DnD iOS & Android Apps

Fyzické knihy sa pomaly premieňajú na elektronickú formu. Povedzme si úprimne, že kúpiť knihu za 10-20 € je pre študenta, prípadne človeka bez zamestnania, dosť ťažké (teda v prípade, že chce držať s novinkami) nehovoriac o updateoch, ktoré znehodnocujú celý obsah knihy a menia ho.

Rozhodol som sa vytvoriť pre smartphony a tablety applikáciu, ktorá by obsahovala pravidlá (hovorím samozrejme o D&D) nie len pre hráča, ale aj pre DM vrátane random generátorov. Viem, že existujú aplikácie, ktoré ponúkajú nástroje pre DM, no pravidlá som ešte nevidel. Chcel by som vytvoriť soft, ktorý bude updateovateľný podľa nových pravidiel, Beštiár s bežnými príšerami a vytváraním si nových, predmetmí, rasami, proste so všetkým a samozrejme s real-time updateovateľným denníkom (ideálne by bolo synchronizovateľným s kampaňami).

Co sa týka lokalizácie, som zameraný na SK, no ak sa nájde niekto, kto by bol ochotný prekladať do CZ, nie je to problém. Nie som v programovaní takéhoto softu zdatný, no keď ma to chytí stačí mi pár týždňov a urobím všetko pre to aby som to zvládol.

Ak by bol niekto ochotný mi pomôcť, bol by som veľmi povďačný. Predsa len práca jednotlivca môže byť dosť subjektívna, takže by som uvítal najmä znalcov HTML a CSS a taktiež designérov a návrhárov. Nesmiem zabudnúť ani na požiadavky hráčov a užívateľov, takže ak má niekto návrhy, sem s nimi. Čím viac, tým lepšie. Aspoň bude z čoho vyberať :) Pri vytvorení prved Beta verzie budú treba aj testeri.

Viem, že je to náročná vec, ale myslím si, že je v dnešnej dobe digitalizácie celkom aktuálna. Predsa len netreba zabúdať, že spftware, ktorý vyvíja WotC pre DM a hráčov ešte stále nie je kompletný a to už trvá viac ako 2 roky.

Čo sa týka finančného ohodnotenia :))) ... žiadne nebude (teda aspoň zatiaľ kým sa to nezačne predávať) ale je to ako neoficiálne prekladanie ... proste zadarmo a dobrej vôle.

Rád by som vedel vaše názory a pripomienky. Ak by boli ohlasy veľké, môžeme začať so soskupovaním ľudí. Ak by sa to nepáčilo nevadí. Vytvorím si to pre seba :)

môj mail: andykyso@gmail.com

S pozdravom
Andy
Napsal: Andy
Autorská citace #1
13.11.2011 13:28 - alef0
Ja teraz budem demoralizátor, lebo, a to poviem rovno, to nevidím ružovo :-)

Veľmi veľmi dobre si vyšpecifikuj, čo od toho chceš. Pokiaľ chceš vyvíjať generátor postáv a evidenciu všetkých herných elementov, pamätaj na to, že raz už niečo podobné existovalo (zabudol som ako sa to volalo, bola to aplikácia pre Windows), neskôr to "zakázali" Wizardi, ktorí si toto zmenežovali pod vlastnou správou v rámci D&D Insidera.

Rozhodne si urob research, lebo mne sa nechce veriť, že niečo také už neexistuje -- minimálne s príchodom iPadu toto muselo napadnúť viacero ľudí. A vlastne -- čo bráni použiť Insidera? Poplatky?

Navyše, sám hovoríš, že Wizardom to trvá 2 roky (a to majú peniaze), napíš si racionálne dôvody, prečo si myslíš, že to tebe bude trvať kratšie.

Z hľadiska vývoja je to pre jedného človeka dosť masaker, hlavne čo sa týka udržovania aktuálnych dát; o to viac, že že vyvíjať natívne aplikácie pre Android aj pre iOs znamená vyvíjať dve paralelné aplikácie a v prípade iOSu, kde pri vypúšťaní na Market prechádza aplikácia striktnou kontrolou, nezabudni na to, že sa môžeš veľmi rýchlo zraziť s právami Wizardov.

O predaji by som vôbec neuvažoval, na našom trhu ti to nik nekúpi, resp. by si musel nastaviť cenu tak, aby si pobil Wizardov, ale opäť... práva.

Ja by som sa zameral na vývoj klasickej webovej aplikácie kompatibilnej s prehliadačmi mobilov (= prispôsobiteľnej na malé obrazovky) a rozbehal to ako online záležitosť, začal by som denníkom, lebo tie sa furt zabúdajú nosiť na sessiony; to je vec, ktorá sa za tri mesiace vie rozbehať, lebo je to dosť jednoduché.
Autorská citace #2
13.11.2011 13:55 - Alnag
Pro D&D 4e existují na Windows Phone aplikace pro generování náhodného pokladu, sledování iniciativy a pro házení kostkou (ta je univerzální pro RPG). Ale nezkoušel jsem je.
Autorská citace #3
13.11.2011 14:03 - wlkeR
Já viděl aplikaci pro iPhone. Nevim jak se menovala, though.
Autorská citace #4
13.11.2011 14:09 - Thorar
Možná příspěvek mimo mísu, ale já jsem na androidu velmi spokojený s aplikací "Spellbook - DnD 3.5" a další podobné bych uvítal. (sledování HP, házení kostkou, D20 ability calculator jsem vyzkoušel a smazal) a takový Pathfinder spellbook taky neni spatny. Tkže to nijak nezatracuji, spíše vítám.

Na iPad/iPhone je toho pro D&D taky dost.
Autorská citace #5
13.11.2011 15:29 - Andy
verím že je, no ja som chcel urobiť s prekladom, čo myslím že nie je ani jeden.
taktiež by sa pre začiatok zišiel Character Sheet s editovateľnými poliami.
Autorská citace #6
13.11.2011 16:56 - sirien
Alnag píše:
Windows Phone

To někdo používá? :P

alef0: aplikaci pro comp a smartphone bych nesrovnával, má to úplně jiné přednosti a tak. Např. smartphone máš všude s sebou, neni tak neprakticky velkej a rušivej... dokážu si představit aplikaci co drží info o postavách a kampani pohromadě - když hrajeme kroniku, tak u ST vždycky držíme přehleovej arch všech postav a informací a podobně - zaprvé pro potřebu ST, zadruhé se běžně stane že někdo přiběhne na hraní z práce/školy a nestihne se stavit doma, případně si sheet prostě zapomene, a v tom případě je ten souhrnej arch docela k věci, ale občas se s nim blbě pracuje - mít to v nějaké úhledné appi by podle mě nebylo od věci.

Máš ale pravdu že technicky vzato možná není úplně důvod rvát to do appi, stačilo by udělat nějaké smartphone-friendly webové rozhraní, protože mít smartphone bez internetu je asi stejně tak užitečný jako mít maserati v Ugandě - sice cool, ale moc se tam s nim neprojedeš.
Teoreticky appi neni náročná na datový limity, ale bez online synchronizace to zase postrádá značnou část užitečnosti.
Autorská citace #7
13.11.2011 17:32 - alef0
Ja som neporovnával z hľadiska použiteľnosti, ale z hľadiska náročnosti a perspektívy pre vývojára.

To, že sú to diametrálne odlišné platformy, je úplná pravda, dokonca si trúfam povedať, že mať tablet a mať smartphone je nebe a vyšší nebe.

Z hľadiska vývojára to poviem tak: online aplikácia zjednoduší vývoj na strane mobilu/tabletu, v ideálnom prípade na nulu :-) Offline aplikácia je samozrejme lepšia pre peňaženku, na druhej strane je absolútne nereálne vyvíjať v jednočlennom tíme paralelne dve aplikácie pre dve diametrálne odlišné platformy.

A ako vravíš, keď máš smartphone, chceš synchronizáciu s online vecami, preto je to jedno :-) Plus, reálne ja málokedy hrávam na miestach, kde nie je wifi.
Autorská citace #8
13.11.2011 19:36 - Alnag
sirien píše:
To někdo používá? :P


Dobré věci jsou vzácné. ;-)
Autorská citace #9
13.11.2011 19:38 - sirien
Alnag píše:
Dobré věci jsou vzácné. ;-)

Tak to máš ve vztahu k běžným (ne-profi) aplikacím MS určitě pravdu, jen si nejsem moc jistej jak moc to svědčí ve prospěch WinMobile ;)
Autorská citace #10
13.11.2011 19:39 - alef0
Windows Phone 7.x je teraz v kóme, ale možno sa Nokia spamätá a vytrieska z toho niečo použiteľné a keď prídu Windows 8, možno sa tomu tiež pomôže.
Autorská citace #11
13.11.2011 19:45 - Alnag
alef0: Nesmíš měřit všechno podle tržního podílu. Opera taky netrhá statistiky a je to super browser. WinPhone bych za nic neměnil.
Autorská citace #12
13.11.2011 20:01 - Colombo
Takže teďkom pro kvalitu mluví to, že to nikdo nepoužívá? Předtím jste tvrdily, že něco je dobré, protože tolik lidí, co to používá, se nemůže přece mýlit. Tak jak?
Autorská citace #13
13.11.2011 20:17 - alef0
Colombo, kto je to ,,vy"?

Ja to tu v mobiloch neberiem podľa tržného podielu ale podľa nadšenia a perspektívy. Ešte teraz je gro vývoja v iOSe a Androide. Microsoft tradične prišiel na mobilnú party neskoro (on vlastne skoro všade chodí neskoro), Nokia zaspala na vavrínoch so Symbianom, ale ktovie čo sa stane s iOSom, keď termonukleárny Steve už nemôže mať priamy dosah na vývoj. Ešte sa radostne môže stať, že Nokia vydá Windows Phone mobil za rozumnú cenu s jednoduchosťou Nokie 5110 a môže byť veselo. (A ako som písal, Windows 8 má kadejaké mobilné plány, tam je silný tromf).
Autorská citace #14
3.4.2015 13:26 - ROBOcop
Oprasim tema. Jaky software zrovna pouzivate pro hrani DnD, konkretne 5E?
Vim, ze pouzivate roll20.net ale free verze je docela osekana. Az Supporter za 5$ mesicne ma vymozenosti jako Character Vault, Dynamic Light a Line of Sigh. Skvela vec je take support na Android tabletu. Bohuzel vse za prachy.
Pak je tu jeste Fantasy Ground 2 - ale licnece ja taky docela mastna.
Jako idealni reseni je pravdepodobne MapTools. Ma to vsechny vymozenosti vcetne Dynamic Light a Line of Sigh a je zadarmo. Bohuzel na Androidu se to neda spustit (teda existuje nejaky workaround ale je to postup na 24 stran), coz je skoda :-(.
A jako bonus konecne existuje na MapTools i Framework pro 5E a pak i Framework primo pro Lost Mine of Phandelver
Autorská citace #15
11.4.2015 18:15 - wlkeR
Já bych rád něco používal, třeba abych mohl mít postavu v telefonu (jednoho času jsme i s kámošem uvažovali, že něco takovýho vyrobíme), ale nakonec jsem zjistil, že u papíru a tužky ani není třeba řešit operační systém :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10440015792847 secREMOTE_IP: 35.173.178.60