Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
21.1.2019 17:25 - Boldrick
A co pověsit nad bariéru balón, případně něco trochu řiditelnýho a spouštět sondy a kamery z něj. Balón dá v klidu 40 km nad povrchem. Můžeš pak natáčet dění přímo nad majákem.
21.1.2019 17:31 - sirien
LokiB píše:
Ale nezjistíš tak nic o "zdroji", proč se tak děje.

já ten film neviděl - z Jersonova dotazu sem pochopil, že existuje opodstatněná domněnka, že původ anomálie je v majáku uprostřed a "objective" spočívá v tom "jak se co nejsnáz dostat k majáku, získat v něm potřebné ifnormace a dostat je zpátky mimo zónu". Pokud sem to pochopil špatně tak prosím o korekci :)


Jerson: asi by strašně záleželo na tom co by se odečetlo z bariéry. Pokud skrz prochází světlo, pak bych ihned začal tvořit nějakou laserovou komunikační síť.

Z toho co píšeš chápu že anomálie je kdesi na nějakém ostrově?

Zaprvé bych si ověřil že termonukleárky sou pořád poruce a v použitelném stavu. Zadruhé bych ihned sestavil tým lidí kteří by nadále primárně zodpovídali a upřesňovali otázku "co se stane když to nukenu". Za tímto účelem bych nechal klidně běžet hromady testů pocestě (různé útoky na bariéru v malém měřítku - propalování lasery a railguny, opalování plamenomety, detonace v blízkosti, prozařování různými částmi EM spektra...)

Zadruhé bych zkusil staré dobré vizuální řetězy. Série vrtulníků rozestavěných pár kilometrů od sebe s laserovou komunikací by měla být schopná zjistit jak daleko se dá doletět popř. kde je s tím létáním problém. Samozřejmě to je koncept, dál bych ho optimalizoval (např. lidští operátoři jen krátce za hranicí zóny a řetěz droneů zní levnějc a co do ztrát personálu o dost přívětivějc než řetěz Black hawků)

Ta bariéra je weird a zjevně s ní de šmelit, protože je nějak průchozí a z toho co popisujete je jí přehrazený prostor nadále spojitý. Okamžitě bych sehnal partu hackerů (hardcore hackerů, ne jen těch počítačovejch) aby našli způsob jak přenést data z jedné strany na druhou. Lasery, zvukové vlny, vibrace na lankách, cokoliv - pokud je problém v bariéře a ne v zóně tak by jednou z priorit bylo vytvořit komunikační systém uvnitř zóny spolu s "přenosovou stanicí" na hranici zóny.


Předpokládám teda, že sem v roli nějakého brigádního generála nebo aspoň plukovníka, situace je prohlášena za kritickou a já mám pod rukou bianco šek - tzn. neomezujou mě žádný trapnosti s rozpočtama, počtem lidí atp.
21.1.2019 17:41 - York
Ad ten přenos dat přes fyzické vibrace.

Pokud uvnitř zóny funguje wireless, tak jakmile budeme mít komunikační kanál "skrz bariéru", tak máme dálkově ovládanou dronu s přímým přenosem - a hurá k majáku.
21.1.2019 18:13 - LokiB
Boldrick píše:
A co pověsit nad bariéru balón, případně něco trochu řiditelnýho a spouštět sondy a kamery z něj. Balón dá v klidu 40 km nad povrchem. Můžeš pak natáčet dění přímo nad majákem.


Skrz bariéru imho není vidět. A spuštěná kamera skrz bariéru nepřenese signál nahoru ani po kabelu.


sirien: jo, to všechno jsou validní možnosti.
ten problém je, že se tam vlastně "nic neděje". kromě toho, že rostou divné rostliny, postupně mutují živočichové a tak. tu změnu asi i natočíš a úvahu, že dochází ke změně DNA u živých tvorů imho uděláš.
jen není nějak jasné (a film to neřeší), co s tím.
21.1.2019 18:29 - Strom
Za prvé je nutné zabránit dalšímu zvětšování Zóny. Za druhé je nutné Zónu zalít do betonového sarkofágu. :)
21.1.2019 18:36 - Jezus
Taky docela záleží, kolik je času (jak rychle to roste). Ono totiž i při nejlepší vůli dobrá technická řešení chtějí čas (viz ti thajští kluci v jeskyni).
Takže časem (protože zóna dál roste) asi stejně vyrazí tým lidí ve skafandrech - jen cca kiláček, odebrat vzorky a karanténa a všelijaká vyšetření.
Pak záleží, co se zjistí. Ale protože to pořád roste:-), asi stejně nezbyde nic jiného než vyslat komando dobrovolníků "na smrt". Rozdil proti filmu bude, že už budou vědět, co se tam zhruba děje (mutace) a budou mít skafandry a vlastní kyslík (stejně asi zmutují kvůli nějaké subprostorove pseudoradiaci, co projde skafandry, ale co, lidí jsou mraky).
Nakonec to stejně asi skončí starou dobrou vodíkovou pumou (nebo co to umí během následné imploze spálit i bakterie - nebo je to taky fake?)).
21.1.2019 18:41 - sirien
No - původně sem na ten film chtěl jít, teď vidim že sem asi dobře udělal že sem nešel...
21.1.2019 18:43 - Jezus
Samozřejmě se budou snažit podávat zprávy přes styčna stanoviště (další dobrovolníci) a "ven", jak už to řeší jiní "vědečtí důstojníci" :-)
21.1.2019 18:51 - Jezus
A co to vlastně je? Bčkové sci-fi/horror? Az na ta hadí streva to v ramci zanru neznelo tak zle... (sry ze pisu na mobilu).
21.1.2019 18:52 - Boldrick
Asi by nebyl problém, zkusit to před atomem vysterilizovat napalmem. Když to poroste a nebude se vědět co dál, jen že to mutuje, tak tam poslat plamenometné udělátka.

Ad balon - vždyť to nemusí být online, podívám se až to vytáhnem nahoru, a když ani to nepůjde, což budu mít vyzkoušené ze země, tak starý dobrý filmový pás.
21.1.2019 18:52 - LokiB
Je to dobrý, máte kliku, zóna se nezvětšuje :) Aspoň jestli si to dobře pamatuju.

sirien: hele ... ono to nakonec ani není moc SF. je to s prvkama SFA, ale spíš je to takové "drama".

A sice Natálka stárne, tak jako my všichni, ale je to pěkná ženská :)
21.1.2019 19:45 - sirien
No tak to je naprosto na pohodu, pokud je ta zóna stabilní tak vůbec netušim co tu řešíme - já operoval s představou že mě nějak hrozně tlačí čas kvůli rozpínání.

Pokud je zóna stabilní (a ještě navíc izolovaná na ostrově) tak mám hromadu prostoru na to na jednu stranu získat maximální možné množství vědeckých a "prakticky technických" dat a provést hromady souvisejících experimentů a na stranu druhou si můžu na pohodičku vybudovat naprosto stabilní předmostí na druhé straně spolu s nějakym systémem datového přenosu (viz výše - kabely, lasery, zvukové vlny, fyzické vybrace, tahy... jak sem psal, ta bariéra je průchozí a nenarušuje kontinuitu prostoru, takže prostě musí jít "hacknout")

Mimochodem taky bych obratem přizval NASA, SpaceX, Blue Origin a další - protože takovou praktickou příležitost testovat nové technologie vzdálené robotické stavby a operací (...protože zóna je zjevně nepříznivá pro živé bytosti, takže pobyt živého personálu bych se snažil minimalizovat) na cizí účet asi jen tak nedostanou.


EDIT: no ono mě na tom lákalo že to kdysi někdo přirovnával k Arrival, ale zjevně to byla falešná reklama.
21.1.2019 20:32 - efram
sirien píše:
Eframe - pokud nedokážeš svojí pasivní agresivitu filtrovat, tak nepiš vůbec, pro všechny ostatní to bude mnohem příjemnější a o nic hodnotného nikdo nepřijde. Jakože už s tim si fakt otravnej.


Vyjádření souhlasu s příspěvkem, který obsahuje určitou pravdu a jehož obdobu jsem tu už psal, je pro tebe vyjádření agrese? Nějak ztrácíš nervy ne?

Pokud ti to vadí, nečti to a nekomentuj.
21.1.2019 21:12 - Šaman
sirien píše:
Mimochodem taky bych obratem přizval NASA, SpaceX, Blue Origin a další - protože takovou praktickou příležitost testovat nové technologie vzdálené robotické stavby a operací (...protože zóna je zjevně nepříznivá pro živé bytosti, takže pobyt živého personálu bych se snažil minimalizovat) na cizí účet asi jen tak nedostanou.

Jo, to zní rozummě. Koneckonců podobné zhovadilosti se mohou dít na nějaké potenciálně kolonizovatelné planetě X desítek světelných let daleko… a tam se s tím asi nic nenadělá. Tady to mají v plném komfortu hned u nosu.

Jinak mi to ideově velmi připomíná Piknik u cesty.
22.1.2019 09:43 - LokiB
sirien: tak ona "zdá se aktuálně stabilní" (není na ostrově, je na běžném pobřeží). Co v těhle situacích nevíš, je, jak dlouho bude stabilní, jestli se "uvnitř" neděje něco nevratného, něco, čemu bys rád zabránil, pokud to jde.
Co se RPG týče, je otázka, jestli před hráče stavět výzvy, u kterých není na první pohled jasné, jestli "tikají hodiny" (zóna se zdá stabilní několik měsíců, ALE existují možnosti jak zjistit, že uvnitř se děje X a tak za další dva týdny dojde k nějaké BUM (doslovnému, nebo přenesenému).
Tedy situace, kdy je na hráčích posoudit a rozhodnout se, zda spěchat, i když je nic očividného nepohání ... s tím riskem, že se rozhodnou "nějak" a výsledek je pak bude mrzet a budou se mračit na GM.

Ale to jsme zase utekli daleko od reálnost, uvěřitelnost, sakra. Promiň Jersone.
22.1.2019 11:18 - Jerson
Pár poznámek:
Maják je na pobřeží kontinentu, zřejmě východním (ráno jdou za sluncem). Poblíž bylo několik civilních budov a vojenská základna, nyní je všechno evakuované.
Zóna se rozšiřuje rychlostí cca 10 km / rok, přibližně 1 km za měsíc, 30 metrů denně, 1.5 metrů za hodinu, 2 cm za minutu - přepočty jsou přibližné a jen pro představu, jak moc by se musela odsouvat nějaká stanice "na okraji". Za rok let hrozí zasažení hustěji obydlených oblastí a nemožnost dalšího utajení, pravděpodobně masová panika.

Jak je to s bezdrátovou komunikací uvnitř zóny nevím - kompas je zmaten, vzdálené objekty v řádu stovek metrů jsou viditelné normálně, slunce vypadá normálně, ale nikdo nepoužívá vysílačky, tak asi elektronická komunikace na dálku není možná, a nejspíše ani po kabelu nebo optickém vláknu, tedy ani lasery (i když mi to celkově nesedí, podle toho co zazní ve filmu by jedinou oblastí rušení měla být samotná hranice zóny. Prostě blbě udělaný setting, no.)

Pro automatické sondy určené na Mars je to těžký terén, navíc takové nejsou. Protoypy humaniodních robotů schopných operovat v lese byly použity, při vyslání na na stovky metrů s viditelností slunce se dokázaly vrátit stejně jako lidé, při vyslání na větší vzdálenost se nevrátily (nevím jak se orientují reálně, ale jediné co mají k dispozici pro orientaci uvnitř zóny je Slunce, což by nemuselo stačit.)

Dál nevím, jak je to s elektronickými daty vynesenými mimo zónu, zda budou použitelná nebo ne. Ale jak píše Loki, nelze z nich zjistit nic zvláštního. Biologické vzorky vykazují asi mutace.

Balón ve 40 km nemůže být stacionární a nedokážeme ho ukotvit lany.

Jinak ta bariéra se dá normálně projít a neklade ničemu odpor, je to mění povahu veškerého elektromagnetického signálu. I když ekvivalent praporkové abecedy minimálně na dohled desítek metrů nebo pomalá a silná světelná morseovka musí být použitelné i přes bariéru, uvnitř pak na stovky metrů - nevšiml jsem si žádného zkreslení obrazu uvnitř bariéry.

Laserovou komunikaci na vrtulníku si neumím představit - ale počítejme s tím, že jeden či dva vrtulníky musely přistát, nijak se nemohly ohlásit a to ani kolegům uvnitř bariéry, a jakmile zmizely z dohledu, tak se žádná záchranná výprava nevrátila. Tedy používání dalších vrtulníků nebo autonomních robotů není dovoleno kvůli bezúčelnému plýtvání zdroji.

Nějaká přenosová stanice by asi šla udělat, jen by se stále musela posouvat a zřejmě by musela být na dohled. (Ale to zcela volné moře a hlavně pláž vypadají úplně přístupně, nevím proč nejít po pobřeží, kde se nedá ztratit. Ale dejme tomu, že je pobřeží neprostupné.)

On asi není takový problém fungovat i na nějakou vzdálenost od hranice zóny a možná z ní dostat vzorky, jako spíše že když se nějaký jedinec či skupina ztratí ostatním z dohledu, třeba jen na chvilku, tak už ho nemusí vůbec najít.

Nicméně zatím je to tak, jak jsem si myslel, totiž že ze základny na okraji zóny by dovnitř bylo nataženo dost kabelů, lan a dalších věcí, podle kterých se dá jít docela daleko, aniž by se člověk ztratil, a že by nemělo být tak těžké vynést odsud nějaké vzorky, které se dají v klidu prozkoumat. Problém by bylo neustálé posouvání předmostí, ale když by s výzkumem začali ve chvíli, kdy je oblast relativně malá, tak za tři roky by už museli mít spolehlivé mechanické navádění až k majáku.
22.1.2019 11:22 - Jerson
ShadoWWW píše:
TADY borec rozebírá konstrukční chyby Enterprise NCC 1701-D. I tak považuji Novou Generaci za nejlepší Star Trek a mou oblíbenou Sci-Fi. ;-) A nejsem si vůbec jistý, jestli odstranění těch chyb by vedlo k lepším příběhům.

Tvého odkazu jsem si všiml, ale teď nemám kdy se na to video podívat. Můžeš to nějak shrnout?
Druhá věc je, že jde o seriál, ve kterém se děje jen to, co chce režisér, a postavy nikdy nezkusí nic, čím by se mohli dostat mimo známé oblasti fungování lodi. V PRG se na to nelze spoléhat.
22.1.2019 11:53 - Šaman
Hele, to jako že všichni co se nevrátili se tam jen ztratili? Jako zóna s dvaceti kilometry v průměru není malá, ale jestli to není doslova bludiště kaňonů a strmých skal, tak zkušený průzkumník to přejde za den (až tři při hodně obtížném terénu) jen podle slunce. A předpokládám, že mapy z doby než vnikla zóna jsou k dispozici, což by k orientaci mělo stačit. U vojenské základny bych očekával dokonce topografickou mapu, tam je každý větší kámen. Jestli tam nějaká základna byla, tak jsou tam určitě cesty nebo dokonce silnice. A vlastně i ten maják - s velkou pravděpodobností k němu povede cesta.

Zatím to podle popisu filmu vypadá, že kdo se ztratí ostatním z dohledu, tak ho něco sežere, nebo že pobyt v zóně je smrtelný už po několika málo hodinách. Anebo že něco mění psychiku a jakmile se někdo ztratí, zapomene třeba co tu dělá. Protože jinak se i po pár kilometrech (nepředpokládám neprůchozí terén) dá prostě otočit a vrátit tak, aby slunce svítilo na druhou tvář. není potřeba trefit to nějak přesně, jestli je zóna kruhová, tak stačí vyjít jinde.
Nějaké značky křídou, nebo sprejem jsou další možnost. Co signální pistole? To je jen chemie, žádná elektronika (aspoň ty starší).

A propo pokud by byl problém jen dostat se deset kilometrů do zóny v krátkém čase bez možností aut (a dejme tomu že po cestách to bude víc než deset), tak bych využil koně.
22.1.2019 12:00 - York
Jerson píše:
Poblíž bylo několik civilních budov a vojenská základna, nyní je všechno evakuované.


Obojí důkladně prozkoumat. Mohlo by tam bejt něco, co se záhadou souvisí.


Jerson píše:
vzdálené objekty v řádu stovek metrů jsou viditelné normálně, slunce vypadá normálně ... komunikace na dálku není možná, ... ani lasery


Pokud je všechno normálně vidět, znamená to, že je možná komunikace světelnými signály. I kdyby nefungovalo generování koherentního světla, pořád se dá navázat datové spojení přes obyčejný světlo.

Jerson píše:
při vyslání na na stovky metrů s viditelností slunce se dokázaly vrátit stejně jako lidé, při vyslání na větší vzdálenost se nevrátily (nevím jak se orientují reálně, ale jediné co mají k dispozici pro orientaci uvnitř zóny je Slunce, což by nemuselo stačit.)


Spojíme je do řetězu, takže na sebe dvojice vždycky uvidí.


Jerson píše:
Biologické vzorky vykazují asi mutace.


Mají ty asimutace něco společného? Třeba že zasahují konkrétní skupiny genů? Že se zmutované geny opakují? Že cílí výhradně ženy/výhradně muže? Je nějaká z těch mutací smrtelná?


Jerson píše:
ale počítejme s tím, že jeden či dva vrtulníky musely přistát, nijak se nemohly ohlásit a to ani kolegům uvnitř bariéry, a jakmile zmizely z dohledu, tak se žádná záchranná výprava nevrátila. Tedy používání dalších vrtulníků nebo autonomních robotů není dovoleno kvůli bezúčelnému plýtvání zdroji.


Žádnej člověk tam zatím nevlezl. A veškeré vynesené vzorky jsou v zabezpečených karanténních laboratořích. Autonomní roboty tam samozřejmě posílat budeme (ale tak, aby na sebe pořád viděli). Máme tady šířící se oblast nevysvětleného původu, která je potenciálně smrtelná. O jakém bezúčelném plýtvání to mluvíš? Tohle je code Omega situation!

Apropo - mutují dál vynesené vzorky?


Jerson píše:
když se nějaký jedinec či skupina ztratí ostatním z dohledu, třeba jen na chvilku, tak už ho nemusí vůbec najít.


Jsou tam zatím jen drony a roboti. Každopádně tohle budeme dál zkoumat - cíleně pošleme dronu těsně za dosah viditelnosti (třeba metr), pak uděláme pár kroků dopředu. Drona zmizela (přestože se tam měla zastavit)? Pak to samý uděláme s pevným předmětem, něco tam vystřelíme. Taky zmizí?


Jerson píše:
tak za tři roky by už museli mít spolehlivé mechanické navádění až k majáku.


Tak daleko v čase ještě určitě nejsme. Maximálně pár dní na svezení potřebného materiálu a personálu. Tohle má stoprocentně nejvyšší prioritu.
22.1.2019 12:07 - LokiB
Šaman: no, něco je sežralo, nebo se navzájem postříleli, nebo prostě ... umřeli.
Ono to má celkem vliv i na psychiku, takže po nějaké době se tam lidé začínali chovat ... jinak, někdo agresivně, někdo paranoicky a tak.

Nebylo to o tom, že by se všichni beze stopy ztratili.
Někteří tam zůstali "na zdi" :)



Koně bys využil ... ale možná by se pod tebou změnil ve stonožku, nebo by tě sežral :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10956788063049 secREMOTE_IP: 44.200.23.133