Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
2.3.2019 22:08 - krytah
Log 1=0: Nebo to prostě drží pohromadě nějaká tajemná magická síla. ;)
2.3.2019 22:17 - Maelik
Log 1=0 píše:
Z adamantia, předpokládám.

Jerson píše:
Na druhou stranu je to magicky vytvořené, takže čert ví, z jakého je to materiálu.

krytah píše:
Nebo to prostě drží pohromadě nějaká tajemná magická síla. ;)



Dle popisu kouzlo pouze vytáhne kámen, který je na daném místě, ze země. Takže se dá předpokládat, že tam, kde je pískovcové podloží ty stěny budou z pískovce, tam kde je podloží žulové jsou stěny z žuly. Mystické síly jsou zodpovědné za vytvoření struktury, ale zdi jsou obyčejný nemagický kámen.
2.3.2019 22:30 - Log 1=0
Maelik píše:

Myslím, že to je v tom kouzlu popsáno hezky. My jenom ryjeme do toho, že 30 cm je na hradební zeď strašně málo.
2.3.2019 22:38 - Maelik
Ono by mi ani nevadilo že ta zeď je jen kamenná zídka, jako to, že to prezentují s obrázkem evokujícím obří, majestátní hrad. Z názvu a z toho že je to kouzlo 9. úrovně by jeden čekal, že když ne hrad, tak to bude alspoň nějaká bránitelná pevnost..no a ona je to kamená chajda s plůtkem kolem. Klamavá reklama se tomu myslím říká..
2.3.2019 22:41 - sirien
Maelik píše:
Klamavá reklama se tomu myslím říká

jakože to má být kouzlo 7. úrovně ale jeho tvůrce byl neschopnej a tak to musel naroubovat na 9. úroveň a aby se mu ostatní nesmáli, tak tomu dal aspoň pořádný PR? :D
2.3.2019 22:50 - Maelik
sirien píše:
jakože to má být kouzlo 7. úrovně ale jeho tvůrce byl neschopnej a tak to musel naroubovat na 9. úroveň a aby se mu ostatní nesmáli, tak tomu dal aspoň pořádný PR?


Vzhledem k tomu, že obdobné kouzlo mají druidi na 6. úrovni (vyvolají si kus lesa) a klerici na 7. (vyvolají si chrám) ... viděl bych to jako pravděpodobnou teorii.
2.3.2019 23:23 - LokiB
sirien: ale ono je to na 8. úrovni ...

Log: jestli myslíš, že 30 cm kamene projdeš jen tak, tak nejsi ve správném vláknu ;)
2.3.2019 23:39 - Log 1=0
LokiB píše:
Log: jestli myslíš, že 30 cm kamene projdeš jen tak, tak nejsi ve správném vláknu ;)

Myslím, že hradní zdi o tloušťce několika metrů se nestavěly, protože naše předky bavilo tahat těžké šutráky.
2.3.2019 23:53 - LokiB
Log: asi bude dost záležet na tom, jaký je účel (a nemluvme furt o hradech, tohle nemá být hrad, ale pevnost).
Pakliže potřebuješ hradby, které vydrží kanonádu a dobývání těžkými dobývacími kusy, tak ti pochopitelně 30 cm nestačí a budeš chtít třeba 6 metrů tlustý zdi.

když budeš chtít pevnost, která tě ochrání před útokem mongolských nájezdníků nebo indiánů z kmene Apačů, tak ti 30 cm zeď poslouží dost dobře.
Stejně jako sloužily třeba americké armádě pevnůstky, které byly jen ze dřevěných klád. Palisáda, věže a sruby. A indiáni nebyly vybaveni hůř než mongolové.

Takže jestli to kouzlo chápeš hlavně v jeho trvalé podobě, která je dost náročná a drahá, tak jistě. Ale to podle mě není hlavní účel toho kouzla. Na to, k čemu ho bude používat družina na cestách, to celkem dostačuje. Ano, 8. úroveň není málo.

Sekce 3x3 metry má AC 15 a asi 300 životů. Je to málo? nevím, já jsem v 5E dobývání pevností nehrál, tak nemám zkušenost. Kolik by měla taková zeď mít, aby ti to dostačovalo?
3.3.2019 00:11 - Log 1=0
Tak třicet centimetrů tlustá zeď je opravdu lepší než žádná, to souhlasím.
A možná tomu pomůže, že jsou z jednoho kusu (spoje jsou slabé místo).
300 životů je mega super, to ustojí 6 ran z děla. Což je ale solidní blbost, pokud to nemá být magicky vytuněné.
A hlavně mě štve, že na tak tenlé zdi nemůžu mít hlídky, protože to je širší kladina. Ty zdi chrání útočníky stejně dobře jako obránce. Na náhodný kus terénu dobré ale v pevnosti?
3.3.2019 09:42 - LokiB
Asi, Logu, záleží na tom, co od toho kouzla čekáš. Jestli to, že ti dodá nedobytnou pevnost, tak pak chápu, že budeš zklamán. Jestli ale čekáš provizorní pevnůstku, kterou můžeš v případě naléhavé potřeby postavit a nějakou dobu bránit, nebo v ní schovat lidi před nájezdem ... pak myslím, že dodává přesně to.

Hlídky? Ty jsou přece v těch věžích, ve všech rozích ... takže hlídkovat můžeš dobře. Ano, nemůžeš z nich házet snadno přímo kameny na hlavu těm uprostřed, nebo je snadno schazovat dolů ... ale zase takových hradeb, kde nebyly z kamene udělané "cesty pro hlídky" bylo mraky.
Jak píše wiki k tématu Hradby:
Píše:
Hradba je zpravidla opatřena ochozem, který umožňuje aktivní obranu ostřelováním předpolí. Existují ovšem i případy hradeb bez ochozu, kde váha aktivní obrany spočívala pouze na hustě umístěných hradebních věžích.


Takže nic zvláštního.

Jestli máš pocit, že zdi chrání stejně dobře útočníky, jako obránce, tak já si beru roli obránce, ty jsi útočník. Myslím, že mi nahoře ve věži bude líp než tobě dole cestou ke zdi :)
3.3.2019 11:00 - Jerson
To kouzlo vytváří i dveře, okna, vnitřní schodiště a tak? Hlavně závěsy vrat by mě zajímaly. Výška stěn vypadá na šest metrů, desku 6 metrů vysokou a 30 cm tlustou si sice dovedu představit, ale bál bych se, že některé se zhroutí při otevření vrat.
Rozhodnutí o kamenném podloží je asi plně v rukách GMma.
3.3.2019 11:04 - malkav
Vždyť i kamenné domy mají tloušťku stěn násobně větší. Hradní zeď z jednotlivých kamenů o tloušťce 30 cm si opravdu představit neumím. Není to chyba v jednotkách? V palcích už by to bylo o něco uvěřitelnější.
3.3.2019 11:14 - Tronar
Píše:
Mighty Fortress
A spell from Xanathar's Guide To Everything
Conjuration
Level: 8
Casting time: 1 Minute
Range: 1 mile
Components: V, S, M (a diamond worth at least 500 gp, which the spell consumes)
Duration: Instantaneous


A fortress of stone erupts from a square area of ground of your choice that you can see within range. The area is 120 feet on each side, and it must not have any buildings or other structures on it. Any creatures in the area are harmlessly lifted up as the fortress rises.
The fortress has four turrets with square bases, each one 20 feet on a side and 30 feet tall, with one turret on each corner. The turrets are connected to each other by stone walls that are each 80 feet long, creating an enclosed area. Each wall is 1 foot thick and is composed of panels that are 10 feet wide and 20 feet tall. Each panel is contiguous with two other panels or one other panel and a turret. You can place up to four stone doors in the fortress’s outer wall.
A small keep stands inside the enclosed area. The keep has a square base that is 50 feet on each side, and it has three floors with 10-foot-high ceilings. Each of the floors can be divided into as many rooms as you like, provided each room is at least 5 feet on each side. The floors of the keep are connected by stone staircases, its walls are 6 inches thick, and interior rooms can have stone doors or open archways as you choose. The keep is furnished and decorated however you like, and it contains sufficient food to serve a nine-course banquet for up to 100 people each day. Furnishings, food, and other objects created by this spell crumble to dust if removed from the fortress.
A staff of one hundred invisible servants obeys any command given to them by creatures you designate when you cast the spell. Each servant functions as if created by the unseen servant spell.
The walls, turrets, and keep are all made of stone that can be damaged. Each 10—foot—bya10-foot section of stone has AC 15 and 30 hit points per inch of thickness. It is immune to poison and psychic damage. Reducing a section of stone to 0 hit points destroys it and might cause connected sections to buckle and collapse at the DM’s discretion.
After 7 days or when you cast this spell somewhere else, the fortress harmlessly crumbles and sinks back into the ground, leaving any creatures that were inside it safely on the ground.
Casting this spell on the same spot once every 7 days for a year makes the fortress permanent.
3.3.2019 12:48 - Maelik
malkav píše:
Hradní zeď z jednotlivých kamenů o tloušťce 30 cm si opravdu představit neumím.


Ta hradní zeď je jednolitá, resp. pospojovaná z jednotlivých panelů, ne jednotlivých kamenů.
3.3.2019 12:50 - LokiB
malkav: opravdu? jakou podle tebe mají šířku stěn kamenné domy?
3.3.2019 13:33 - malkav
LokiB: Všiml sis, že je to tím kamenem jen obložené a je to z porothermu?

Maelik: OK, to jsem si všiml až v tom anglickém původním textu. Asi jo, z panelů je to samozřejmě uvěřitelnější. Osobně bych to ve hře asi neřešil, protože by mě nenapadlo se na to ptát (možná až v případě nějakého obléhání apod. a pak bych to spíš po domluvě s GM modifikoval).
3.3.2019 14:14 - LokiB
malkav: že je vnitřek z porothermu jsem si všiml, že vnější zeď byla obložený porotherm, toho jsem si nevšiml a podle mě to tak rozhodně není.
Máš pocit, že třeba ten "pravý sloup" u díry na dveře, je z porothermu obloženého kamenem?
3.3.2019 14:24 - Jerson
Aha, takže věže zřejmě nemají žádná okna a nevystupují před obvod zdí, a kamenné dveře, či spíše brána bude asi stejně vysoká jako samotná zeď, zavěšení se neřeší.
Nicméně, to jsou celkem vedlejší věci.

Píše:
it contains sufficient food to serve a nine-course banquet for up to 100 people each day. Furnishings, food, and other objects created by this spell crumble to dust if removed from the fortress.
A staff of one hundred invisible servants obeys any command given to them by creatures you designate when you cast the spell. Each servant functions as if created by the unseen servant spell.

Čert vem kamennou pevnost - uživit 100 lidi každý den a 100 neviditelných služebníků mi přijde jako mnohem víc hardcore efekt tohoto kouzla. Jeden kouzelník tedy vyrobí na jedno seslání až 700 dávek jídla a odvést práci uvnitř pevnosti jako 700 člověkodní (i když užitečnost asi bude nižší než u běžných lidí.)

Loki, kamenné domy mají šířku stěn 40 cm a víc a výšku stěn asi 3 metry, s dvojnásobnou výškou budou mít silnější stěny.
3.3.2019 14:34 - LokiB
Jerson: to asi bude na GM a dohodě ... klidně to mohou být kamenné dveře výšky 3 metry na kamenný pantech.

ad jídlo - je to kouzlo 8. úrovně, tak to snad není problém, když to dá 700 dávek jídla a udělá práce uvnitř pevnosti za 700 unseen servant dní. On toho zas unseen servant tak moc neumí, abys od něj nečekal zázraky.

A ještě jinak ... myslíš, že to kouzlo dokáže hru rozbít?

Ad 3 metry a šířka 40cm ... přijde mi, žes čerpal z internetového zdroje pro stavby suchých zdí (tedy z volně ložených kamenů) ... nebo jaký byl jiný zdroj?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10475587844849 secREMOTE_IP: 3.238.233.189