Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
Napsal: Alnag
12.12.2008 15:51 - Colombo
a vy chceta aby Alekův táta a Jersonova máma byli velkými fandy a přispěvateli na WRBĚ?
Myslím si, že vzhledem k oblasti, na kterou bude WRBA směrována, je angličtina(alspoň částečná, lidem může byt jedno, co to znamená, hlavně když to dobře zní) a nějaké to WWW.. to taky není problém, stačí mít dost reklamních bannerů po netu a lidi si na to kliknou a přidají do oblíbených.
12.12.2008 16:16 - andtom
Joeyeti: Mé pocity jsou stejné, pokusů postavit všeobjímající stránku už bylo ... Tady to funguje proto, že to jednak má perfektní vedení (trio) a vzniklo to v malém - tj. spíš věci postupně nabaluje, ale není to z povinnosti, prostě co roste to roste, co neroste, tak se nic neděje. Nikdy to zde nemělo počáteční megalomanské cíle, Rytíř kolikrát říkal už před léty při cyklických záchvatech stavění čehosi velikého na RPGfóru (které si ještě pamatuji), že tudy cesta nevede a já mu časem dávám těžce za pravdu.
Mám pocit, že SEB vychází z toho, že když trio tak hezky kočíruje d20, že by jim to šlo i u velkého projektu, ale jsem skeptický, bombasticky vztyčený velkoprojekt s obrovskými ambicemi je akorát rozklížený kolos na hliněných nohou, kočkopejskový dort, ze kterého zabolí břicho.
12.12.2008 16:23 - SEBastian_Chum
jo ok, holt sou čechy malý a zaprděný
12.12.2008 16:31 - andtom
SEB: No konkrétne ja som Slovák, ale to je jedno :-) Nadšení, které chováš, jsem měl také a také jsem se divil skepticizmu, třeba vzpomínaného Rytíře. Časem jsem vystřízlivěl.
12.12.2008 16:35 - Joe
Vidieť to na všetkých úrovniach... aj na samotných fórach (RPGf a tu) - málo ľudí vôbec prispieva, málo ľudí sa do niečoho zapája. V tomto sú naše krajiny fakt príliš malé.

Keby sme hovorili anglicky.... discussion end here.
12.12.2008 16:57 - SEBastian_Chum
neboj já nejsem nadšenej, říkám že vim že to sou iluze
12.12.2008 22:17 - Alnag
Ok. Jsem tu zase nebyl (nejdřív itenzivní práce a pak hraní DnD), takže jen ve zkratce. Nejsem přítelem (a to ještě slabé slovo) sociálního inženýrství na webu. Psal jsem to v jiné souvislosti, ale platí to i na různá hodnocení a tak. V tomhle ohledu jsem asi hodně liberální, a veřím tomu, že se to dokáže regulovat samo i bez nějaký hlasování atd.

Druhá věc je třeba (a to tu zaznělo), když třeba brainstormujete nějaký nápad a chcete nechat hodnotit uživateli nějaké nápady. Není nic jednodušího než si přidat anketu (speciálně, pokud si diskusi založíte a první příspěvek je váš). Takové hodnocení tu možné je a dá se použít pro takový případ.

Hodnocení jednotlivých příspěvků (nebo uživatelů) jakkoliv vypadá z různých úhlů dobře je skutečně velmi efektivní nástroj manipulace a z mé zkušenosti a v konečném důsledku to vede k dalšímu štěpení. Takže těmhle nástrojům osobně nefandím.

Co se velkých a větších projektů týče... Kostka roste postupně. Když si vzpomínáte, kde jsme byli před třemi roky a kde je to teď, tak ten rozdíl je poznat. Taky jsme měli návštěv denně asi 30 oproti dnešním asi 600 (což není počet návštěvníků ale nějaký standardní přepočet), ale prostě to roste. Stejně jako roste počet příspěvků v diskusích a konec konců i různé další věci...

Je možné že třeba dorosteme i do nějakého velkého portálu, který bude sdružovat témata, která naznačoval Seb. Pokud ten vývoj půjde tímhle směrem, tak tomu nebudeme bránit. Stejně jako to nebudeme podporovat. Tady se opravdu řídí věci podle poptávky a nabídky. Když někdo něco napíše my to publikujeme. Na to je (nebo není) nějaký ohlas a takhle to prostě přirozeně roste. Přijde mi to velmi přirozené a velmi vyhovující. Nechci nic plánovat. Plány prostě stejně nevydrží setkání s realitou.

Andtom má pravdu když píše o rytířově skepiticismu. Já mám třeba nějaké ideály, které bych rád viděl, třeba (a Fritzs mne zatohle zas ukřižuje) bych rád viděl víc sjednocenou RPG komunitu, ale nebudu tlačit na to, aby se to stalo. Dám prostě prostor tomu, aby se to mohlo stát, když k tomu bude vůle... a když k tomu vůle nebude, tak se to nestane...
12.12.2008 23:30 - Blaine
Tak po projiti a procteni vsech prispevku (a coz je temer nepochopitelne, bez jakehokoliv krveproliti) a nalednem precteni Alnagova vyjadreni jsem zjistil, ze krome kocogelskeho domaciho fora je tohle asi jedina vec, ktera se vyplati navstevovat... A hodne fandim kostce/WRBĚ/nebo-jak-se-tomu-bude-rikat-za-par-let - tohle je web, kterej nepochopitelne funguje, bez jakychkoliv zasahu a tak... A podle me neni nic lepsiho.
13.12.2008 01:32 - SEBastian_Chum
nʌɐlɥ ɐu oʇ ǝɾ
14.12.2008 17:38 - sirien
SEB: kchůl, kdes to vzal?
14.12.2008 18:56 - SEBastian_Chum
někdy ukážu, je to tajný a kdyby to mělo víc lidí tak to nebude mít lsʎɯs
14.12.2008 19:07 - Alnag
...pɐɹzoɹd 'ʞɐʇ ou ǝ1ɐ
14.12.2008 19:35 - SEBastian_Chum
víš jaký by bylo peklo kdyby to používalo hodně lidí?
14.12.2008 20:06 - Alnag
Ještě abych nezapomněl - Blaine: Jsem rád, že to takhle cítíš, na druhou stranu bych vyloženě nezavíral dveře před jinými alternativami, třeba se konkurence konečně pochlapí :))

Tenhle web není úplně bez jakýchkoliv zásahů (to bychom zase kecali) ale jen s nějakým nutným provozním minimem. Ono je to dílem i produkt situace, nějak drsně to moderovat je v malém počtu práce na plný úvazek (a za tohle nás nikdo neplatí :)
15.12.2008 03:35 - sirien
Píše:
třeba se konkurence konečně pochlapí

to sem zvědavej :)
24.1.2009 10:57 - Jerson
'Spatně se mi tu vyhledávají diskuse, taqkže nemůžu najít tu jednu, ve které chtěl SEB psát sérii článků pro Dech Draka. Je to pořád aktuální nebo tenhle nápad zapadl? Abych věděl, jestli mám zkusit napsat nástřel toho prvního, jak jsem slíbil. (A kdyžtak mě prosím někdo odkažte do správné diskuse, fakt nemám rád hledání)
24.1.2009 11:02 - Alnag
Jerson: Stačí kliknout na Sebovu ikonku, tím se dostaneš do jeho profilu a vidíš, do kterých všech diskusí přispěl... a ta, kterou hledáš je... tahle.
24.1.2009 11:06 - Bouchi
Ja doufam ze to aktualni je, porad s tim takj nejak pocitam, ze se to drive ci pozdeji rozbehne.
24.1.2009 12:50 - sirien
Píše:
Ja doufam ze to aktualni je, porad s tim takj nejak pocitam, ze se to drive ci pozdeji rozbehne.

Momentálně jsme se SEBem byli poslední dva týdny zhruba nuceni řešit FF, jehož organizace se znovu rozeběhla (určit si v MM kdo to bude dělat, dohodnout se jak to budeme dělat, zařídit ty úvodní věci a tak... prostě klasickej narvanej vstup do nového ročníku), takže to nejspíš trochu dočasně přimrzlo.
24.1.2009 18:36 - Jerson
Alnagu, díky ...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095384836196899 secREMOTE_IP: 3.236.139.73