Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
14.2.2020 16:35 - Chyba
MarkyParky píše:
Kdo by se vylamoval s dveřma, když to může vzít o půl metru vedle sádrokartonem nebo OSB deskou :)

běžné vnitřní dveře (ty co dělí místnosti) jsou v podstatě z papundeklu a průměrný opilec je dokáže prorazit pěstí a vyváznout jen se škrábnutím. :(
Byli to skvělé dveře.
14.2.2020 16:47 - Corny
Sirien: Mě jde v podstatě o to, že kdyby ty dveře v druhé části byly trochu pořádnější, tak si v nich v třeba neudělá díru, kterou docela v klidu proleze, a bude se ještě muset minimálně protunelovat přes zbytek nábytku. Taky by je tak nerozbil, což podle mě uvolnilo ty dveře ze zámku (ten rám podle mě neporušil, alespoň to tak nevypadá).
14.2.2020 17:09 - LokiB
sirien píše:
V tm druhym pokusu kdy to naskládali ode dveří ke zdi jako plnou blokádu ty dveře zařvou v horní části, ve který žádnou oporu nemaj, protože nábytek přímo za nima neni dost vysokej.


ale taky je třeba započítat, že maník narážel ramenem do horní části, proto dostala větší sodu než dolní část, na ktrou neútočil

Neviděl jsi dnešní standard bezpečnostních venkovních dveří? To má dneska v podstatě každej nově stavěnej dům a i třeba můj byt má přesně takové ... bere se to v podstatě jako standard. něco to stojí.
Ale zas bez toho tě třeba pojišťovna nebude chtít pojistit, resp. plnit pojištění v případě vykradení.
Log 1=0 píše:
Je to sice OT, ale proč mají tví sousedé, příp. ty sám toto zabezpečení? Já sám jsem v životě neviděl víc, než ten plát a druhý, pevnější a sofistikovanější, zámek.
14.2.2020 17:10 - LokiB
Corny píše:
Mě jde v podstatě o to, že kdyby ty dveře v druhé části byly trochu pořádnější, tak si v nich v třeba neudělá díru,


Interiérové dveře pořádnější si lidi dávaj tak jako k panicroomu :) Do koupelny ani ložnice typicky ne.
14.2.2020 18:10 - Log 1=0
sirien píše:
prozačátek ten plát je bez toho zavírání do zdi nanic

Tak jsem trochu mystifikoval, dvoukřídlé dveře s plátem (obě křídla), každé křídlo má svou tyč ke stropu a podlaze, spojeno zámkem.
12.10.2020 12:42 - sirien
odtud
Jerson píše:
Cvičná otázka - jak zabezpečíte svůj dům (v současné realitě), když budete vědět, že se jedna osobě může jednou teleportovat dovnitř a jednou ven s předmětem, který unese v rukou? Pokud si pořídíte trezor, co všechno do něj budete dávat při odchodu z domu?

nezmění se vůbec nic. Lidé při svém zabezpečení nezohledňují sofistikované vektory útoku - drtivá většina zabezpečení je určena k odražení netrénované osoby (typicky prakticky všechny zámky na dveřích - valnou většinu lze extrémně snadno lock-picknout), popř. k vytvoření efektu "komplikace navíc, je snazší jít jinam" (typicky třeba zamykací páky na volant nebo zámky řadící páky).

Vyšší úrovně zabezpečení se zpravidla váží k nějaké osobní potřebě nebo k obecné atmosféře okolí - a opět se zaměřují na nesofistikované vektory útoku. Např. problémy s ex- nebo s přítomností gangů mohou vést k zesíleným dveřím s petlicí a řetízkem popř. přítomnost vandráků, narkmanů a low-life zlodějů může vést k pořízení mříží na okna v přízemí a prvním patře. Nicméně i lidé, co si pořídí natvrdo pancéřové dveře s vícebodovým ukotvením petlic ve zdech (tj. dveře odolné i vůči útoku beranidlem) se zpravidla nenamáhají nijak zabezpečit např. balkon proti přelezení z okna schodiště nebo proti slanění ze střechy - zabezpečení funguje proti náhodnému zloději nebo agresivnímu útočníkovi ve vypjatém momentě, ne proti cílené a promyšlené snaze o průnik.

Když skočíš o další úroveň vejš do krajů horní smetánky, tak se charakter zabezpečení změní a rozejde se do dvou větví. První jsou kamery a záznamy, které slouží až následně pro policii a pro účely pojištění. Druhé jsou kamery a detektory, které slouží k rychlému přivolání ostrahy či policie (tj. aktivní ochrany).

Ani lidé s vyšší úrovní zabezpečení se nenamáhají chránit věci denní potřeby (peněženku, klíče, mobil...) Pokud něco z toho vyžaduje zabezpečení, tak toto je zpravidla řešeno druhotně (mobil je zaheslovaný, zámek vyžaduje kromě klíče i PIN...) Skutečně hodnotné věci jsou zpravidla nechávány v bankách nebo speciálních úložnách.

To, co Tě zajímá - tj. intenzivní PASIVNÍ protiopatření, je záležitost naprosté hrstky lidí, kteří to mají jako koníčka nebo jsou pošahaně paranoidní popř. (nejmenší menšina) ti kteří mají legitimní obavu o svůj život. Zejména ti poslední věc neřeší sami, ale nechávají si dodat řešení od expertů (ať už dodaných institučně nebo najatých komerčně).
12.10.2020 12:51 - Jerson
Siriene, tohle všechno vím. Ptám se lidí, kteří říkají, že teleport není problém, že to řeší hlídači se psy (nebo se psi) a zákony a takové ty věci.
Každý si dovede představit, že proti zlodějům si může namontovat pancéřové dveře s několika zámky, heslem a čtečkou otisků prstů. Co udělá proti teleportaci?

Protože právě tak bude uvažovat PJ, když bude improvizovaně nebo s přípravou tu ochranu vytvářet. A nechci nabízet možnosti, protože mě zajímá, s čím kdo přijde.
12.10.2020 12:55 - Log 1=0
Jerson píše:
A nechci nabízet možnosti, protože mě zajímá, s čím kdo přijde.

Na to už je pozdě, jako první mě napadlo: Dám si za dveře lávové jezírko.
12.10.2020 12:59 - Gediman
Píše:
Co udělá proti teleportaci?


Tohle jsem řešil ve Voidu. Řešením jsou třeba ochranné runy vytesané do zdí (v případě nadpřirozena) nebo nějaké rušičky (v případě technologie).
12.10.2020 13:03 - Aegnor
sirien píše:
(typicky prakticky všechny zámky na dveřích - valnou většinu lze extrémně snadno lock-picknout)

Kdyby jenom zámky na dveřích ... i mean, oni se snad ani nesnaží.

EDIT: Sakra, to druhý video mělo být tohle.
12.10.2020 13:11 - sirien
lávový jezírka, ochranný runy, rušičky... vždycky se najde nějakej fancy frajer s příliš velkym rozpočtem (co se pak hrozně diví).

Takhle třeba spustit ze stropu síť obyčejnejch řetízků vás nenapadlo, co?
12.10.2020 13:13 - Jerson
No, proto jsem taky psal "Svůj reálný byt" - protože tam je ta absurdita lávového jezírka vidět :-)
Naopak řetízky se mi líbí hodně.
12.10.2020 13:20 - Gediman
Ochranné runy a rušičky můžeš mít aktivní pořád, i když jsi doma. Řetízky by překážely :)

Navíc taky záleží na tom, na jakém principu ta teleportace funguje. Pokud je to alá Star Trek, tak tam by se zhmotnění do pevného předmětu řešilo; pokud je to na principu nějaké deformace časoprostoru, tak tam by řetízky nepomohly - by je to prostě "odfouklo" stranou nebo rovnou vymazalo.
12.10.2020 13:39 - sirien
Gediman: tak diskuse původně navazovala na DrD/DH. Samozřejmě, že povaha té teleportace pak určí i možnosti protiopatření. Pokud povaha teleportace umožňuje kompenzaci při zhmotnění, tak to možná protiopatření dost zkomplikuje.

Obecně ale platí, že opatření je tím solidnější, čím je primitivnější. Magické runy a high-tech rušičky přímo žadoněj o exploit.

Samozřejmě, navazující otázka je, jaká omezení má samotné protiopatření. Takovej pitbul nemusí bejt vůbec špatná alternativa. Nebo prostě autonomní zbraně.
12.10.2020 13:55 - LokiB
sirien píše:
Magické runy a high-tech rušičky přímo žadoněj o exploit.


Tak v Shadowrunu to takhle nějak fungovalo. Možnosti, ochrany proti nim a speciality na potření těch ochran :)

Většina dobrodružných knih či filmů je založena na premise, že i když si někdo s vysokým rozpočtem myslí, že má něco zabezpečeno dokonale, ve skutečnosti nic takového jako dokonalé zabezpečení neexistuje ... a o tom pak to dobrodružství je.
12.10.2020 14:16 - Jerson
Gediman píše:
Ochranné runy a rušičky můžeš mít aktivní pořád, i když jsi doma. Řetízky by překážely :)

A ty teď v realitě víš, jak napsat runy, nebo máš rušičku? Protože to je ta otázka. Tedy dokážeš si poradit nějak normálně, nebo si musíš do pravidel vymyslet nové věci, které v nich nebyly, ale měly by tam být?
12.10.2020 14:19 - malkav
Log 1=0: :D

LokiB: Jo máš samozřejmě pravdu, že by se mi nelíbilo suché oznámení: "Jsi mrtvý." Je pravda, že jsme se se sniperem nikdy nesetkali bez kontextu a mohli jsme ho tedy očekávat a pokusit se mu situaci ztížit a minimalizovat riziko nečekaného a dlouho mířeného výstřelu. Možná/nejspíš GM mhouřil obě oči a stranil nám v zájmu příběhu, ale vesměs se nám to dařilo.

Jerson: Trezor na cennosti a hotovost. Na větší hodnotné věci se nabízí technologie microdot a taky kamerový systém reagující na pohyb s přenosem do cloudu. Ale kvůli jedné osobě v celé populaci bych to asi neřešil. Kdyby to uměl každý desátí v populaci, určitě na to budou nastaveny i nějaké zákony a celospolečenská kontrola.
12.10.2020 14:24 - Gediman
Jerson: V realitě to vědět nemusím, protože nic jako teleportace, fungující runy ani rušičky teleportace neexistují.

Ve fikční realitě toho daného světa - takže ti jde o nějaké ad hoc řešení, které postava musí zrealizovat třeba za pár hodin, jen s tím co má po ruce? Nebo na to má prostředky a čas? Pokud v tom světě existuje taková teleportace, pak existuje určitě někdo, kdo se zabýval obranou před ní. Čím běžnější ta teleportace je (kouzelníci ji zvládají už na první úrovni), tím rozšířenější a levnější bude protiopatření, protože prostě bude velmi potřebné pro mnoho lidí.
12.10.2020 14:27 - LokiB
Gediman píše:
Čím běžnější ta teleportace je (kouzelníci ji zvládají už na první úrovni), tím rozšířenější a levnější bude protiopatření, protože prostě bude velmi potřebné pro mnoho lidí.


to přesně Jerson většinou píše ... ale pravidla málokdy takové prostředky nabízejí.
12.10.2020 14:31 - Jerson
Malkave, co počítač? Co televize? Nemáš, nebo ti může být ukradená? A představ si, že o četnosti výskytu nic nevíš, jen ti ve zprávách předvedou jednoznačný důkaz, že je něco takového možné.

Gedimane, je to tak těžké pochopit? Prostě PJ vytvoří dungeon, dá tam různé dveře a pasti, a hráč kouzelníka řekne "teleportuju se sem". Ať mu to PJ v té chvíli povolí nebo zakáže, určitě si pomyslí "vždyť v tom světě lidé žijí dlouho a znají možnosti kouzelníků, určitě s tím počítají a musí existovat nějaká obrana, jak jim zabránit v tak jednoduchém a automatickém průniku." Podívá se do pravidel, a žádnou obranu nenajde, tak si ji musí vymyslet.

A mě zajímá, co vymyslí - jestli začne za náhodné dveře strkat lávová jezírka a vymýšlet nějakou rozšířenou antimagii, protože i starosta se musí bránit proti mágovi ze své vesnice, nebo něco jiného.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099748849868774 secREMOTE_IP: 34.204.177.148