Sdílený zdroj historických informací

Už nějaký čas si pohrávám s myšlenkou, že bych své zdroje o historii reálného světa nahrál do složek na netu a zpřístupnil je veřejnosti, aby (zejména, ale nikoliv výhradně) hráči a hlavně Vypravěči RPG měli v případě potřeby po ruce zdroj srozumitelných a "předžvýkaných" historických informací, které můžou použít pro své herní světy. Jasně, je tu wikipedie a potažmo plný internet, ale to vyžaduje hledání, a hlavně také vědět, co mám vlastně hledat - což není úplně samozřejmá vědomost. Navíc si myslím, že mít na jednom místě stručné přehledy, obrázky, mapy, plány a články rozdělené podle historických období a dalších kategorií je lepší i jako odrazový můstek pro vlastní hledání.

S tím se pojí tři otázky:

1) Neexistuje už něco takového? Primárně v češtině, protože angličtina stále není tak dobře přístupná. A pokud ne, jaká by byla nejlepší forma, aby byla snadno přístupná všemi zájemci, dost velká a snadno udržovatelná?
2) Měli byste zájem takové zdroje využívat? A pokud ano, jaké období, případně jaký typ informací?
3) (Nejdůležitější) Přispívali byste do takové databáze také?

Můj zájem totiž pokrývá poměrně malou část historie, konkrétně od roku cca 1920 do 1945, tedy pro RPG využitelné hlavně v Call od Cthulhu.
Za ty roky jsem nasbíral i podklady z mnohem větší části historie, od starověku po 80. léta, a nemám problém zveřejnit všechno, nicméně jak v jiných obdobích nehraju, tak nemám potřebu a hlavně ani čas se o tyto části složek starat.
V principu by dávalo smysl mít na jednom místě třeba i zdroje laděné do fantasy, nicméně to už je zcela mimo můj záběr.

Napište svůj názor, a zejména o to, zda má takový projekt pro vás smysl, a pokud ano, které období by vás zajímalo.
Napsal: Jerson
Autorská citace #1
3.2.2022 00:35 - York
Asi tak miliónkrát ano, zvlášť pokud se to bude týkat starověku.

S příspíváním to bude horší, na to nemám znalosti. O to víc mě to ale bude zajímat jako uživatele a rád přispěju odkazama k prostudování a zapracování, na který porůznu narážím.

edit: Smysl to rozhodně má. Pro hraní RPGček a tvorbu světů je potřeba spousta informací, který běžně v knihách o historii nejsou a strašně špatně se hledaj. Teprve nedávno jsem třeba zjistil něco o tom, jak fungovalo ve starověkym Římě bankovnictví. Před časem jsem se snažil dát dohromady přehled titulatury ve starověku, tj. jak se v různých kulturách říkalo urozeným, vladařům, správcům, úředníkům a podobně, jaký byly vojenský hodnosti, kněžský tituly atd. Bohužel jsem pak na dlouho odpadl, takže jsem s tím moc nepohnul. Další zajímavá otázka třeba je, jak fungovaly ve starověku hostince (teda jejich ekvivalent) a obecně možnost ubytování, kde se daly ustájit koně, kde se dalo najíst atd. Taky jak se vlastně ve městech bydlelo. Hodně zajímavý je právo - co se může postavám stát, když budou loupit a vraždit? Nebo když naštvou někoho bohatýho a vlivnýho?
Autorská citace #2
3.2.2022 00:56 - LokiB
York: no, starověk ... dneska to tak mladým přijde, ale "můj zájem totiž pokrývá poměrně malou část historie, konkrétně od roku cca 1920 do 1945" není úplně starověk ;)
Autorská citace #3
3.2.2022 08:58 - Count
Každý bych chtěl podobný zdroj informací, ale než sběr samotný, bude mnohem složitější vymyslet, jak ty informace třídit a organizovat, aby každý dokázal vyhledat to, co ho zajímá. A zajistit, aby se vkladatelé drželi jasných pravidel. Pro Yorkovy otázky ohledně bydlení ve městech a práva vím, kam bych sáhnul do své knihovny, ale přetavit informace z knížek Dějiny Hmotné Kultury I (2. díl) a České právo v minulosti (Karel Malý) by byla výzva. Nebyl by potom lepší formát Q&A, než mraky informací, ve kterých musíš hledat stejně jako na internetu, nebo v knihách?

Známý kdysi provozoval internetový "časopis" http://www.feudum.eu/index.php?akce=temata. Pořád ještě existuje, i když na něj už 20 let nikdo nesáhnul. Tam je taky mnoho zajímavých informací, ovšem jako jinde, je musíš hledat. Výhodou je snad jen to, že jsou z určitého období.
Autorská citace #4
3.2.2022 10:36 - Lethrendis
Jersone, literatury a zdrojů, českých i zahraničních, z tak mnoha časových i geografických oblastí je tolik, že jen vytřídit je je práce na několik životů. Takže lze jen doporučit vysokoškolská studia historie.

Smysluplnější než vytvářet nějakou nutně naprosto neúplnou vše-encyklopedii se mi jeví vytvořit prostor, kde se může tazatel zeptat a kdo ví, tak odpoví nebo poskytne odkaz na zdroj. Jak psal Count. Jenže to už existuje - třeba Kostka, že.
Autorská citace #5
3.2.2022 10:56 - York
Count píše:
bude mnohem složitější vymyslet, jak ty informace třídit a organizovat, aby každý dokázal vyhledat to, co ho zajímá


Učitě, bez toho to bude mít podstatně menší přínos.

Struktura se ale celkem nabízí - jsou určitý témata, který tě pro RPG účely můžou zajímat, viz třeba ty moje otázky. Titulatura vladařská/úřednická/vojenská/kněžská, ubytování/stravování/pohostinství, druhy lodí atd. A ty se nějak měněj v čase.

Interně by to viděl jako soubor monotématickejch článků na wiki, třeba "Pohostinství ve starověkém Římě", nad kterejma pak postavíš strukturu rozcestníků - třeba "Články o starověkém Římě", "Články o starověku", "Články o pohostinství" atd.


edit: Určitě bych u všech článků vyžadoval seznam zdrojů.
Autorská citace #6
3.2.2022 13:44 - Jerson
Lethrendisi, můžu se tu ptát na detaily života v roce 1939 do aleluja, ale na řadu věcí mi nikdo neodpoví. Když budu chtít znát dobový plán policejní stanice, nejlépe v Bostonu, budu si ho muset najít sám. Apri studiu historie na vejšce se to stejně nedozvím, podobně jako to jak vypadá vnitřek vzducholodi Graf Zeppelin.

Kdybych nestrávil posledních 15 let sháněním informací, tak bych tvému nápadu možná věřil. Ale když přijdu do skupiny zabývající se historií palných zbraní a zeptám se na pět nejčastějších osobních zbraní v hlavních evropských státech, nebo na zákony ohledně nošení zbraní v USA, a odpovědí je jen ticho, tak mi tvoje rada přijde naprosto k ničemu.
Autorská citace #7
3.2.2022 14:41 - Count
V profesním životě jsem řešil tvorbu a implementaci několika znalostních bází, CRM a podobných systémů a trošku o tom vím. Jakmile systém expanduje za kritickou hranici a začne ho používat víc lidí z více oddělení/oborů/oblastí, pak nastává velký problém s organizací dat a jejich udržením v konzistentní formě. Proto mají třeba velké firmy lidi kteří se starají jen o "master data". Když bychom chtěli vytvořit takovou informační banku, třídění a správa dat je nejdůležitější, protože o osobní zbraně v evropských státech mohou mít zájem hráči různých her, přicházející z různých směrů a s různými dotazy.

Ten nápad nechci bourat. Úplně cítím přetlak informací, které člověk pracně shromáždil a chce se s nimi podělit. Mám to stejně. Ale víc než "co" sdílet, je důležité promyslet "jak" to sdílet. Teď když vím o projektu Omega, kdybych měl někdy potřebu hledat informace pro RPG kolem roků 1920 až 1945, jdu právě tam. Na specializovaný web. A kdybych hledal informace o záchodech v době středověku, sáhnu po specializované knize "Kam i císař pán chodil pěšky", protože hledat to po internetu bude práce na 15 let.
Autorská citace #8
3.2.2022 16:56 - Jerson
Ten problém znám taky, jen mi přijde zbytečné ho řešit teď, když mám dojem, že to nikdo jiný nebude rozvíjet, a sám nemám kapacity na to, abych ho vytvářel dostatečně robustně pro všechna historická období.

A primárně se o ty věci nechci dělit, spíše mi leží na disku a přitom vím, že se na různé věci lidé ptají na RPG portálech, a některé informace vůbec nemají, takže ani neví, na co by se měli ptát.

Takže to udělám opačně - vytvořím veřejnou složku pro "Svět Omegy" (tedy svět 20. až 40. let), zveřejním ji, a když ji začne používat víc lidí, začnu řešit, jak organizovat data. Tedy abych byl přesný - představu mám, jen ji neumím implementovat.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082437038421631 secREMOTE_IP: 3.93.59.171