Ženy a D&D

Dneska jsem si četl na Wizardích fórech srdnatá slova hlavního brand-managera D&D na adresu chystané knížky Confessions of a Part-time Sorceress. Záměrně říkám knížky a ne příručky, protože je to titul mířený více méně mimo trh klasického hráčstva - což je ostatně poznat už z obálky.

Nicméně abych se dostal k pointě, Scott Rouse usoudil, že D&D hraje málo žen a hodlá s tím zatočit v rámci soupeření s World of Warcraft (MMORPG). Samozřejmě jenom představa, že si to chce rozdat s WoW a vyhrát je komická. Ale přivést do hobby víc zástupkyň něžného pohlaví by jistě bylo záslužné.

Co mi není jasné je, jak toho chce dosáhnout touhle anekdotickou knihou... ale budiž.

Otázky, které se nabízejí jsou mnohé. Jak byste na to šli vy? Co si myslíte o tomto "počinu"? A co hráčky mezi námy? Chtějí si přečíst deset důvodů proč je D&D lepší než rande?

  • Dostat košem stojí jen pár životů.
  • Někoho praštit obvykle zahrnuje buď magickou střelu nebo pořadný palcát.
  • Ochrana před zlými kouzly - musíme říkat víc?
  • Váš parťák zná čtyřicet dva kouzel a umí máchat mečem.
  • "Být zkušená" je něco, s čím se můžete vychloubat.
  • První rande obvykle sestává ze střetnutí s medvěvýry a rosomáky ne bývalými partnerkami a rodiči.
  • Rozpadlé vztahy lze svést na špatný hod kostkou.
  • Deník postavy vám dává šanci omrknout chlápkovy statistiky ještě před prvním rande.
  • Jste-li raněna, je naděje, že do rána budete uzdravena.
Napsal: Alnag
19.2.2009 10:32 - Sethi
Píše:
No, taky jsme to mohli strhnout na čvachťata.


čvachťata(TM), prosila bych =)

já si nestěžuju, jen mě barvitost odboček nepřestává udivovat =)
19.2.2009 10:56 - Lotrando
Jerson: ženy ale nejsou nasazovány do operací, kde se předpokládají ztráty. Je pravda, že se to pomalu mění, dobrotu to ale moc nedělá. Je vždycky problém, když se žena dostane do zajetí.

wraiths, sethi: bavíme se tu o vrcholovém sportu, což kolega obezřetně obchází v každém svém příspěvku, přesto že s tím začal. Ve vrcholovém sportu, co se jezdectví týče, je žen v roli trenérů pomálu, výjimkou je ta drezura. Tam je to půl na půl a je pravda, že se v případě žen na to o něco lépe dívá. Kamarádky co jezdili vrcholově si prakticky výhradně nechali koně připravit. Špacíráky či provozáky přiježďoval kdo ml ruce a nohy.
19.2.2009 11:38 - wraiths
Lotrando: vim,ze jsem s tim zacal a obchazim,ale jiste tusis proc... prece jen jsem "Gentlemoun" :) a "modri" uz davno vedi.
19.2.2009 12:44 - Jerson
Lotrando, to už taky neplatí, holky v armádě bojují. Kromě toho když se někdy podíváš na fotky z partyzánských bojů v Jugoslávii za války nebo na výsledky žen v armádě SSSR, zjistíš že mnoho z těch žen bylo lepší než polovina mužských vojáků. Osobně mám dojem, že fyzická nadřazenost mužů a ochrana žen, aby neriskovaly zdraví / život jsou jen kecy mužů pro muže, protože málokdo z nás (mužů) si umí připustit, že by ho nějaká nikoliv_příliš_vyjímečná_žena mohla převyšovat prakticky ve všech stránkách, a k tomu měla ještě možnost rodit děti.
Ano, když se žena dostatne do zajetí výlučně mužské armády, tak to je problém. Nicméně on je často problém, i když se do zajetí výlučně mužské armády dostane muž. Jen se to ne vždy hodí do zpráv.
19.2.2009 12:58 - Rytíř
Jersone, zacházíš tak daleko, že to skoro vypadá, jakoby ženský byly opravdu lepší jak chlapi. Nic proti, akorát že tím pádem jsou, ostatní prominou, fakt tupý kachny, když si nechaly po tisíciletí líbit nadvládu po všech stránkách neschopnějšího pohlaví :)))

Já jsem v tomhle směru starosvětský rytíř; ženská se má hýčkat a chránit, pokud/dokud neřekne sama dost.

Jinak tahle debata se dobře točí v kruhu a fascinuje mě, jak jste se opět od preferencí každého pohlaví dostali k jeho fyzických možnostem a schopnostem... :))

Nejlíp to stejně řek Argo, Píše:
"ženy umí dělat prakticky všechno, ale některé věci je ve statisticky průkazném procentu případů moc nebaví"
19.2.2009 13:40 - Argonantus
Ještě mne napadlo, že kdyby žena ve středověku užila čvachťat (TM) k chapadlovému znásilnění, mohl by vzniknout zajímavý flamewar.
19.2.2009 13:51 - sirien
Jerson píše:
Před deseti nebo dvaceti lety byl poměrně častý názor, že žena nemůže být vojákem, a když ano, tak je to napůl chlap. Dneska si vojandy můžete najít a vypadají jako holky. Zatím nejsou u speciálních jednotek, pokud vím, ale možná je to jen otázka času.

Tvůj feminismus je sice obecně známý, ale občas přehlížíš fakta.
Například v armádě USA ženy nepracují na ponorkách (minimálně na některých specifických pozicích u ponorek, ale mám dojem že na ponorkách jako celku). Nějaký feministický senátorce hráblo a chtěla zavést regule že tam musí pracovat minimálně bla bla... pozitivní diskriminace. Těžce to pohořelo v okamžiku, kde jedna vojanda napsala otevřený dopis o tom že je u námořnictva n-let a že má tu práci ráda a že si rozhodně nemyslí, že by nebyla plnohodnotným členem týmu, ale že se ze zkušenosti domnívá, že by ženy na ponorkách pracovat neměly protože na to fyzicky nemají - možná ano v běžném provozu, ale když dojde k problému, tak by vedle sebe rozhodně na ponorce měla radši chlapa než ženu. Pod ten dopis se podepsalo dalších nevimkolik vojand a celej ten nápad spadnul ze stolu.

Obdobně - ženy pracovaly v dolech, to sice ano, ale na jejich organismu se to podepisovalo hůř než na mužích.

Jerson píše:
Osobně mám dojem, že fyzická nadřazenost mužů a ochrana žen, aby neriskovaly zdraví / život jsou jen kecy mužů pro muže, protože málokdo z nás (mužů) si umí připustit, že by ho nějaká nikoliv_příliš_vyjímečná_žena mohla převyšovat prakticky ve všech stránkách, a k tomu měla ještě možnost rodit děti.

Hm. A nebo taky evolučního vývoje a biologie (proteiny, zpracování cukrů, hormony a tak). Nikdy sem moc netrénoval a stejně jsem silnější než minimálně většina holek který sem kdy potkal. Všetně těch co narozdíl ode mě trénovaly - například akrobatickej rock´n´roll a tak (dobře, ta byla slabší jen o málo. Ale stejně byla). Sem sice silnější i než řekněme něco víc než polovina kluků v mym věku, ale ten poměr je docela očividnej. (a než vytáhneš Áju, tak upozorňuju že ta narozdíl ode mě maká denně, to už neni moc o předpokladech)

Lotrando a koně: ha-ha-ha. Dobrej vtip. Znal sem dost holek co si samy vycvičily koně. Ne jen jednu, ale víc. A ne jen jednoho koně, mnohdy. Za tu dobu co sem se kolem koní pohyboval rozhodně víc než chlapů. A lidi kolem mě co se kolem koní pohybujou (včetně závodů, přehlídek...) vživotě neřekli genderovej předsudek týkající se koní.
Mimochodem, trenérů je víc chlapů všude - i v ženskym volejbalu. Problém bych neviděl moc v ženách jako spíš v trenérech.

Píše:
Jerson: ženy ale nejsou nasazovány do operací, kde se předpokládají ztráty. Je pravda, že se to pomalu mění, dobrotu to ale moc nedělá. Je vždycky problém, když se žena dostane do zajetí.

Ale vůbec ne. Problém je s PR armády. Sejmutá ženská je prostě v médiích větší průšvih.
19.2.2009 13:54 - sirien
Rytíř píše:
Nejlíp to stejně řek Argo

Ani ne. To že něco že někdo umí dělat prakticky všechno neříká nic o tom jak dobře to umí.
Každopádně v určitých stránkách jsou známé dost značné rozdíly. Jen se to nesmí studovat před feministkami a studentkami holčičí sociologie (gender studies - taková propaganda schovávaná za vědu) - například známý stereotyp o ženách a řízení se zakládá na tom, že ženy prostě nemají tak dobrou prostorovou představivost. Najdou se takové které mají, najdou se i výborné řidičky, ale když to vemeš napříč populací, tak to je poměrně slušný rozdíl.
19.2.2009 13:54 - Sosáček
tukan: jerson se nekolikrat priznal ze jeho feminismus prosazuje jen proto ze ho kvuli tomu zenske maji radsi, tj. ciste ucelove, takze vysvetlovanim pravdepodobne ztracis cas, on uz to vi :)
19.2.2009 14:06 - Lotrando
Sirien: vycvičili k čemu? povšimni si prosím, že jsem neřekl že neumí jezdit, nebo že neumí připravit koně pro běžné činnosti. jen tvrdím, že špičkové výkony podávají ženy na připravených koních a ty připravuje povětšinou kdo? Nicméně jsem podobné reakce očekával a nepřekvapují mě.
19.2.2009 14:39 - Sethi
Píše:
Ještě mne napadlo, že kdyby žena ve středověku užila čvachťat (TM) k chapadlovému znásilnění, mohl by vzniknout zajímavý flamewar.

tahle představa je mi krajně nepříjemná, už jen z toho důvodu, že čvachťata(TM) jsou mláďata jako každá jiná a zavání to pedofilií. (a já přísahám, vážně jsem netušila, že jí bylo jen pět let.)

Píše:
jerson se nekolikrat priznal ze jeho feminismus prosazuje jen proto ze ho kvuli tomu zenske maji radsi

jaké ženské? přijde mi, že většina normálních holek má vůči feministkám dost vyhraněný názor, tak nevím, jak si tím pomáhá. sama bych řekla, že nejlepší způsob jak se s takovou feministkou vypořádat je svázat jí nohy dohromady několika proužky depilačního vosku. třeba by to fungovalo i na jersona =)

debaty o koních se tímto straním, neb mé zkušenosti nesahají dál než do oblastí spojených s rekreačním a "domácím" ježděním a nestydím se veřejně si to přiznat =)
19.2.2009 15:00 - Lotrando
Sethi: si vzpomínám na jedno nedávné Uvolněte se prosím, kde byla hostem paní v letech, feministka, jméno už jsem zapomněl. Byla s ní kopa legrace protože se docela vymykala obvyklému obrazu. Na otázky moderátora, "Co říkáte na některé nové partnerky našich politiků." Odpověděla, že celkem nic, jen nechápe, proč si ty chlapi vzaly. Načež moderátor kontroval, "že přece mají ten sexy mozek." Ta milá dáma jej však překvapivě uzemnila prohlášením, "když jim to stačí." Moderátor připustil, že podle všeho asi stačí, načež e dočkal odpovědi, "zatím ano." Tento způsob feminismu zdá se mi být celkem zábavný.
19.2.2009 16:45 - Argonantus
To byla IMHO Jiřina Šiklová, což není jen tak někdo.

Sethi:
Čvachťat nezneužiješ.

To zní tak nějak biblicky.
19.2.2009 17:09 - sirien
Lotrando: Hm. A který chlapi si ty koně připravujou sami? (mám takové tušení že piloti F1 se taky nehrabou v motorech...)

Píše:
sama bych řekla, že nejlepší způsob jak se s takovou feministkou vypořádat je svázat jí nohy dohromady několika proužky depilačního vosku.

no... depilační vosk ok, ale dohromady? :)
19.2.2009 20:19 - Lotrando
Argo: jj, tuším že máš pravdu. a taky vím, že to není jen tak někdo.

Sirien: ti co na to mají všichni, určitě se ale najdou i ti co se jen vozí.
19.2.2009 23:12 - Sosáček
sethi: on se nekde chlubil ze mu to funguje a hrozne tim dela radost kamaradkam, coz vypovida o
1) jeho kamaradkach
2) jeho charakteru
ale nevim jak presne to rikal a jsem liny to hledat.

K depilaci Jersona se vyjadrovat nebudu, ale vetsina feministek ktere jsem mel tu cest poznat ji potrebovala, hm. (coz je jiste velmi sovinisticka poznamka. pokud by mel nekdo pocit ze urazim cest damy, vyzvy k souboji prijimma v soukromych zpravach. preferuji kresadlove pistole na dvacet kroku)
20.2.2009 03:29 - sirien
Píše:
Sirien: ti co na to mají všichni

A ženy co na to mají si je nechají předjezdit, ale určitě se najde pár co sou výjimka z pravidla?
To je nejlepší ukázka tendenčního argumentu který jsem za poslední dobu viděl. O tom že je na to, jak silné prohlášení říká, dost nepodloženej, ani nemluvě...
20.2.2009 08:03 - Lotrando
Sirien: asi jako ty tvoje Siriene, asi jako ty tvoje. Uvědom si jednu základní věc. Na to, aby jsi mohl provést určité úkony potřebuješ především fyzickou sílu. Bavíme se tu o půltunovém zvířeti, které tě nemusí poslouchat. A protože po něm chceš něco, co sice od přírody v malém umí, ale ty to napínáš až k jeho limitům, musíš mu nějak svou vůli vnutit. Bičem to nejde, nebo ne tak dobře a nevydrží to. Takže musíš jezdit, usměrňovat a učit a na to potřebuješ sílu. Bez síly ten kůň rychle pochopí, že se jen vezeš. Snad se můžeme dohodnout na tom, že muži mají větší sílu. Pak už je jen krůček k tomu mému tvrzení, které je podložené letitými zkušenostmi.
20.2.2009 08:46 - Rytíř
Akademická poznámka

Uzivatel#1513 píše:
..coz je jiste velmi sovinisticka poznamka...


To mě zaujalo. Ta syntaxe, myslím, ne obsah.
Já sem si totiž taky ještě vcelku nedávno myslel, že šovinismus je víra v mužskou nadřazenost. Omyl, pánové a dámy, jak lze snadno dohledat.
Ve spojitosti s postojem mužů se toto slovo používá pouze ve spojení "mužský šovinismus", což si prý zavedly americké feministky, nemaje po ruce nic údernějšího.

Zajímavé nicméně je, že my mladší ročníky :)) už povětšinou samotný šovinismus chápeme jako víru mužů v jejich nadřazenost a ne jako vyhrocený nacionalismus a krajní vlastenectví. Že bysme byli přímými svědky proměny významu slova?

Konec akademické vsuvky
20.2.2009 09:04 - Lotrando
Rytíř: dobrý

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10668992996216 secREMOTE_IP: 107.23.157.16