D&D Experience 2011: A co dál?

V uplynulém týdnu proběhla akce jménem D&D Experience. Ta vnesla trochu jasno do prozatím poměrně bizarní obchodní strategie Wizards of the Coast, kteří omezují množství vydávaných produktů, ruší některé příručky a hodně se soustředí na elektronicky dostupný obsah.

Z toho, co bylo vyřečeno na semináři o budoucnosti D&D lze usoudit zhruba toto. Doposud osvědčený obchodní model přestal fungovat. Doplňující příručky už se neprodávají tak jako kdysi a nezdá se, že by se to změnilo. „Proč prodávat knížky, které hráči ve finále využijí jen ze 2%?“ padlo na semináři. „Proč prodávat knížky plné mechanik, které je pak nutné updatovat?“ Mechaniky je snazší publikovat a udržovat elektronicky. A také… proč vydávat knížky, které je tak snadné nascanovat a vystavit na internetu k volnému stažení?

Nová strategie v sobě kombinuje několik prvků. Pravidelné předplatné elektronického obsahu, který poskytuje hráčům přístup k novým a snadněji updatovaným mechanikám a dalšímu obsahu, který se nevyplatí tisknout. Zároveň další rozvoj online nabídky s Virtuálním herním stolem, Monster Builderem a dalšími. Podpora veřejných hraní Encounters, jako nástroj virálního marketingu, udržování stávajících zákazníků a jejich přilákání do obchodů. A vydávání materiálu, který je obtížné „upirátit" jako jsou mapy, kartičky, tilesy a různé jiné vychytávky.

Trochu to ale signalizuje, že 4E je na konci svého životního cyklu (jakkoliv takový konec může trvat i několik let). „Must buy“ produkty už se vyčerpaly, a protože to si WotC nemůže dovolit, dělá všechno pro to, aby přilákalanové hráči, kteří si koupí PHB/DMG/MM kombo resp. jejich Essentialové náhrady.

WotC vysvětlili i ukončení výroby figurek. Přinejmenším těch barvených a náhodně distribuovaných v boosterech. Za vším je špatná ekonomická situace USA, která prodražila dosavadní výrobu v Číně natolik, že se již ekonomicky nevyplatí.

Jaký tedy bude letošní rok?

Dočkáme se hodně deskovek:
  • Wrath of Ashardalon (Únor) je variance na Castle of Ravenloft. Skládání tilesů a zjednodušená deskovká verze D&D v jiném prostředí.
  • Legend of Drizzt (Říjen) další variace na Castle of Ravenloft, kompatibilní s oběma předešlými.
  • Conquest of Nerath (Červen) je rozsáhlá deskovka ve stylu Axis and Allies v obrovské krabici se spoustou figurek a mapou světa okolo Nentir Vale, kde spolu soupeří několik frakcí o nadvládu.
Vyjdou další Dungeon Tiles:
  • Caverns of Icewind Dale (Únor)
  • The Witchlight Fens (Červen)
  • Shadowghast Manor (Prosinec)
Vyjdou krabicové verze a knížky obohacené o obtížně upirátitelný obsah:
  • Player's Option: Heroes of Shadow (Duben)
  • The Shadowfell: Gloomwrought and Beyond (Květen) krabice obsahující dvě knížky. Jednu s možnostmi pro hráče a jednu se střetnutími a náměty pro dobrodružství. Mimo to obsahuje ještě mapu města Gloomwrought, taktickou mapu z tohoto prostředí. Obsahuje také balíček kartiček „Despair Deck“, který má navodit pochmurnou atmosféru Stínopádu pomocí tří typů karet nazvaných Madness, Fear a Apathy.
  • Monster Vault: Threats to the Nentir Vale (Červen) by měl být nový bestiář, kde krom klasických nestvůr narazíte i na „organizace“ jako jsou banditi, kmeny, tlupy apod. Obsahuje též tokeny a mapy.
  • Neverwinter Campaing Setting (Srpen) by měl být podobný CSku pro Dark Sun přinejmenším ve spojení knížky pro DMy a pro hráče do jedné. Vychází společně s novou počítačovou hrou.
  • Madness at Gardmore Abbey (Září) krabicové dobrodružství o bývalé paladinské pevnůstce, která ukrývá tajemný artefakt – Deck of Many Things. Ten přitahuje do tohoto dungeonu nestvůry a jeho chaotická povaha činí hru znovu hratelnou. Kartičky z Deck of Many Things jsou součástí krabice a Chris Perkins tvrdí, že hráči si je rádi dobrovolně tahají, i když vědí, že dobře polovina z nich má negativní účinky.
  • Player's Option: Heroes of Feywild (Listopad)
  • Book of Vile Darkness (neurčené datum) Vyjde u příležitosti stejnojmenného filmu, který produkuje televizní kanál SyFy.
Naopak na neurčito byl odložen Campaign Setting Ravenloft. :(
Napsal: Alnag
Autorská citace #1
31.1.2011 08:38 - noir
Většina toho, co vychází, se mi docela hodně líbí. A že je toho míň? To mi nevadí vůbec, pokud to zlepší kvalitu produktu. Což si úplně jistý nejsem - alespoň podle toho, co bylo uvolněno z Heroes of Shadow.

Ten přesun na internet je zcela logický.
Autorská citace #2
31.1.2011 10:21 - Alnag
Já se teším na Madness at Gardmore Abbey - to možná bude zase příležitost něco DMovat... Potažmo na Shadowfell. Když z kartiček nedělají sběratelskou záležitost, přijde mi to OK.
Autorská citace #3
31.1.2011 16:21 - alef0
Prečo začínam mať pocit deja vu z TSR?

Ono je pravda, že model, kde sa chrlia tony príručiek bez ladu a skladu a kvality musel prestať fungovať... lebo skôr či neskôr sa zlomí i ten najotrlejší fanúšik.

Zakillovanie miniatúry ma ale prekvapilo.

Inak tá expanzia do boardoviek, nie je to strašný zisk alebo risk? Hoci je to tiež logický ťah, lebo boardovky priťahujú ľudí (viď Fantasy Flight Games).

Výlety do elektronickej sféry sa dali čakať, veľa ľudí to predpovedalo a znie to dobre, akurát notebooky na výlete. A samozrejme vyrovnanie sa s pirátstvom (ale opäť: obsah s pridanou hodnotou je to, čo vie vygenerovať peniaze.)

Myslím, že Wizardi ešte dosť dlho vydržia (a súhlasím s tým, že 5 rokov dokážu pofungovať bez problémov), lebo ak nie, tak to bude pre odvetvie pomerne značná katastrofa.
Autorská citace #4
31.1.2011 18:51 - noir
alef: Čím ti současná situace připomíná poslední dny TSR? Mě přijde, že je zcela opačná - TSR se snažili menší prodej příruček vyvážit větším počtem příruček, čímž jednak přesytili trh, za druhé ho rozbili a za třetí snížili kvalitu příruček. Na změnu trendu reagovali tendenčně. WIzardi se naopak pokouší nabízet teď míň, ale kvalitnějšího. Podívej se na názory na obsah Dungeonu a Dragonu v roce 2011 - téměř všechny články jsou hodně kladně hodnocené. Ta změna, k které přikročili, není kvantitativní, ale kvalitativní.
Autorská citace #5
31.1.2011 20:25 - alef0
Rozmýšľam. On the second thought, máš pravdu, toto je iná situácia.

Väčší počet príručiek už byť nemôže, to je pravda. Čo sa týka kvality, to nevieme ešte posúdiť -- odhadoval by som, že úroveň ostane rovnaká, množina dizajnérov tiež, akurát počet vydaných projektov poklesne (čím sa znížia náklady).

Na druhej strane je tu ten spomínaný exkurz do boardoviek -- ten som už spomínal, možno sa im to oplatí, lebo pritiahnu ľudí, ktorým sa RPG nepáči, ale na druhej strane možno narazia, lebo D&D hardcoristi hráči nebudú kupovať boardgame (ale tu len dávam gut feeling).

Inak tá stratégia s Dungeonom je tiež zaujímavá, lebo za tých 7 dolárov mesačne získajú možno väčší prísun peňazí než za papierové príručky, obzvlášť preto, lebo hráč získa diverzifikovanejší rozsah než v prípade 20$ príručky.

Ja som skutočne zvedavý, čo sa z toho vyvinie.

Inak White Wolf má na najbližší polrok naplánovaných 6 príručiek, ale tiež tlačia na pílu PDF iniciatívy.
Autorská citace #6
31.1.2011 20:33 - Arutha2321
hmm, Alnagu, nechci ti do toho rejpat, ale podle katalogu Wizardů jsou "DT: Caverns of Icewind Dale" naplánovány na 18.ledna, čili už jsou zřejmě venku. ;)
Autorská citace #7
31.1.2011 20:54 - alef0
This title will be released on February 1, 2011.
Autorská citace #8
31.1.2011 21:09 - Arutha2321
Link
Release date: January 18, 2011
Vypadá to, že máme dva odporující si zdroje.
Autorská citace #9
31.1.2011 21:44 - Alnag
http://www.amazon.com/Caverns-Icewind-Dale-Dungeon-Accessory/dp/0786957468/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1296506594&sr=8-1

+ to říkali sami Wizardi na DnD Experience. A hlavně si myslím, že je to naprosto podružné.
Autorská citace #10
31.1.2011 21:52 - Arutha2321
Jasně, je to jedno, já jen aby řeč nestála. ;)
Autorská citace #11
1.2.2011 10:38 - noir
Caverny už jsou dost dlouho venku jako PDFko: http://fanaticosdod20.blogspot.com/2011/01/dungeon-tiles-tematicos-dn1-caverns-of.html
Autorská citace #12
1.2.2011 16:43 - Smud
Na me ty novinky pusobi pomerne pozitivne. Uvidime behem roku, zda bude obsah o neco kvalitnejsi nez v roce 2010.

Jinak Caverns of Icewind Dale uz mam 14 dni doma, koupeno v Rytiri v Praze.
Autorská citace #13
1.2.2011 19:24 - Almi
Super článek, souhlasím s diskutujícími :)

..a taky se těším. Alnagu, s tím DMováním počítej. Začal jsem se těšit! .)

Tilesy skutečně vyšly, minirecenzi jsem nepsal (nebyla motivace). Ale Stačí snadf, když řeknu, že jakmile jsem je rozbalil, mazal jsem druhý den pro druhé. Opět vynikající, hra na sněhu plná zrádných puklin...a vůbec! Nebudu prozrazovat inspirační náměty pro kampaň AA :D
Autorská citace #14
1.2.2011 19:37 - Alnag
Alef0 píše:
Na druhej strane je tu ten spomínaný exkurz do boardoviek -- ten som už spomínal, možno sa im to oplatí, lebo pritiahnu ľudí, ktorým sa RPG nepáči, ale na druhej strane možno narazia, lebo D&D hardcoristi hráči nebudú kupovať boardgame (ale tu len dávam gut feeling).


Já ti nevím. Jako obecně moc deskovky nehraju (nelákají mne). Ale Castle Ravenloft je hrozně zábavný. Má spoustu různých scénářů a je to švanda.
Autorská citace #15
2.2.2011 22:40 - Almi
Alnag píše:
le Castle Ravenloft je hrozně zábavný. Má spoustu různých scénářů a je to švanda.


.a tos ještě nehrál ty nový scénaře, co vyhráli ve čtenářský soutěži :-))
Autorská citace #16
19.10.2023 22:34 - ShadoWWW
Alnag píše:
Já se teším na Madness at Gardmore Abbey

Dobrodružství Madness at Gardmore Abbey bylo to poslední, které pro čtvrtou edici vyšlo, a bylo docela povedené. Krabicovka, co měla jednu zajímavost: byly v ní fyzicky Karty mnoha věcí (Deck of Many Things).

Teď na konci životního cyklu páté edice Wizardi opět vydávají produkt spojený s Kartami mnoha věcí a opět i s balíčkem karet. Lepší, blyštivější, krásnější, navoněnější... znáte to. Akorát bundle fyzický produkt plus elektronická verze na DDB stojí 100 dolců. :-O Že by nová cenová politika nové edice?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08602499961853 secREMOTE_IP: 18.221.129.19