Alnagův bloček: D20 vize

Většina lidí si vizi spojuje s pohledem dopředu. Buduje si v duchu vzdušné zámky úspěchu tam, kde ještě nic nestojí. Není ale stejně cenný i pohled na proces a zkušenosti? Pohled dozadu.
Myslím si, že po 2,5 letech provozu lze konstatovat, že základy tohoto webu jsou dobré, protože je stále velmi funkční. A myslím si, že lze i říct proč. Protože věřím ve sdílení know-how, vypíchnul bych pár bodů, které jsou podle mého soudu klíčové... můžete je použít pro svoje weby, když budete chtít.

1. Nezačínejte na zelené louce

D20 v kostce začalo spojením dvou již existujících a fungujících webových stránek (Basilisk's eye a Stínu rytíře). To samo o sobě poskytlo "Kostce" hodně velký potenciál do začátků, a to jak co se týče již existujících čtenářů, tak i obsahu. Zároveň jsme zdědili od CzechDnD, transformujícího se v RPGfórum (a měnícím směr), i vizi, kterou bylo spojovat českou komunitu hráčů D&D a poskytnout jim v mateřském jazyce materiály klíčové pro jejich hraní.
Už jsem to psal, ale znovu to zopakuji. V jednotě je síla. Je snadné zlomit mladý webový kmínek, který někde osaměle pučí, zato spojené "Svatoplukovy pruty" jde zlomit jen těžko. Pokud pomýšlíte na vlastní web, zvažte, zda není lepší spojit síly s nějakým stávajícím. "Kostka" vždycky ráda přivítá nové nápady a nadšení do nového webu, který se nějak týká jakéhokoliv RPG... a věřím, že stejně tak i mnohé další projekty.

2. Buďte výjimeční

Ještě v dobách, kdy jsem měl svůj vlastní web - Basilisk's eye - jsem si všiml, že byl velmi často linkován z řady jiných webů (a to i bez žádostí o reciproční výměnu odkazů). Jak obvykle z odkazů vyplývalo, byla jejich hlavní příčinou sekce Hlášky, která prostě lidem připadala tak zábavná, že se o ni chtěli podělit s ostatními. Bylo to něco, co jinde nebylo.
Dělat to, co dělá každý, je snadné. Ale tím nezaujmete, i když to děláte dobře. Najděte něco, co nikdo jiný nedělá nebo nemá a tam excelujte. Hlášky na "Kostce" už dávno nejsou tím tahounem jako kdysi, ale to neznamená, že nenabízíme jiné výjimečné věci...

3. Vytvořte dobrý tým

Tvorba dobrého webu je týmová hra. Myslet si, že všechno zvládnete sami, je naivní iluze. Dobrý web tvoří dobrý tým lidí, z nichž každý je na něco specializován a v tom vyniká. Je těžké říct jednoznačně, jak takový tým vytvořit, protože to velmi záleží na konkrétních lidech, ale jedné věci je dobré se vyvarovat. A to je "groupthink" - snaha minimalizovat týmový konflikt rezignací na kritické myšlení a analýzu problémů.
Je naivní si myslet, že dobrý tým nemá konflikty. Konflikty nemá jedině stádo, které na slovo poslouchá svého pastýře, ale to je houby tým pro vedení jakéhokoliv projektu. Stejně jako v dobrém RPG je i konflikt nezbytnou součástí, musíte jej ale umět zvládat, pracovat s ním a těžit z něj.
A ještě jedna věc... vychovávejte si nástupce. Nepředpokládejte, že to, co děláte, budete dělat navždy. Vždycky se snažte mít v záloze někoho, kdo by vás dokázal nahradit a komu byste mohli svůj projekt jednou předat.

4. Myslete na všechny uživatele

Nepředpokládejte, že se na vašem projektu bude účastnit jen jedna skupina, snažte se mít maximálně pestrou nabídku, resp. aktivitu pro každého. Sociální komunity jsou jako slupky cibule - někdo se aktivně podílí, někdo komentuje a povzbuzuje a někdo mlčí a pozoruje. Nikdo ale není méněcenný, všichni návštěvníci jsou důležití, pro všechny to děláte. Mějte je tedy při tvorbě svého projektu na paměti.
Buďte vstřícní k těm, kteří se nechtějí registrovat a chtějí jen číst, neodpírejte jim přístup, nenuťte je k registraci, nechte je volně brouzdat, jak je jim libo. Buďte vstřícní i k těm, kteří tvoří, dejte jim nástroje, které jim jejich tvorbu usnadní, pomáhejte jim, naslouchejte, povzbuzujte a raďte.

5. Nelitujte žádného pokusu

Ne vždycky se všechno podaří. Někdy investujete energii do něčeho, co se ukáže jako zbytečné. Nelitujte toho času, ale ani neplýtvejte energií na záchranu něčeho, co nemá smysl zachraňovat. Věnujte se tomu, co má perspektivu.
I nezdařené experimenty mají svůj význam. Ukazují, kudy cesta nevede. Trik je v tom, poznat je a opustit včas, místo marné snahy prorazit hlavou zeď.

6. Naučte se umění naslouchat

Máte pocit, že jedině vy víte, co je pro ostatní dobré, že právě vy je musíte dovést k novým výspám poznání? Pak uchopte Occamovou břitvu racionality a pořádně se s ní řízněte do prstu, možná se z toho snu probudíte. Nejste na misijní výpravě mezi domorodci v Tichomoří. Naslouchejte tomu, co návštěvníky projektu zajímá a dejte jim to.
To neznamená, že máte přestat psát o tom, co baví vás, ale přestat předstírat, že to, co baví vás, by mělo zároveň bavit všechny ostatní...

7. Usměrňujte, jen když je to nezbytné

Zapomeňte na slova jako off-topic, zapomeňte na moderování diskusí. Jednak to žere čas a jednak to blokuje kreativní myšlení, které je nutně divergentní a tedy zabíhavé. Dávejte prostor, otvírejte nové a neprobádané stezky, místo snahy všechno nacpat do jedné formy, pro všechno stanovit pevnou strukturu. Oč krásnější a úchvatnější je pohled na divokou rozlévající se řeku, kroutící se v meandrech a rozlévající se občas po širém okolí, než betonovým korytem tupě se ženoucí vodní proud. Tohle přirovnání je přesným vyjádřením mého postoje k diskusím.
Ale obdobné principy není třeba omezovat jen na diskuse - dá se to aplikovat i na širší úrovni. Tento princip umožnil třeba i ad hoc vznik těchto blogů (mimochodem, zkuste je). ;-)

8. Milujte to, co děláte

K tvorbě webových projektů vedou různé motivace. Zvědavost. Snaha se předvést. Osamělost. Pýcha. Ale jen málo z nich vydrží. Možná, že jsem beznadějně romantický, ale myslím si, že musíte mít rádi to, co děláte. Že jedině pozitivní nadšení vás dokáže hnát vpřed dost silně a dost vytrvale, abyste to, co děláte, dotáhli do konce.
Pokud tedy uvažujete nad nějakým webovým projektem o RPG, vezměte si prosím tyto rady k srdci. Alespoň já se je stále snažím mít na paměti...
EDIT: Vannax mi v diskusi napsal, že jsem neodpověděl na tu základní otázku po vizi. Já myslím, že jsem na ni odpověděl, jen možná ne tak, jak se čekalo. Myslím si, že mít vizi toho, co má být na konci, je frustrující. Buď se trápíte tím, že jste ji ještě nenaplnili, nebo ji naplníte a co pak?
Pro mne je cílem ta cesta. Cílem je být a žít. Proto píšu o tom, jak být a ne čím se stát. Protože o stávání se to podle mého není.
Napsal: Alnag
Autorská citace #21
15.11.2008 19:11 - Argonantus
Alnag:
Jo, o tobě bych celkem nepochyboval, že tě to bavit bude. A je vás takových víc. Jenže při úzkém tématu hrozí ponorková nemoc; všechno jste si řekli v devadesátém šestém, a nehrozí, že byste našli mnoho nového. Znáte všechny svoje triky a víte přesně, co řekne tenhle na támhleto téma.
Naděje jsou právě ty vedlejší pohledy a vedlejší věci, kterých si časem člověk váží nějak víc. Můžeš furt hrát RPG - jsem toho živý doklad - ale okouzlují tě na něm jiné věci.

Neotočíš se ke kostce zády; otočíš kostku z jiné strany.
Autorská citace #22
15.11.2008 19:22 - sirien
No, staré články nezmizí, a ty nové poskytnou novou perspektivu... :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092532157897949 secREMOTE_IP: 54.163.218.81