Tai shi

Pro začátek tento příběh jsem vypráv?l bráchovi tak před dvěma lety...Není tudíž nikde zapsaný takže jej doplňuji a vymýšlím teď...
Jsem otevřen kritice...

Kapitola 1. 'Tai shi'


,,'Tai shi' umění našich nejlepších bojovníků...upadá"
,,A...ale proč Mistře...?" zeptal se Učedník
,,Začalo to takhle..."odkašlal si a začal ,,Za časů kdy Daarin stvořil Zemi,tak Magnus dal Xeezii magii. Nebo spíše studny Duchů Stvořitelů.První Xeezane začali ovládat sílu 'Tai shi' ,ale silnější než my.Neovládali Duchy mrtvých jako my ,ale Duchy stvořitelé...Jako ty...
,,O tom vím...ale proč tedy..." nedokončil Učedník
,,Ano ano , hned se k tomu dostanu ,takže do studen se vhazují mrtvé a Magnus s nich odebere duši a tělo pozře...Pak se do nich vhodí novorozeně.Buď zemře nebo dostane ducha a bude zasvěcen 'Tai shi'...ty studny vyhořeli...
,,Ale jak?"zeptal se Chlapec
,,Myslím že Cizinci je spálili!"
,,Cizinci?Ta povídačka o nepřátelích z jiného Světa?"
,,Jak myslíš ,ale Pravda bude Pravdou...My je musíme zastavit jinak vymřeme a Cizinci nás přemohou...Ty je zastavíš!!!"

Kapitola 2. Cizinci

Chlapec již znavený cestou i boje.A vyčerpaný duch bojem s Fanari šli dál a dál...
Má to cenu?Ptal se sám sebe...Co když to vůbec není pravda?

,,Dashi?"
,,Vím cotě trápí...Ale neboj Velmistr ví co jiní neví a má Pravdu...A navíc cítím zvláštní sílu..." odpověděl duch
,,Další z mého řádu?" zeptal se celý štastný
,,NE...Něco...Zlého , je to blízko honem pryč..." řekl rychle Dash

Ale pozdě...Stáli vedle nich.Byly všude kolem. Ale neutočili.

,,Sai na mur daf ghutaaaan!" zařval jeden nejspíš ten hlavní...
Náhle se kolem nich zavířil prach a vzduch jim ho házel do očí...
,,Rychlé Dash do formy!" náhle se Dash s chlapcem jakoby spojili do sebe.Chytili jednoho Cizince a jako-by jej zpořádali...
,,A ted za mistrem!"
A BYLI PRYČ...
Napsal: Magus

Mám PSAT dál?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 1 bodů.
Ano,zajímavékladné body1
Je mi to jednokladné body0
Ne!kladné body5
Autorská citace #21
23.9.2009 15:21 - Dracain
Magus: Chápu, že když to chápeš Ty, že nechápeš, jak to někdo může nechápat...
Chápeš?
Taky se mi to někdy stává. Když píšeš, tak si představ, jakože to někomu vyprávíš (což jsi ostatně s tímhle opravdu udělal, takže by to neměl být problém) a on ti každou chvíli položí nějakou otázku - a na ty potom odpovídej prostřednictvím textu. Nemusíš např. hned po větě "Najednou někam zmizel" vysvětlovat, kam že se to poděl, samozřejmě to stačí až někdy později, ale nesmí se z toho stát text, kde jsou jen nesrozumitelná slova a žádné pořádné vysvětlení. Asi jsi něco sem tam vysvětlil, ale chce to zvýraznit. U dobrého textu Ti musí stačit přečíst si to jednou, abys pochopil, co se děje a zároveň Tě to zaujalo natolik, abys chtěl číst dál a dál. Tohle fakt potřebuje upravit. Naštvali jsme Tě? Tak nám ukaž, že s tím dokážeš něco dělat! Kdyžtak Ti s tím pomůžu.
Autorská citace #22
23.9.2009 15:29 - wraiths
Dracain: tak tohle je slovo. Je skoda te Magus malo vyuziva. No on asi radej silha po chatu. :D

Felouen: Mam podobne uvazovani jak Eddigs. Ono aby byl clovek v necem virtuos tam musi prej tomu dat 10k hodin. A tomu urcite Magus neda. Radej ho znechutit driv nez pozdeji. Treba ho otravime a nebo vyburcujeme a neco nam predvede.
Autorská citace #23
23.9.2009 15:32 - Dracain
Wraiths: Dík.
Autorská citace #24
23.9.2009 15:32 - Merlin
Felouen: no jo, já holt nemám ty trpělivé mateřské sklony k rozboru díla. teda dílo bych rozebíral :) ale tohle ne :)
Wraiths: no jak říkáš, psát, psát, psát....buď předloží něco, po čem pokývám hlavou a řeknu, pěkný - je dobře, žes toho tolik napsla, protože teď už je to fajn. Nebo nadále bude předkládat tohle a bude otázka času, kdo to dřív vzdá. A já jsme vytrvalej.
Autorská citace #25
23.9.2009 16:18 - Jerson
Nevím jestli je třeba popsat štos papírů každý den, aby člověk uměl alespoň trochu psát, ale to nevadí.

Magusi - pokud má být tento tvůj výtvor povídka (mohla by to být i báseň s volným veršem nebo nějaký jiný exotický útvar, ale o těch nemám ani páru), měl by ses přidržet jedné zásadní teze.

Povídky jsou dvojího typu. Dlouhé s dějem a krátké s pointou. Tohle je zcela zaručeně krátká povídka, takže potřebuje dobrou pointu - nedostatek děje ti klidně odpustím. Pointu tam nevidím. Kromě toho že hážeš hodně slov na málo prostoru vůbec nechápu, o co tam vlastně má jít. Skoro mi přijde, že se snažíš o nějaký děj, ale píšeš příliš zkratkovitě, než aby se dal uchopit.

A pokud bych měl opravduh hlasovat, tak mi tam chybí možnost "Ano, piš dál, ale do šuplíku a než něco zveřejníš, několikrát si to po sobě přečti, nejlépe s odstupem času. (A nauč se správně psát přímou řeč, čárky a omez trojtečky).
Autorská citace #26
23.9.2009 18:28 - sirien
Magus píše:
Btw ale rikam je to stary...

"je to staré" je věta která dodává kontext v případě že se Ti nechce práci přepisovat (např. kontext k názorům v článku) nebo kterou se částečně distancuješ třeba od určitého stylu psaní (je to starší práce, tehdy jsem experimentoval s... / je to starší práce, zkoušel jsem si na ní...) případně od nějakého konkrétního prvku (naivity...) který chceš ale z melancholie zachovat.

Není to věta která by omlouvala děsivost stylistiky (neustálé trojtečky, neodentrované dialogy etc, jen letmé nahlédnutí, text se mi už číst nechce) - to jsou věci které se opravují bez výjimky (Leda v případě že bys to postoval stylem "haha, mrkněte jak sem před deseti lety psal", což není tento případ)
Autorská citace #27
23.9.2009 18:46 - Magus
Díky vsem za radu wraiths diky urcite mas pravdu jenom nezverejno at kazdou blbost=) Vite sem kluk 12 ti letej a jak rika Felouen 15k hodin...tomu fakt nedam ale obcas se na to mrknu...Vojto určitê bych byl moc rad kdybys mi a tim pomonl...Diku
Autorská citace #28
23.9.2009 19:00 - Magus
A bude to tim ze sem to vypravel a taky když Sima neco nechapal se zeptal a tak no...
Autorská citace #29
23.9.2009 21:40 - Merlin
já bych taky chtěl zase říkat jako omluvu, že je mi dvanáct...sakraaa...už to nejde :)))
Autorská citace #30
23.9.2009 21:44 - Sethi
Dvanáct? Co bys z toho měl? Vždyť bys ani nemohl... Jestli bys vůbec chtěl...
Autorská citace #31
23.9.2009 23:18 - Merlin
hmm...patnáct by mě omluvilo?
Autorská citace #32
23.9.2009 23:30 - sirien
Merlin: Z gramatiky a stylistiky ani omylem. Z blbejch sexistickejch vtipů (jako třeba rozvíjení myšlenky jak to má s erotogeníma zónama někdo, kdo má očividnou ušní úchylku) ano
Autorská citace #33
24.9.2009 02:08 - Radan
Ahoj Magusi, ahoj ostatní
I když jsou reakce těch okolo tebe negativní, nemusíš s tím nutně seknout. Je ti dvanáct a třeba mě v tvém věku ani nenapadlo nějaké povídky psát. To je pochvala na úvod ;-).

Nicméně, ani já nejsem z tohoto textu nejrozumější :-). Proto si říkám, jestli bys neměl na to psaní jít trochu jinak. Tak nějak zvolnit. Zdá se, jako bys chtěl všechno a chtěl to hned teď. Dost možná by ti prospělo, kdybys psal i něco jiného, než jen věci, co si vymyslíš sám. Protože na těch jiných věcech by ses mohl naučit psát pořádně.

Sám asi víš, že to není nejslavnější, ale určitě by se nad tebou neměla lámat hůl. Potíž je v tom, že když něco píšeš, měl by ses držet určitých, řekněme, zaběhlých postupů, možná bych mohl říct, toho co se učí ve škole. Teď se tě nechci dotknout, ale nedostatky máš asi ve všem, vím, že jsem se od tebe snažil číst i nějaký jiný text a viděl jsem i některé tvé diskuzní příspěvky. Určitě má cenu, abys psal dál, ale nemá cenu psát dál, když nemáš základy.

Prostě si myslím, že bys měl dostat do krve ty zaběhlé postupy, o kterých jsem psal. Vem si třeba, když píšeš dopis z letního tábora domů rodičům.

Úvod: Ahoj mami a tati (nad královstvím se stahují mračna)
Obligátní část: Jak se máte, já se mám dobře (hrdina vstupuje na scénu a je představen divákovi)
Děj: Dělal jsem to a to a to (hrdina zápasí s drakem, zachrání poklad a odnese princeznu)
Konec: Moc se na vás těším (hrdina se usadí, osvojí si prasečí farmu a žije šťastně až do smti)

Neříkám, že každá povídka má vypadat takle, jenom ti ilustruji, že i tak běžná věc, jako je dopis, má hlavu a patu, je psán tak, aby se mu rozumělo...a tak dále. Ty tyhle věci ZATÍM neovládáš. Bez toho nemá smysl tvořit, dopadně to, jak to dopadá a ostatní ti budou sypat popel na hlavu. A právem.

Takže, než se pustíš do pokračování, než budeš vymýšlet další příběhy, nauč se je psát:

Nejjednodužší by asi bylo, kdybys přišel za svojí učitelkou češtiny a požádal ji, aby ti pomohla. Jeslti jsi za třídního vyvrhela, snaž se, ať to nevypadá, že si děláš legraci. Řekni jí, že se snažíš psát fantasy povídky a že skupina výrostků na internetu tě hodnotí zřídkakdy kladně. Že to zřídkakdy je nikdy je detail a na těch mi nebazírujeme ;-). Možná bys jí mohl i něco ukázat. A pak jí popros, jestli by ti nějak nepomohla, učitelé na tohle znají určitě spoustu skvělých triků. A pak jí za to přines třeba kytku :-).

Daly by se zkusit i další věci, každá z nich nějak okleštěná oproti tomu, co děláš nyní (tady chybí přímá řeč, tady potřeba vymýšlet vlastní zápletku...):

Pravděpodobně jsi asi v šesté třídě nebo tak nějak. Nevím, co se tam tak učí, ale pamatuji, že existuje něco jako úvaha. Možná by sis mohl sám nějakou napsat. Vymysli si nějaké, třeba aktuální společenské téma, o kterém víš alespoň tolik, abys mohl posoudit pro a proti a tvé myšlenky vnes do textu. Ale ne tak, jak tě napadají. Tak, aby to co chceš říct, pochopil i tvůj mladší brácha.
Polož si třeba otázku, proč nebrat drogy. Je důležité, aby to tvůj bratr pochopil. Napiš, co to jsou drogy. Napiš mu pro a proti. Rozepiš to. Napiš k tomu tvůj vlastní názor. Napiš mu tam, jak se k tomu staví společnost. Nech ho to přečíst. Zeptej se ho, jestli ví, co si mu tím chtěl říct. A ať ti to vyloží. Třeba zjistíš, že to pochopil úplně jinak, než jsi to myslel. Je čas to napsat znovu. Nebo aspoň upravit.
Stejně jako dopis, i tohle musí splňovat požadavky na srozumitelnost, logickou uspořádanost...a tak dále. Když budeš psát, jaká jsou negativa braní drog a najednou tě napadne další pozitivum, ne že to napíšeš rovnou mezi ta negativa. Hezky si to poznamenej na papír a později se k tomu vrať (a napiš to do textu na dobré místo). Jsi kluk, nesnaž se myslet na víc věcí najednou :-). Nepřeskakuj z jednoho myšlenkového okruhu na jiný. Bude z toho změť a nic nebude dávat smysl :-). Nebudu se o tom rozepisovat, co je a není vhodné dělat, na to přijdeš sám. Pak poučíš ty mě, protože já o tom vím houby :-).

Další možností je „myšlenkový experiment“. Řekni si, co by se stalo, kdyby...třeba kdyby Sauron získal prsten. Nebo Voldemort zabil Harryho Pottera, jeslti je ti to bližší. Nebo prostě alternuj jakýkoliv příběh tak, aby jeho konec byl jiný. A následně napiš, co by se tak asi dělo. Ne jako povídku. Žádný hlavní hrdina. Prostě piš, co si myslíš, že by se pak dělo.
Příklad:
Myslím, že až by Sauron získal prsten, bez problémů by zničil města lidí.
Lidé by se snažily někde ukrýt, nejspíš u elfů, chtěli by si tam postavit pevnosti.
To by elfové nejspíš nechtěli dovolit...

Je to velmi zjednodušené, můžeš se rozepisovat, ale jen jako..hmm..pozorovatel..kronikář, co píše zprávu o tom, co se stane :-). Může se ti to zdát jako hloupost k ničemu, ale zrovna u tebe myslím, že by to smysl mělo.

Ještě mě napadla možnost, že bys mohl psát povídky, které ti někdo zadá. Piš normální povídku, ale na námět, který máš od někoho jiného. Představ si mě, jak za tebou přijdu a chci, abys mi napsal povdíku na můj nápad (to je takový klišé, který sem ti těď vymyslel :-)):

Máš rodinu. Táta, máma, dcera, syn.
Dcera je starši a moc hodná. Rodiče se jí víc věnují a bratr si vyžaduje pozornost, má problémy ve škole.
Jednoho dne dceru unesou.
Syn deklaruje, že ji zachrání.
Navíc se k němu připojuje Mladý detektiv.
Pracují společně, ale postup dál je hlavně díky Mladému detektivovi. Syn spíš vyšetřování ztěžuje.
Skrz indicie se Mladý detektiv dostává hloubš do případu. (Indicie nechám na tobě, vyšetřování taky)
Přepadnou ho dva lidé a vyhrožují mu, ať od toho dá ruce pryč.
Vyjde najevo, že ti dva lidé byli syn a dcera. Dceru natolik trápilo, že zastiňuje svého bratra, až inscenovala svůj únos, aby mohla z bratra udělat hrdinu.
Mladý detektiv přemluví děti, aby se přiznaly rodičům, ty tak učiní.
Rodiče si uvědomí svoji chybu a začnou dělit lásku rovným dílem mezi potomky (+ samozřejmě svatba dcera a Mladý detektiv-to ber jako vtip).

To je tvoje zadání, podle tédle kostry, co jsem ti dal, napiš povídku, musí to tam všechno být.
Ty uvedeš ty postavy a všechno do pohybu, napíšeš, jak se to vlastně stalo. Ty jim vdechneš život. Ty je zahraješ. Ty vymyslíš detaily. Ale podle mě. Můžeš se odpoutat od vymýšlení děje. A musíš se přizpůsobit tomu, co se po tobě žádá, jinak zapoměň na honorář ;-).

A ke gramatice...co by dělaly korektorky, kdybychom byli všichni dobrý češtin. Jasně, s tou negramotností to nesmíš přehánět. Já třeba teďka píšu na open officech a nemám tu žádnou formu opravování (nevím, jak se to zapíná), ostatní mi určitě najdou spoustu chyb, (jo, ale některý nasekal ten program, svévolně přepisuje mnou napsaný slova (nevím, jak se to vypíná)) ale snažím se je alespoň částečně opravovat. Na druhou stranu, tvoje špatné užívání (spíš neužívání) především čárek, značně deformuje a šifruje obsah. Uvědom si, že na psaní máš dost času, proto se nad tím raději třikrát zamysli. Pak napiš. To samé platí o tvých příspěvcích zde na fóru.

Teď už pouze zbývá upozornit (úplně nakonec), že na tohle nejsem žádný odborník, jenom jsem se nad tvým problémem zamyslel a následně napsal možná řešení. Určitě nějsou jediná a dost možná najdeš spoustu lepších. Určitě by stálo za to, kdybys navštívil kabinet slečny učitelky češtinářky (takle nepiš :-)).

Věřím, že to zvládneš, zápal máš, tak teď tpělivost a pokoru a určitě to půjde.

(Mimochodem, kámo, v půl šesté vstávám, tak alespoň zajdi za tou učitelkou :-))

A ještě, pokud přistoupíš na to, že bys měl psát cvičné texty..nepiš je moc dlouhé....aby tě to neotrávilo ;-).

Asi jsem ještě něco zapomněl, ale musím jít spát..

Jo..zkontrolovat to :-).

Ještě EDIT: doufám, že to dává smysl..já chci postel..
Autorská citace #34
24.9.2009 08:10 - Magus
Radan fakt díky ze ses s mojim problemem tak zamyslel , moc si toho vazim a tu povidku napisu co nejdriv.Ale pisu na hlavnê s iphonu takze na tu tvoji povidku si udelam cas na pocitaci.A ješte jednou díky:)
Autorská citace #35
24.9.2009 10:28 - Felouen
(Tak tomu se tedy říká pořádná wall-of-text a ještě navíc ve dvě ráno. Wow.(:)
Autorská citace #36
24.9.2009 13:45 - sirien
WoT se nejlíp píšou ve dvě ráno, věř mi. Tuhle někdo začal psát tak v jedenáct :D
Autorská citace #37
24.9.2009 14:38 - Beltar
Magusi:
Moje rada sice není příliš originální, ale já říkám: "Pokud chceš psát, tak čti. Čti hodně, čti moc, čti všechno."
Nejen, že si tím hodně zlepšíš pravopis, protože pak napíšeš slovo špatně a trkne, tě že bude vypadat divně, ale navíc ti do krve přejde "styl". Začneš správně používat přídavná jména, operovat s dílkou vět v závislosti na rychlosti děje apod.

Felouen:
Potom, co jsem četl ta novější Edingsova díla, tak si říkám, že toho napsal už moc a měl by přestat. Po skvělém Belgariadu, Maloreonu a Eleniu, přišel ještě slušnej Tamuli. Ale Althalus a ta sága o těch 4 bozích na tom malém ostrově, už ani nevím jak jmenuje, byli opravdu hrozné. Klaďasové mají v ruce všechny trumfy a odstřelují záporáky, kteří nemají, ani tu nejmenší šanci na vítězství.
Autorská citace #38
24.9.2009 15:15 - Felouen
Sirien: Jo, to jo. :D

Beltar: Já jsem od něj četla jen pár dílů, takže to nemůžu až tak posoudit, ale to se stává, když někdo napíše hodně ság, kde každá má více než čtyři díla. :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12292408943176 secREMOTE_IP: 18.227.114.125