, že to bude podobný, ale když jsme dělali Commando nic z toho jsme nehráli.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09439492225647 secREMOTE_IP: 54.144.233.198