Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
19.1.2019 16:56 - efram
Jezus píše:
A hlavně, to, že je to krystal, který nelze vyrobit, omezí jeho rozšíření, protože je hodně vzácný. Takže máš věc s velkým potenciálem, která je ale hodně vzácná, což ti pomáhá udržovat jakousi rovnováhu ve světě (krystaly nepohání kde co...).


to nemění nic na věci, že to chci :)
19.1.2019 17:14 - efram
sirien píše:
Není a Tolkien sám to X-krát popřel, jde o výmysl literárních kvasiintelektuálů co pitvaj díla aby vypadali, že jim rozuměj.


Tohle mě fakt pobavilo..... si tak říkám koho lze do toho opravdu zahrnout......napadá mě podobnost s Star Wars a inspiraci WW II

sirien píše:
ne, při "analýze" literatury (filmu, hudby...)


nechci úplně rozporovat to co říkáš, ale představa, že by někoho prožitek intenzivních bojů sv 1 neovlivnil v tom co pak psal mi nepřijde moc reálná.

Log 1=0 píše:
1) Co jsou reálné situace? Viz ten chlápek, co bojoval ve WWII lukem a mečem.
2) I když odpovím, že nikdo, nevidím, v čem by to bylo relevantní v téhle diskusi. Nikdo to tu nenavrhuje, ani Jerson.


No ale v tom je právě ta podstata. Když vyjmeš to co píše Malkav zůstane ti zcela reálný svět s cela reálnými postavami, který žijí běžný život všedního dne.

Gurney píše:
Tak ona je hlavně pitomost seřadit si všechny příběhy od nejblizších po nejzvdálenějších realitě.


Šlo o zjednodušení problematiky + orientace co je a co není reál atd. Nemyslím si, že by to byl problém. Je jedno zda si to zesložitíme tím, že to nazveme koulí, čtvercem nebo kosočtvercem (čímž se jen zamlží debata). Principem je stanovení maximálních mezí.

Jerson píše:
Poté, co jsem si přečetl, do čeho byli schopní jít skuteční lidé a hlavně co zvládli, tak si říkám, že tomu bych ve filmu nebo hře ani nevěřil :-)


Jistě, ale v poměru k populaci? jsou to anomálie v dějinách lidstva. Lidé kteří se prostě chopili kormidla. Tyhle lidi hrají hráči v RPG+ setting, vlastně jsi si sám sobě odpověděl.
19.1.2019 17:45 - sirien
Efram: Tvůj zde dlouhodobý agresivní tón, zejména vůči Jersonovi, (nevim jestli si ho uvědomuješ, pokud ne, je to smutný) začíná být docela únavnej a otravnej. Nesouhlasit se dá i vstřícně. Anyway.

Inspirace SW ve WWII je mimochodem daná a Lucasem i mnoha dalšími přiznaná věc - dokonce v ranné době (post)produkce ep. IV když ještě nebyly hotové takřka žádné efekty promítl Lucas "draft" prvního sestřihu Spielbergovi a X (nepamatuju si teď méno...), tak v místech kde měly být v budoucnu záběry vesmírných soubojů a manévrů byly vložené záběry vzdušných a námořně-vzdušných bitev z dokumentárních filmů o WWII. O tom jak je koncept útoku na Hvězdu smrti inspirovaný vzdušnými údery proti Musashi, Bismarku, Yamato atd. nebo o vizuální podobnosti Impéria s nacisty (od uniforem až po vlajku) asi netřeba mluvit. O tom jak moc jsou osobní zbraně inspirované druhoválečnými popravdě nevím, ale jako tvrzení se mi to v kontextu výše uvedeného zdá vcelku snadno uvěřitelné - ostatně Hanův blaster a těsně-předválečný Mauser C96 k sobě mají od pohledu vcelku jasnej vztah...

efram píše:
nechci úplně rozporovat to co říkáš, ale představa, že by někoho prožitek intenzivních bojů sv 1 neovlivnil v tom co pak psal mi nepřijde moc reálná.

Možná ovlivnil - možná ne. Pokud ano, pak v nějakém tónu nebo stylizaci nebo něčem těžko hmatatelném, ne v něčem na co by šlo snadno ukázat a určitě ne v nějakých přímočarých metaforách. Ostatně křesťanských metafor je jeho práce plná, přesto je kdekdo zvládne přehlídnout - a ty tam sou určitě o hodně víc.

Každopádně rozhodně odmítám představu, že jen protože nějakej autor něco prožil musí mít jeho tvorba nutně nějaký vztah k onomu prožitku, být nějakou jeho nějakou paralelou nebo podobenstvím nebo ho nějak "reflektovat" - to neni analýza díla, to je hodně mizerná ranně-hlubinná psychologie (což je to na čem mnoho kritiků ujíždí, takže mě to vlastně nepřekvapuje).
19.1.2019 18:04 - Log 1=0
efram píše:
No ale v tom je právě ta podstata. Když vyjmeš to co píše Malkav zůstane ti zcela reálný svět s cela reálnými postavami, který žijí běžný život všedního dne.

Nevím co to má říkat všeobecně, ani co to má dokládat v téhle diskusi, sorry.
19.1.2019 18:33 - efram
Jsem vstřícnej Siriene, věř mi. Snažím se v tom mlžení co tu je provozováno najít světlo na konci tunelu

sirien píše:
Inspirace SW ve WWII.....


netvrdím, že tam není jen říkám, že tam je z jiného důvodu než zde uvádí Jerson.
viz.:
efram píše:
jednak jich tam tolik není a jedna byl důvod použití základu těch zbraní spíše praktický než příběhový, historický atd.
19.1.2019 18:50 - Jerson
Teď vykolejím debatu jinam, protože jsem si přečetl dobrodružství Kovářova dcera a protože jsem řekl, že komentáře k realismu budu psát jen sem, tak je sem také dám.

Jen jsem se tentokrát držel zpátky a snažil se kritizovat jen věci, které mi přijdou nesmyslné i ve fantasy RPG, nikoliv nesmyslné v porovnání s realitou. I když ... on v tom není rozdíl.

TL;DR: S Mattem Collvilem jsem nesouhlasil už při fixlování kostek a pokud je tohle ukázka jeho brainstormového dobrodružství, tak zůstanu u názoru, že je to jen stormové dobrodružství. Ta část s "brain" zcela chybí.


Kdyby se hráči ptali kováře, co přesně se stalo, co jim řekne? Jak při zmlácení přišel ke zlomené noze a co ta krev na oblečení?

Stopovat někoho za dešti v noci do lesa, a když už není vidět na stopy, tak rozdělávat tábor s tím, že stopy vydrží do rána, to taky moc nedává smysl, navíc když k tomu postavy přiměje GM.

Při skrývání na kraji mítiny je dost pitomé, že si háže každý hráč zvlášť, takže šance že by si všichni hodili dostatečně dobře je dost malá. Není rozdíl mezi tím, zda skrytá postava hledá procházející hlídku, a když procházející hlídka hledá skryté postavy. Skřetí taktika, kdy napřed zaútočí a pak ustupují, je taky dost zvláštní, zejména po poznámce, že jsou skřeti zbabělí.

Pak je tu obrovská hrobka s dvoukřídlými dveřmi, vysoká nějakých šest metrů - a první na co postavy narazí jsou schody dolů a zatáčky pryč mimo obrys stavby nad ní.
Následuje místnost 4,5 x 4,5 metrů, prostředek zabírá obětní mísa - a má tam být třeba 10 až 12 postav.

Dál je chodba s pastí, kterou nespustí skřet, ale cokoliv těžšího ano. Takže co třeba skřet(i) nesoucí omráčenou holku? Co gobr? Nic? Takže celé věky tu ta past čeká, než střelí prvního dobrodruha, který sem vleze. Skřeti a gobři jsou s pastí kámoši.

Pak GM navrhne odpočinek - takže abychom si to ujasnili - skupina vleze do hrobky, slyší zaklínání. Skřeti v první místnosti to nejsou. Dojde k boji, jistě velmi hlasitému. Pak ke spuštění pasti, a pak má skupina odpočívat, tedy vrátí se do lesa a tam si dají šlofíka. On ten šaman za rohem a gobr počkají, až se chlapci vyspinkají, dají si kafíčko. A holka taky bude potichu, proč by křičela o pomoc. Na světlo se nehraje, všichni tři tam budou hezky ve tmě.

Když se postavy vrátí a vyřídí gobra s šamanem, který se zapojí asi až když mu za zády padne jeho obránce, musí vyřešit hádanku, kterou nechápu ani s nápovědou.

Mimochodem, je to hobití hrobka - jak vysoko tam budou stropy? Schody jsou dlouhé 3 metry, pokud budou mít sklon 45°, povedou tři metry pod zem. když budu počítat alespoň půl metru hlíny a nějaké trámy, vidím strop ve výšce tak 2 metry 20 maximálně - jak velká bude socha půlčíka na metrovém podstavci, aby vévodila místnosti a nepodpírala hlavou strop?

Na závěr je hrobka paladinů - super věc. A úplně nejlepší je chránit hrobku paladinů tím, že z paladinů uděláme nemrtvé strážné(!), aby si to vyřídili s každým, kdo bude rušit jejich klid. Plus mají nějaký spouštěč, aby odsunuli víka sarkofágů, pokud je jeden otevřen. Je tu možné vylepšení, že část sarkofágů je rozbitá, takže vyleze méně kostivců. Pak mám ovšem otázku, proč kostlivci nevylezli už při rozbíjení těch sarkofágů, kdo je rozbil, kam zmizel / kam zmizely zbytky vylezlých kostivých strážců, a kdo za sebou zase zavřel tajné dveře?

Ve skřetích kapsách je zajímavé, že si svačinu - pečenou krysu - nechávají na později, místo aby ji snědli hned. Je ovšem zajímavější, že gobr nemá žádné kladivo ani nic jiného, čím dokázal vyvrátit kamenné dveře. Nebo to dá jen silou svalů?

Závěr - jsem ve "svém" tématu, takže naprosto bez obalu - je to sračka, od začátku do konce. Použít to jako úvod do hraní RPG dá hráčům jasnou představu, jak debilní setting je nejspíše bude čekat. To varování na první straně by mělo být alespoň palcovým písmem, hned před upozorněním, aby hráči vypnuli mozek, protože by jeho použití mohlo vést k mlácení hlavou do zdi, kdo tohle dokázal vymyslet.
19.1.2019 18:51 - Log 1=0
Pan Efram, já nerozumět řeč váš kmen.
Eframe, Jerson tu občas plácne něco zbytečně radikálního, ale podstata celé té debaty je podle mne v tom, že každý populární setting, bez ohledu kolik a jakých fantastických prvků obsahuje, ve svých základech vychází z nějaké představy o reálném světě. Protože jinak by ho bylo těžké uchopit a představit si.
Ta představa nemusí být přesná, dokonce ani správná, ale musí být uchopitelná.
A ty fantastické prvky do ní musí nějak zapadnout.
19.1.2019 19:10 - efram
Log 1=0

pokud budu pokracovat v tom co jsem ti psal v prispevku #224 tak jsem tím myslel to (mimochodem to tvrdím od začátku), že většina lidí si vezme reálný základ ale šroubuje na něj pro náš svět netypické chování, jednání, postupy atd. Líp ti to asi nenapíšu. Z mého poledu se ten svět nekloní k realitě,a le je svou funkčností spíše nereálný a proto jsem taky řekl, že většina her se spíš pohybuje na pomyslné ose za polovinu, směrem k nereálnu.
19.1.2019 19:11 - efram
Dobrodružství jsem nečetl, ale chybí mi jeden údaj. Kolik je tvůrci let ?
19.1.2019 19:22 - Aegnor
Jerson píše:

Kdyby se hráči ptali kováře, co přesně se stalo, co jim řekne? Jak při zmlácení přišel ke zlomené noze a co ta krev na oblečení?

Jop, po boji se skřetama, kdy se kovář oháněl kovářským náčiním (třeba kladivem) bude řečený kovář úplně čistej a rozhodně na něm nezůstane ani kapka krve. A co je divného na tom, že si z boje "odnesl" zlomenou nohu?

Jerson píše:
Stopovat někoho za dešti v noci do lesa, a když už není vidět na stopy, tak rozdělávat tábor s tím, že stopy vydrží do rána, to taky moc nedává smysl, navíc když k tomu postavy přiměje GM.

Takže bys doporučoval zůstat přes noc v hospodě, dáchnout si a pokud stopy přežijí déšť, tak po nich vyrazit a najít mrtvolu dcery, kterou skřeti několikrát znásilnili a pak ji někde pohodili. Jop, to je fajn přístup. Případně stopy nepřežijou a v tom případě budeš pár dní chodit nazdařbůh po okolí, až najdeš zapáchající mrtvolu té holky. Jo jo, přesně ten správný přístup, který má hrdina mít.

Jerson píše:
Při skrývání na kraji mítiny je dost pitomé, že si háže každý hráč zvlášť, takže šance že by si všichni hodili dostatečně dobře je dost malá.

Ale ta šance tam je. Je to scéna, která má jasný začátek, ale fakt nevíš, jak dopadne. Hej, může to dopadnout i tak, že se postavy dobře schovají a skřeti jsou tak nenápadní, že projdou bez povšimnutí. Což mi přijde jako super možnost.

Jerson píše:
Skřetí taktika, kdy napřed zaútočí a pak ustupují, je taky dost zvláštní, zejména po poznámce, že jsou skřeti zbabělí.

Pokusí se překvapivým útokem zabít/zranit/zastrašit/zpomalit vetřelce a pak ustoupit ke svým kamarádům, aby měli přesilu. Nedokonale provedená partyzánská taktika v ne úplně vhodném prostředí. Kdo kdy říkal, že jsou skřeti skvělí taktici a silně inteligentní?
19.1.2019 19:24 - malkav
Jerson: Ten výcuc zní dost strašlivě s hromadou taktických chyb. Ty rozměry by mě asi nechaly chladným (příběhově mi to nevadí), ale s ostatními tvými výtkami souhlasím.
19.1.2019 19:25 - sirien
Jerson píše:
Při skrývání na kraji mítiny je dost pitomé, že si háže každý hráč zvlášť, takže šance že by si všichni hodili dostatečně dobře je dost malá.

nemusí, DnD 5e zná skupinové hody - skupina jako celek uspěje pokud uspěje alespoň polovina jejích členů (jinak jako celek selže).

Ten zbytek... jako jo, máš pravdu, na druhou stranu se mi nezdá že by tam bylo něco co by vyžadovalo nějakou zásadní úpravu aby to začlo fungovat - ano, těch drobných úprav tam je zjevně potřeba mrtě, ale.

Efram: Hodně, je to původně od Colvila. Máš to na titulce Kostky.
19.1.2019 19:31 - efram
Jerson píše:
Stopovat někoho za dešti v noci do lesa

stopy mohou přežít i déšť, vše bude záležet na prudkosti deště a materiálu v kterém jsou zachyceny. Mohou se naplnit vodou, ztratit jasný obrys, ale pořád mohou být vidět i po několik dní. Každopádně to dává penalizace k hledání. Nevidím důvod proč v dešti nestopovat, ba dokonce proč nestopovat v noci. Pokud mají vybavení, např. světlo

Jerson píše:
Pak je tu obrovská hrobka s dvoukřídlými dveřmi, vysoká nějakých šest metrů - a první na co postavy narazí jsou schody dolů a zatáčky pryč mimo obrys stavby nad ní.

Proč by to nešlo? Uznávám, že by bylo logičtější držet se půdorysu, ale nevidím důvod proč by místnosti nemohli expandovat i mimo něj. Překlad zajistí stabilitu nosných zdí a vše je cajk.

Jerson píše:
Ve skřetích kapsách je zajímavé, že si svačinu - pečenou krysu - nechávají na později

Proč by nemohli mít v kapse sváču na potom? Téhle vítce z tvé strany moc nerozumím.

Asi nejvíce diskutabilní je ta past, ale zbytek těch vítek mi nepřijde až tak tragický. Zapomněl jsem ještě na ty rozměry, tam to je diskutabilní v tom sysmlu, zda není mapa v nějakém měřítku. Pokud ne je to začátečnická chyba a nebo záměr, kdy chtěl autor znepříjemnit boj a převést ho do hand to hand souboje :)

sirien - ok mrknu se. neviděl jsem to a to dobrodružství neznám
19.1.2019 19:39 - Log 1=0
Aegnor: Jersonovi možná vadí spíš ten nařízený odpočinek.
19.1.2019 20:18 - Maelik
Jerson píše:
Kdyby se hráči ptali kováře, co přesně se stalo, co jim řekne? Jak při zmlácení přišel ke zlomené noze a co ta krev na oblečení?


Tohle beru na sebe. Kovář v původní verzi rozrazí dveře hospody s klasickým "jdu zachránit dceru, kdo jde se mnou"..načež se nezvedne nikdo, kromě postav hráčů.

Když jsem to hrál, tak se hráči ústy svých postav divili, že nikdo nehne ani prstem. Takže jsem to změnil za to, že kovář byl aktivní, bránil se, ale neubránil. Vesničani mají důvod proč se nevrhat do boje, kovář koneckonců vyvázl jen tak tak. Krev je samozřejmě částečně jeho, částečně goblinů. Zlomená noha je moje invence, aby se zabránilo naverbování kováře do party (zbytečná komplikace navíc pro potencionálně nového PJ)

Jerson píše:
Stopovat někoho za dešti v noci do lesa, a když už není vidět na stopy, tak rozdělávat tábor s tím, že stopy vydrží do rána, to taky moc nedává smysl, navíc když k tomu postavy přiměje GM.


Tohle je už originál.

Jerson píše:

Při skrývání na kraji mítiny je dost pitomé, že si háže každý hráč zvlášť, takže šance že by si všichni hodili dostatečně dobře je dost malá. Není rozdíl mezi tím, zda skrytá postava hledá procházející hlídku, a když procházející hlídka hledá skryté postavy. Skřetí taktika, kdy napřed zaútočí a pak ustupují, je taky dost zvláštní, zejména po poznámce, že jsou skřeti zbabělí.


Jestli jsem Colvilla pochopil správně, tak gobliní strážní víceméně první zkusí potencionální hrozbu zastrašit, eventualně eliminovat, a když to nejde tak zdrhnou pro posily. Proč? protože pokud překvapí náhodného pocestného, tak mají docela slušnou šanci ho zlikvidovat a obrat.

Jerson píše:
Dál je chodba s pastí, kterou nespustí skřet, ale cokoliv těžšího ano. Takže co třeba skřet(i) nesoucí omráčenou holku? Co gobr? Nic? Takže celé věky tu ta past čeká, než střelí prvního dobrodruha, který sem vleze. Skřeti a gobři jsou s pastí kámoši.


Tak past tam mohli namontovat i ti skřeti. Snad. Během brainstormingu byla past umístěná hned pod schody dolů, nicméně tahle verze je zřejmě oficiální, neb ji dal k dispozici v popisku videa, stejně jako jídelní lístek té hospody na začátku.

Jerson píše:
Pak GM navrhne odpočinek - takže abychom si to ujasnili - skupina vleze do hrobky, slyší zaklínání. Skřeti v první místnosti to nejsou. Dojde k boji, jistě velmi hlasitému. Pak ke spuštění pasti, a pak má skupina odpočívat, tedy vrátí se do lesa a tam si dají šlofíka. On ten šaman za rohem a gobr počkají, až se chlapci vyspinkají, dají si kafíčko. A holka taky bude potichu, proč by křičela o pomoc. Na světlo se nehraje, všichni tři tam budou hezky ve tmě.


Tak goblinoidi mají, nepletu-li se, vidění ve tmě. Jediný kdo tam je potmě je ta holka. Jinak jsem z toho měl obdobný pocit.

Jerson píše:
Když se postavy vrátí a vyřídí gobra s šamanem, který se zapojí asi až když mu za zády padne jeho obránce, musí vyřešit hádanku, kterou nechápu ani s nápovědou.


Idea je prostá. Do vlastní hrobky mají mít vstup jen členové řádu, pravděpodobně kdyby tam chtěli uložit někoho dalšího. Teda, pravděpodobně. Ono dost old-school dungeonů nemá moc hlavu a patu.

Jerson píše:
Ve skřetích kapsách je zajímavé, že si svačinu - pečenou krysu - nechávají na později, místo aby ji snědli hned. Je ovšem zajímavější, že gobr nemá žádné kladivo ani nic jiného, čím dokázal vyvrátit kamenné dveře. Nebo to dá jen silou svalů?


Tak gobr, dle Bestiáře má nějaký obuch, kterým se dokáže celkem slušně ohánět. Do možného lootu jsem to nezařadil prostě proto, že nepředpokládám, že by ho ssebou postavy chtěly vláčet.

Pokud se jedná o obsah kapes..hráči, se kterými jsem tohle hrál, šacovali každého mrtvého goblina na kterého narazili, takže jsem musel poměrně rychle generovat obsah kapes za pomoci různých tabulek nalezených na netu. Připadalo mi praktické tam něco takového vložit jako přílohu.


efram píše:
Dobrodružství jsem nečetl, ale chybí mi jeden údaj. Kolik je tvůrci let ?


řeknu to takhle. Na základní škole už dávno není..
19.1.2019 20:18 - Jerson
Aegnor píše:
Jop, po boji se skřetama, kdy se kovář oháněl kovářským náčiním (třeba kladivem) bude řečený kovář úplně čistej a rozhodně na něm nezůstane ani kapka krve. A co je divného na tom, že si z boje "odnesl" zlomenou nohu?


To byla otázka - protože pokud se v boji oháním kladivem a cáká krev tak, že jí nasákává oblečení (tedy víc než jen pár kapek), tak "rvačka" bych tomu neříkal. Já nerpozporuju, že to mohl být dost tuhý boj, spíše se divím, že všichni skřeti v pohodě odešli po svých.

Aegnor píše:
Takže bys doporučoval zůstat přes noc v hospodě, dáchnout si a pokud stopy přežijí déšť, tak po nich vyrazit a najít mrtvolu dcery, kterou skřeti několikrát znásilnili a pak ji někde pohodili.

efram píše:
Nevidím důvod proč v dešti nestopovat, ba dokonce proč nestopovat v noci. Pokud mají vybavení, např. světlo

Ne, když už vyrazím hned, tak vezmu stopařského psa, pokud ho mám a půjdu přes noc, prorože ti skřeti můžou mít náskok kolik, 10 minut? A být otec té dcery, tak si nechám nohu svázat do dlahy, hodit na sebe nějaké léčivé kouzlo a kouzlo proti bolesti, a pak bych tu výpravu vedl. Zejména ve světě DnD, ve kterém je zlomená noha jen nějaké mínusové HP.
To že se v lese v noci stupuje extrémně blbě je jedna věc, ale pokud skřeti jdou po nějaké pěšině i s holkou, která je asi zpomaluje, a drží směr, tak to stopování nemusí být tak složité. Ale nevím jak se na něj háže (co když postavy ztratí stopu?), ani jak skřeti udrží směr. Každopádně moje výhrady byly skutečně k tomu, že postavy dělají tábor v lese v noci, místo toho aby šly dál, a že jim to v podstatě nařídí GM.

efram píše:
Proč by nemohli mít v kapse sváču na potom?

Já nejezdil na výpravy do přírody každý týden, mám jich za sebou jen pár desítek. Takže si rád nechám vysvětlit zkušenost nějakého zkušeného táborníka / výletníka, který mi řekne, kolikrát si celá skupina opekla sváču nad ohněm a pak si ji schovala na potom.

sirien píše:
DnD 5e zná skupinové hody - skupina jako celek uspěje pokud uspěje alespoň polovina jejích členů (jinak jako celek selže).

V popisu doslova stojí, koho si při jakém hodu skřeti všimnou.

efram píše:
Proč by to nešlo? Uznávám, že by bylo logičtější držet se půdorysu, ale nevidím důvod proč by místnosti nemohli expandovat i mimo něj. Překlad zajistí stabilitu nosných zdí a vše je cajk.

Proč by někdo stavěl šestimetrovou honosnou stavbu jen proto, aby hned za dveře umístil otvor do podzemí a zbytek té stavby ... asi vyplnil kamenem? Navíc ty rakve a další věci se tam určitě dobře nosily, po prudkých schodech, metr a půl širokou chodbou hned pod schody ostře lomenou.

sirien píše:
jako jo, máš pravdu, na druhou stranu se mi nezdá že by tam bylo něco co by vyžadovalo nějakou zásadní úpravu aby to začlo fungovat

To máš pravdu, fungovat to nezačne vůbec. Ale třeba má Matt hráče pro lobotomii, kteří sežerou všechno. Už chybí jen stůl se zamčeným jaguárem v šuplíku.
19.1.2019 20:22 - efram
Maelik - už mi to psal sirien, nevěděl jsem kdo ho dělal (dobrodružství) reagoval jsem až na ten post tady.
19.1.2019 20:26 - Maelik
efram píše:
Maelik - už mi to psal sirien, nevěděl jsem kdo ho dělal (dobrodružství) reagoval jsem až na ten post tady.


Eh já to psal, než to napsal sirien, ale než jsem to dopsal tak tu bylo dalších 5 příspěvků..
19.1.2019 20:29 - sirien
Jerson píše:
Zejména ve světě DnD, ve kterém je zlomená noha jen nějaké mínusové HP.

AU!

S naprosto brutální OOTS vulgaritou směšuješ herní mechaniku (zásah = úbytek HP) s fikční realitou (ano, někdo si může bolestivě zlomit nohu) (nemluvě o tom že i DnD zná specifická kriplící zranění, přímo v základu v DMG). To zaprvé.

Zadruhé kouzla ani v DnD nejsou pro commonery běžná. Chjo. Tohle je... představ si, že PCčka sou postavy z SAS. Ano, mají armory a žůžové zbraně a kapsy plné kvalitního a high-tech (teda, magical...) vybavení a všechno. A teď si představ nějakého sedláka kterému unesly dceru - ten má co, dvourannou brokovnici? Vedle těch týpků z SAS s útočnejma puškama s podvěsnejma granátometama s taktickejma com-linkama co maj po kapsách adrenalin shoty? Ano, ti druzí jsou výběr z výběru a navíc jsou brutálně trénovaní a vybavení - sami o sobě jsou brutální bojová síla a jsou schopní ustát dost nehezká zranění. Sedlák s brokovnicí může mít zápal a ano, brokovnice může zabít, ale proti těmhle týpkům nesnese srovnání. Na magii v DnD se dívej asi jako na výbavu těch týpků z SAS. (Kromě toho že se to svět od světa liší a sou DnD světy kde mediánovej commoner neviděl za celej život jediný skutečný kouzlo a pak sou světy kde máš sesilatele v každé třetí vesnici...)
19.1.2019 20:29 - Jerson
Maelik píše:
Tohle beru na sebe. Kovář v původní verzi rozrazí dveře hospody s klasickým "jdu zachránit dceru, kdo jde se mnou"..načež se nezvedne nikdo, kromě postav hráčů.

Dobře, přiznal ses - protože tak by se zachoval skutečný otec. Ve tvé verzi bych ho podezříval ze spolčení se skřety hned od prvního popisu. Tu zlomenou nohu jsem pochopil, že to měl být důvod, ale i tak.

Maelik píše:
Jestli jsem Colvilla pochopil správně, tak gobliní strážní víceméně první zkusí potencionální hrozbu zastrašit, eventualně eliminovat, a když to nejde tak zdrhnou pro posily. Proč? protože pokud překvapí náhodného pocestného, tak mají docela slušnou šanci ho zlikvidovat a obrat.

Tak buď jsou zbabělí, nebo odvážní. Uvidí jednu až pět schovávajících se postav a jejich taktika je pořád stejná? Nenapadne je, že by tam byl i někdo další? Ale hlavně to že si postav všimnou se stejnou šanci jako si všimnou postavy jich - to je totální hovadina. Stejně jako hlídka, která obchází celou mýtinu, místo aby hlídala přístupovou cestu, po které pronásledovatelé přijdou.

Maelik píše:
Tak past tam mohli namontovat i ti skřeti. Snad. Během brainstormingu byla past umístěná hned pod schody dolů, nicméně tahle verze je zřejmě oficiální, neb ji dal k dispozici v popisku videa, stejně jako jídelní lístek té hospody na začátku.

Mám silný pocit deja vu, že tohle jsme už řešil. Skřeti namontují past do hrobky staré celé věky tak, že si jí nikdo nevšimne, a vyváží ji tak, že se spustí jen pod někým těžším? To nečekají, že je někdo bude pronásledovat hned? Nebo že Gobr taky někdy půjde ven? Kde je materiál a nástroje na výrobu takové pasti? Maelik píše:
Tak goblinoidi mají, nepletu-li se, vidění ve tmě. Jediný kdo tam je potmě je ta holka. Jinak jsem z toho měl obdobný pocit.

Opravdu by mě moc zajímalo, jak tyhle rasy vidí po tmě tak dobře, že světlo nepotřebujou na nic, třeba na přípravu věcí na rituál. Ale budiž.

To šacování chápu, ale zkus zvážit, co máš u sebe, když jdeš na výpravu do lesa. Náhodné tabulky nejsou vůbec potřeba.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062365055084229 secREMOTE_IP: 54.173.214.79