O seriálech: In Treatment a Lie to Me

Rozhodl jsem se oživit bločky dávkou nesouvislého blábolení na téma seriály. Tentokrát se z fantasy přesunu do úplně jiných vod - do oblasti, která je mi profesně bližší. (Spoilery možné, čtěte na vlastní nebezpečí.)

In Treatment (2008) je seriál z produkce HBO inspirovaný (téměř vykradený) na základě izraelského seriálu BeTipul. Vypráví příběh psychoterapeuta, jeho pacientů a jeho vlastních problémů. Každých pět dílů se tentýž pacient opakuje (takže při sledování jeden díl každý všední den kopírujete vlastně rytmus života v seriálu). Z počátku jsem nevěřil, že mne to chytne. V recenzích jsem si přečetl, že člověk musí vydržet určité množství dílů a pak se to rozjede. I to na mně nepůsobilo zrovna dvakrát důvěryhodně, ale vydržel jsem. A měli pravdu...

In Treatment není laciná šmíra. Neodehrává se tam žádná dramatická akce, žádné divoké střihy. Žádná zajímavé prostředí. Většinu času budete koukat střídavě na dva lidi, jak spolu mluví. Plyne to tak nenápadně a poklidně a přitom probouzí hluboké emoce. Asi nejvíc mne baví "pátky", kdy je hlavní hrdina na supervizi u zkušenější a starší kolegyně. Když líčí svoje pochybnosti a svoje problémy, nedokázal jsem se do něj nevžít... nesdílet s ním všechny vzestupy a pády.

In Treatment není pro každého. Dokonce si myslím, že většinu lidí nemůže bavit. Ale já jsem se v něm našel, nastavil mi zajímavé zrcadlo i mého vlastního života.

Lie to Me (2009) seriál o psychologovi specializujícím se na řeč těla, který dokáže vždycky odhalit lež a přijít všemu na kloub jen tak od pohledu. Postava je inspirovaná příběhem Paula Ekmana, skutečného psychologa, kerý se zabývá emocemi a řečí těla (v některých ohledech poměrně hodně). Jinak je seriál koncpiovaný primárně jako krimi, takže readikálně olišný od výše uvedeného.

U Lie to Me mám úplně opačný problém, než u In Treatment, ze začátku, když to bylo něco nového mne docela bavil, ale nenabídl nic a nikoho, kdo by člověka zaujal a po určité době to začalo být jednoduše na jedno brďo. Dr. Lightman (hlavní hrdina) eventuelně někdo z jeho party, to vždycky správně prokoukne a je vyřešeno.
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
25.4.2011 00:26 - sirien
Lie to me mám zkouklé celé a docela mě to bavilo celou dobu. Neměl jsem ani tak dojem že to "někdo prokoukne a je to vyřešeno", seriál prostě pracuje s premisou toho že hlavní hrdinové jsou banda magorů propadlých své specializaci a v 95% případů prostě dokáží přečíst jak to jestli jim někdo lže/něco tají, tak jeho emoce. Přišlo mi, že podstatou seriálu je spíš to, jak seskládají jednotlivé kousky dohromady a jakou taktikou to nakonec vyřeší, na tom to stojí a padá. Některé díly byly slabší, obvykle když se od konceptu odchýlili a jeli "víc detektivně" (přibývající stopy, noví podezřelí a podobně), z těhle mě třeba docela zklamal ten díl s tím vypáleným domem a žhářem, pachatele divák prostě neměl absolutně šanci tipnout, proti celé šabloně seriálu s ním vyrukovali až úplně na konci, přišlo mi to trochu jako podvod. Na druhou stranu třeba ten díl s tim vraždícim psychopatem co kopíruje týpka co sedí ve vězení a Lightman hraje s tím uvězněným psychologické šachy, kde rozhoduje to, kdo myslí víc "tahů" dopředu, nebo jeden z posledních dílů, kdy stojí proti tomu tech-geek šéfovi té sociální sítě a hrají s ním přetahovanou na nervy se mi naopak hodně líbily.

I když v tom s tím šéfem té sociální sítě mě zklamal závěr, protože to opět chytlo syndrom typických seriálových detektivek - ano, hrdinům se podařilo "dokázat" že to opravdu byl on, ale víceméně jen morálně, důkazy a svědectví, která nahromadili, by žádný soud nikde v aspoň trochu civilizovaném světě nepřijal, o způsobu jejich získání ani nemluvě (typicky Elániovsky: "ano, teď skutečně vím, že jsi to byl ty, ale jen s tímhle mi to nikdo jiný neuvěří")

V Lie to me mě hodně bavila ta Lightmanova dcera, ten koncept je sice typickej, ale tady je dobře napsaná i zahraná. Na druhou stranu mi přijde že obecně tam je sociální rozměr těch postav trochu šizen, chybí mi tam občas takové ty fillerové díly které jsou přiblížením jedné konkrétní postavy (např. v House MD byl naprosto suprovej ten díl co ukazoval jeden den z pohledu Cuddy a podobně) a práce s těmi vedlejšími postavami vůbec.
Autorská citace #2
25.4.2011 00:38 - sirien
The Mentalist je také z podobné rodiny seriálů jako Lie to me. Je to o týpkovi, který začínal jako dítě z poutě a vynikal ve čtení lidí (empatie a sociální percepce), což postupně rozvíjel a doplňoval o různé skilly jako hypnóza, sugesce a tak podobně a s tím vším si hrál na orákulum, psykera, léčitele a tak. Postupně byl lepší a lepší, dostal se do televizních show až jednou přešlápnul, když v jedné té televizní show označil sériového vraha, který byl tou dobou na pořadu dne, za méněcenného a nemocného (nebo tak něco), což dotyčného vraha trochu vydeptalo a za odměnu mu vyvraždil celou rodinu.
Týpek se z toho samozřejmě zhroutil a když se dal dohromady, tak pověsil "okultismus" na hřebík a přidal se jako konzultant k CBI (lokálně-kalifornská obdoba FBI, v kalifornii často zasahují tam, kde má jinde v USA jurisdikci výhradně FBI - únosy, sériové vraždy atp.; ano, je to reálná organizace) s tím že chce pomoct dotyčného vraha dopadnout - v mezičase pak pomáhá s kdečím jiným (metaplotu je věnováno relativně málo dílů; naštěstí, o to intenzivnějc působěj)

Narozdíl od Lie to me tam jeho psychologické kousky nejsou nijak hard-vědecky podkládané; on sám je těžký atheista zpochybňující cokoliv okultního (sám to roky falšoval) a to co dělá vysvětluje prostě cvikem, zkušeností, dovednostmi a trochou "základní" psychologie.

Celý seriál je (až na pár dílů, obvykle metaplotových) pojat s o dost větší nadsázkou, než Lie to me, hlavní hrdina samotný je trochu přehnaný (rozhodně ne na levelu superhero, ale úplně uvěřitelné to není - aspoň ne pro někoho skeptičtějšího) a kromě samotných případů (které nejsou obvykle vůbec špatné) to je o dost víc i o jednotlivých postavách než Lie to me.
Autorská citace #3
25.4.2011 00:50 - Alnag
sirien píše:
Přišlo mi, že podstatou seriálu je spíš to, jak seskládají jednotlivé kousky dohromady a jakou taktikou to nakonec vyřeší, na tom to stojí a padá.


No jo... ale to je definice prakticky jakéhokoliv krimi... třeba CSI. Pokud v tom seriálu je jen tohle tak to po chvíli zevšedňuje. Ano, dá se na to koukat... ale. Ale mám chuť položit noirovskou otázku - proč? Jsou seriály, kde také sleduju, jak to seskládají dohromady, ale s něčím navíc... (např. Castle - (ne)romance ústřední dvojice, Dexter - obvykle zápletka přes celou sezónu... apod.)
Autorská citace #4
25.4.2011 03:07 - sirien
tak já to vyjádřil obecnějc než jsem to myslel. Většina krimi je o tom jak se kládají kousky do hromady a jakou taktikou se věci řeší (i když musím rovnou říct, že krimi nijak zvlášť nesleduju), ale každé to krimi má nějakou svojí šablonu která ho specifikuje.
Třeba v Colombovi od začátku víme kdo je vrah, proč vraždí i jak, hlavní hrdina ví část z toho taky a jen sledujeme, jak mu postupně seškrtává výmluvy a vysvětlení, až mu žádná nezbydou a Colombo jej tak slavně usvědčí.
V Sherlockovi (a jeho Belgické (co se mě týče tak dost špatné) kopii) sledujeme proud geniální dedukce, která z minimálních stop těží ohromné množství informací které posouvají hlavního hrdinu dál, k dalším stopám, které následně další geniální dedukcí seskládá do celkového obrazu.
V Kriminálkách sledujeme proud policejní práce s technologickými vychytávkami, které umožňují analyzovat i ty nejmenší stopy, které pachatel zanechal (aspoň tak usuzuji z toho mála co jsem z nich viděl)
...
No a v Lie to me je šablona položená tak, že je velká část karet položena na stůl během začátku a postavy pak postupně oddělují pravdivé od nepravdivého, zachytávají podprahové emoce a dohledávají k nim vysvětlení, která je pak přivedou k dalším vhodným otázkám, divákovi je dávána v zásadě férová šance si aspoň částečně tipnout, kam do balíčku autor zamíchal královnu. Případně je královna vyložená rovnou (díl se sociální sítí, díl s deviantským studentem psychologie) a pak to je trochu colombovitější.

Proto mi těch pár dílů, jako třeba ten s tím žhářem, kde tu šablonu porušili, přišly jako podvod na mě jako divákovi a celkově byly podle mě slabší - když sem je dokoukal tak sem měl pocit, jako kdyby při sledování Colomba 5 minut před koncem dílu Colombo najednou prohlásil postavě se kterou interagoval nejvíc "jaj, sorry, ty to nejsi, je to támhleten týpek o kterém jsem se celou dobu vůbec nezmínil a ani s ním nemluvil". Ty díly kde se jí naopak držely bez větších odchylek mě bavily nejvíc, ať už tam byl pachatel jasný od začátku nebo se vybíral z nějakého balíku na začátku alespoň trochu představených postav.
Autorská citace #5
25.4.2011 12:01 - Colombo
Za sebe můžu říct, že Lie to me bylo ze začátku bomba, bylo to něco nového a postava Lightmana byla super. Pěkně temná minulost, celkem svině...

Postupně to ale ztrácelo spád. Nějak mi chyběl vývoj, posun. Měnili se jen nepodstatné detaily a případ od případu byl až přespříliš podobný.

Super bylo, když Cal mohl s někým bojovat, s psychopatickým studentem psychologie, psychopatickým vrahem co vypaloval oči. Ostatní díly ale povětšinou neměly šťávu.

To Mentalist, ačkoliv jsem moc dílů neviděl, mě přitahuje ještě víc. Třeba je pěkný jeden z prvních dílů, kde přesvědčí manželku, ať svého manžela zastřelí.
Autorská citace #6
25.4.2011 12:02 - Colombo
In Treatment vypadá zajímavě. Osobně se mi celkem líbil i Doktor mozek, i když to byla celkem levná napodobenina Dr. House.
Autorská citace #7
25.4.2011 17:19 - sirien
Colombo píše:
Třeba je pěkný jeden z prvních dílů, kde přesvědčí manželku, ať svého manžela zastřelí.

Mám tušení, že to je začátek dílu úplně prvního a pokud se pamatuju dobře, tak to je zrovna docela neúmyslné, dalo by se říct jeden z mála přehmatů co v seriálu udělá, protože situaci kapánek podcení a hecování prostě přežene. Vůbec by mi nevadilo, kdyby tam podobných drobných chybek (ne nutně s tak fatálními důsledky) sem tam udělal víc, bylo by to takové smysluplnější, takhle to většinu seriálu budí trochu moc dojem neomylnosti. Ale celkově to až tak moc nevadí, aspoň mě to nijak příliš nerušilo
Autorská citace #8
25.4.2011 19:29 - Colombo
Přehmat? Neúmyslné? Mi připadalo, že se naštval a chtěl být parchant. Frustrace z toho, co se mu stalo, tak chtěl potrestat alspoň jednoho násilníka.
Autorská citace #9
26.4.2011 00:20 - sirien
Tak jsem si kvůli Tobě tu scénu zkouknul znovu a nezdá se mi, že by to byl jeho záměr. Prostě rejpal, nemoh pořádně tušit že si ta ženská de pro zbraň, nezdálo se že by jí nějak hecoval, jen jí použil jako detektor pravdy. Když tam pak přišla tak prakticky neměl čas reagovat, normálně se s tim chlapem bavil jako vždycky když se chystá někoho ždímat a ona prostě vešla a odpráskla ho. Pak tam chvíli stojí a nejspíš to analyzuje a pak má typicky Jane-cynickou poznámku. Myslim že to tam bylo myšlený jako že fakt přehmát
Autorská citace #10
26.4.2011 09:27 - Colombo
boříš mi iluze:P
Autorská citace #11
11.12.2011 13:02 - Alek
Tak jsem konečně viděl pár dílů Terapie a vzpomněl si, kdo že to doporučoval ještě před tou českou verzí. Nikdy jsem ale vlastně tu verzi s Byrnem neviděl. Zajímalo by mě srovnání. Sleduješ to, Alnagu? Je to natolik jiný, že stojí za to koukat i na další verze v podstatě téhož? A kruciální dotaz, je i v zahraniční verzi ta páteční „babka“ tak nesnesitelná? :-D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.093470096588135 secREMOTE_IP: 3.235.145.95